Novosti

Društvo

Tamara Opačić dobitnica nagrade "Vesna Kesić"

Alternativnu nagradu grada Zagreba "Nada Dimić" dobile su Mirela Čavajda kojoj je uskraćen zagarantiran prekid trudnoće, njena odvjetnica Vanja Jurić i organizacija Are You Syrious? koja pomaže izbjeglima, dok je nagradu "Vesna Kesić" za kritičko novinarstvo dobila novinarka Novosti Tamara Opačić

Large tamara

Tamara Opačić, dobitnica nagrade "Vesna Kesić" (foto Josip Regović/PIXSELL)

Mirela Čavajda je osoba godine u Hrvatskoj. Izložila se u korist vladavine zakona i poštivanja zakonskih prava tisuća drugih žena. Zahvaljujući hrabrosti Mirele Čavajde razotkriven je sustav u kojem hrvatski doktori, uz blagoslov politike, odbijaju provoditi zapisani zakon. Ona je hrvatskoj javnosti otkrila da su vjerski ekstremisti oteli institucije, suočila nas je s činjenicom da postoji stravičan nesrazmjer između zakona na papiru i realiteta – rečeno je u obrazloženju alternativne nagrade grada Zagreba "Nada Dimić" koju su ove godine dobile Mirela Čavajda, žena kojoj je sredinom aprila ove godine uskraćen zakonski zagarantiran prekid trudnoće i adekvatna medicinska pomoć i njena odvjetnica Vanja Jurić.

Čavajda je na dodjeli nagrade koju dodjeljuje Fond za druge, u utorak 28. juna, iskoristila priliku da se javno zahvali svim organizacijama, medijima i brojnim građankama i građanima koji su je podržali na skupu podrške u maju "Dosta! uništavanju javnog zdravstva i ugrožavanju zdravlja žena".

- Skup sam posmatrala iz daljine s očima punim suza i s velikim srcem. Stavit ću ovu nagradu negdje visoko gore i svaki dan je škicnuti skupa s mojim sinom. Ovo je za sve žene koje će proći isto što i ja, neka znaju da nisu same - poručila je Čavajda.

Odvjetnica Jurić je utvrdila da borba za ljudska prava nikad ne prestaje. Naglasila je da je Mirelina hrabrost nešto na čemu trebamo biti zahvalni, da je to uvjet za napredak u bilo kojem društvu.

- Zahvalna sam što ste i mene prepoznali kao jednu od karika u tome. Hvala Mireli, bez nje se promjene ne bi počele dešavati. Hvala joj na povjerenju da je pratim i sudjelujem u cijelom tom procesu. Za mene je to srž odvjetništva - rekla je Vanja Jurić.

Ona i Mirela Čavajda odlučile su novčani dio nagrade u iznosu od 7.500 kuna dodijeliti udruzi Sjena koja okuplja obitelji djece s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom.

Vanja Jurić i Mirela Čavajda, dobitnice nagrade "Nada Dimić (Foto: Josip Regović/PIXSELL)

Nagradu "Nada Dimić" ove godine dobila je i organizacija Are You Syrious?. Ova udruga s raširenom mrežom volontera i entuzijasta pruža pomoć i podršku izbjeglim osobama, ili kako je rečeno na dodjeli, AYS je postala iskra tople solidarnosti i dobrodošlice.

"Are You Syrious? okuplja 200 volontera iz Hrvatske i drugih zemalja koji neprekidno rade na tome da se svakodnevno pomaže brojnim izbjeglicama koje su se našle u Hrvatskoj zbog životnih opasnosti od kojih su morali pobjeći. Bijeg od opasnosti nije lagan i mnogo je smrti na tom putu bilo. Mnogo je onih čija imena nikada nećemo saznati. Are You Syrious? nam je jedno ime ucrtao u srca – ono šestogodišnje djevojčice Madine Hussiny. Njeno ime ne samo da ćemo pamtiti mi, građani i građanke ove zemlje koja ju je otjerala u smrt, nego će je pamtiti i Europa i ta službena Hrvatska koja je proglašena odgovornom", stoji u obrazloženju nagrade.

