Novosti

Društvo

Hrvoje Šimičević dobitnik nagrade "Vesna Kesić"

Novinar Novosti dobio je nagradu Fonda za druge za seriju tekstova u kojima je razotkrio pedofiliju i pokušaje zataškavanja unutar crkvene zajednice, dok su nagradu "Nadu Dimić" dobili Espi Tomičić, Tinka Ines Kalajžić te učenici i učenice Prve riječke gimnazije

Large nagrade

Nagrada je u obliku betonske kocke

Fond za druge, tradicionalno ispred HDLU-a u Zagrebu, dodijelit će godišnje nagrade "Nada Dimić" i "Vesna Kesić" 7. lipnja, u četvrtak, u 20 sati. Nagrade se sastoje od "ulične kocke" (kaldrme), simbola pučke pobune i protesta s ugraviranim imenima dobitnika i dobitnica te ukupnog nagradnog fonda od 3000 eura.

Godišnju novinarsku Nagrada „Vesna Kesić“ za hrabro, otvoreno, kritičko novinarstvo, nemilosrdno prema moćnicima i nasilnicima bilo koje vrste te za novinarski rad koji odvažno ustraje na očuvanju slobode i jednakosti, opirući se bilo kakvim oblicima represije i cenzure, ove godine dobit će novinar tjednika Novosti Hrvoje Šimičević. Nagradu je dobio za seriju tekstova u kojima je razotkrio pedofiliju i pokušaje zataškavanja unutar crkvene zajednice. Cilj nagrade je, kako kažu organizatori, da se vrijednosti i standardi za koje se Vesna Kesić borila u svom životu nastave kroz djelovanje onih koji je dobivaju za svoj rad. Šimičević je bio kandidat i za godišnju nagradu HND-a za 2022. godinu Podsjetimo da je prošle godine istu nagradu dobila naša novinarka Tamara Opačić.

"Nada Dimić" dodijelit će se dramaturgu i aktivistu koji promiče prava trans osoba Espiju Tomičiću, koji se bezrezervno izlaže i koristi vlastita iskustva i umjetnički rad za edukaciju i stvaranje uvjeta za smanjenje transfobije u društvu. Također, "Nadu Dimić" dobivaju i ravnopravno dijele Tinka Ines Kalajžić te učenici i učenice Prve riječke gimnazije, koji su se okupljeni oko predmeta Škola i zajednica s učiteljicom Helenom De Karinom snažno angažirali oko položaja migranata u Rijeci. Njihov angažman je svijetao primjer građanskog otpora statusu quo i poticanja promjena u sustavu i društvu.

Gimnazijalke i gimnazijalci iz Rijeke najmlađi su dosadašnji dobitnici nagrade "Nade Dimić" koja se dodjeljuje onima koji su svojim djelom i javnim angažmanom ostavile važan trag u javnom, kulturnom i društvenom djelovanju, a čije su originalne, inovativne i provokativne prakse motivirane kritikom vladajućih odnosa u društvu i doprinosom promjenama ekonomskih, socijalnih i političkih odnosa u prostoru u kojem djeluju. Nagradom se odaje priznanje onima koji se odupiru sve snažnijem sužavanju građanskih sloboda.

Nagrade je osnovao i dodjeljuje Fond za druge, koji je pokrenut s ciljem poticanja umjetničkih i aktivističkih projekata i dodatne edukacije pojedinaca i kolektiva čiji rad i ideje osnažuju i inspiriraju zajednicu u kojoj žive. Žiri Fonda za druge djeluje u sastavu Barbara Blasin, Danka Derifaj, Sanja Despot, Snježana Pavić, Tamara Opačić te Bruno Isaković i Zvonimir Dobrović, kao osnivači Fonda za druge.

Uz to, Fond za druge poziva 4. srpnja, u utorak, u 19 sati na donatorsko druženje za nagrade "Nada Dimić" i "Vesna Kesić" u Tehničkom muzeju Nikola Tesla (Savska cesta 18) u kojem traje izložba “Sanja Iveković: Nada Dimić file 2023./ Nada Dimić – rekonstrukcija industrijskog nasljeđa“. Fond za druge pozva da dolaskom doprinesete održavanju ovogodišnje dodjele nagrada kroz jednu od tri razine donatorske podrške – donacija od 30 eura za privatno vodstvo kroz izložbu i druženje uz Ginger sushi i vino; donacija od 50 eura uz spomenuto obuhvaća i torbu "Vesna Kesić - nisam vam ja dama, nego polemičarka" i katalog izložbe "Sanja Iveković: Nada Dimić file 2023./Nada Dimić – rekonstrukcija industrijskog nasljeđa", a za 75 eura dobivate i majicu "Vesna Kesić - nisam vam ja dama, nego polemičarka", knjigu "Loše djevojke" Camille Sose Villade i katalog izložbe "Iza vatrenog zida - žene u vatrogastvu".

Donirati možete i na linku ovdje klikom na poveznicu i gumb “Doniraj" ili koristeći podatke za bankovnu transakciju (uz naznaku za Fond za druge): Udruga Domino Erste&Steiermaerkische Bank, IBAN: HR9724020061100291204, uz potvrdu o donaciji i vašu adresu na mail udrugadomino@gmail.com.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više