Novosti

Društvo

Veliko priznanje novinarki Novosti Tamari Opačić

Tamara Opačić, novinarka Novosti, nominirana je za ovogodišnju Europsku novinarsku nagradu u kategoriji novinarstva posvećenog izbjeglicama i migracijama za tekst "Nadgrobna tišina"

Large opacic

Tamara Opačić (foto Josip Regović/PIXSELL)

Novinarka ove redakcije Tamara Opačić nominirana je za ovogodišnju Europsku novinarsku nagradu u kategoriji novinarstva posvećenog izbjeglicama i migracijama, kao što je jučer objavljeno na Međunarodnom novinarskom festivalu u Perugiji.

Posrijedi je jedna od šest nagrađivanih kategorija toga prestižnog novinarskog priznanja za koje su finalisti ove godine izabrani među stotinama radovima poslanih iz više od 40 zemalja, a objavljenih na 35 jezika.

Kandidirani članak naše kolegice objavljen je 30. travnja prošle godine pod naslovom "Nadgrobna tišina" i prenio je priču o desecima izbjeglica čiji je put zauvijek prekinut baš u Hrvatskoj, da bi im rijetki aktivisti danas locirali grobove razasute po rubovima lokalnih grobalja u Lici i Slavoniji, na Kordunu i drugdje.

Mimo često tek šifriranih grobljanskih oznaka koje više prikrivaju negoli prezentiraju identitet žrtava stradalih u hrvatskim rijekama i šumama, Opačić je pronašla i rekonstruirala djeliće života ponekih od njih, ali ne primarno s komemorativnom svrhom.

Izjave svjedoka u tome potresnom novinarskom istraživanju ukazuju na glavni problem u srži teme: dekontekstualizirani grobovi ustvari zorno razotkrivaju kako su tamo pokopane osobe koje su prethodno sistematično proganjane združenim naporom europsko-unijske politike i hrvatske policije. Puna tragika njihova stradavanja dolazi do izražaja spoznajom da su im ova država i dotični kontinentalni savez prvo oduzeli sva ljudska prava, a zatim se uz birokratsku preciznost njima pozabavili tek administrativno, u završnoj ulozi pogrebnika.

Tamara Opačić je za svoje tekstove već nagrađivana priznanjima Hrvatskog novinarskog društva, dok je u uži krug kandidata za Europsku novinarsku nagradu 2023. nominirana uz još četiri zapažena rada iz Nizozemske, Poljske, Španjolske i Rumunjske.

Pored njezinog značajnog uspjeha bilježimo još jednu nominaciju iz Hrvatske te Slovenije, za rad portala Oštro s grupom medija iz više zemalja u kategoriji posvećenoj tzv. inovativnom novinarstvu.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više