Nevladina organizacija Are You Syrious? dobila je nagradu "Nada Dimić" (Foto: Josip Regović)

Fond za druge ove je godine dodijelio drugi put nagradu "Vesna Kesić" za kritičko novinarstvo. Nagrada je otišla u ruke našoj kolegici, novinarki Novosti Tamari Opačić i urednici mjesečnog priloga Nada Srpskog demokratskog foruma. Priznanje je dobila za seriju reportaža s Banije i za tekst o slučaju migranta Omera Mahdija objavljenom pod naslovom "Tražili su da budem doušnik". Podsjetimo da je Tamara Opačić i dobitnica nagrade Hrvatskog novinarskog društva "Marija Jurić Zagorka" za pisano novinarstvo.

Kako je rekla prošlogodišnja dobitnica novinarka Danka Derifaj, Tamara Opačić svjesno i ciljano odabire teme u kojima se bavi pozicijom slabijih, onima koje nitko ne zastupa, osvijetljava tamne kutke društvene margine.

- Svojim vještim i empatičnim novinarskim perom Tamara širi prostor slobode. Uporno, temeljito i profesionalno zastupa one čija su prava ugrožena, koji su obespravljeni i potlačeni, pritom ne štedeći odgovorne bez obzira na kojoj poziciji i kako moćni bili. Da bi tako radila u Hrvatskoj, novinarka mora biti hrabra i dosljedna kakva Tamara Opačić jest u svom radu čime itekako zaslužuje novinarsku nagradu 'Vesna Kesić'. Uz novinarski posao Tamara Opačić je i glavna urednica društvenog magazina Nada koji jednom mjesečno izlazi kao podlistak Novosti, u kojem otvara prostor ženskim autoricama i obrađuje teme koje su u hrvatskom društvu percipirane kao drugačije, manjinske ili neuobičajene - kazala je Derifaj.

Opačić je s publikom podijelila osobne uspomene i iskustvo s pokojnom novinarkom i feministkinjom Vesnom Kesić. Zajedno su radile u dva navrata: prvi put na Tamarinom novinarskom početku, kada su dijelile redakciju i kada je učila od starije kolegice, a drugi put pred kraj Vesninog života kada je napisala vjerovatno posljednji tekst koji je objavljen u Novostima pod naslovom "Žene protiv nacionalizma i rata".

- Vesna se suprotstavila, pozivajući se ne period 1990-ih, rasprostranjenom uvjerenju da se žene protive ratu i nasilju zbog svoje 'ženske prirode' ili dodijeljene im uloge supruge, majke, sestre, njegovateljice. Naglasila je da žene sudjeluju u mirovnom procesu zato što su aktivan politički subjekt. U znak sjećanja na Vesnu, dodala bih da ta borba danas ne obuhvaća samo protivljenje ratovima, već i neprestanu borbu protiv dokidanja naših reproduktivnih prava, protiv sustavnog nasilja na granicama i sudjelovanje u pokretu za klimatsku pravdu - kazala je Opačić.

Jedan od osnivača Fonda za druge Zvonimir Dobrović kazao je da novinarsku nagradu uvijek žele uručivati ženama novinarkama, jer je sama Vesna Kesić uvijek potencirala autorke.

- Ona je često znala govoriti: "Treba citirati žene, čak i ako je krivo, reci da je žena!" Taj prostor patrijarhata koji vlada u medijima treba osvajati. Mislim da ima više hrabrih novinarki koje ne rade kompromise poput Tamare. To je važno ne samo da bi novinarstvo bilo jače, već da bi mnogi obespravljeni dobili svoj glas. Tu veliku odgovornost nose novinari i novinarke koji ne posustaju, tako da Tamara radi pravu stvar - zaključio je Dobrović.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više