Novosti

Društvo

Šimičević kandidat za novinara godine

Novinar Novosti Hrvoje Šimičević, zajedno s Dorom Kršul, Ivanom Dragičević i Domagojem Novokmetom, kandidat je za laskavu HND-ovu nagradu novinara/ke godine

Large hrvoje

Hrvoje Šimičević prošle godine primio je nagradu "Nada Dimić" (foto Luka Stanzl/PIXSELL)

Među finalistima izbora Hrvatskog novinarskog društva za novinarka/ku 2023. godine je i novinar Novosti Hrvoje Šimičević. Uz njega, kandidati za koje će moći glasati članovi HND-a su Dora Kršul s portala Telegram te Domagoj Novokmet i Ivana Dragičević s N1 televizije.

U obrazloženju Šimičevićeve kandidature, iza koje stoje Hrvoje Zovko i Branko Mijić iz HND-a, stoji da je novinar Novosti zaslužan za raskrinkavanje pedofilije u Katoličkoj crkvi koju su mnogi označili kao najvažniju temu u 2023. i jednu od najvažnijih novinarskih priča u zadnjih 30-ak godina.

"Ovaj sjajni novinar izvrsnim i društveno iznimno važnim serijalom istraživačkih tekstova – 'Sveta omerta', 'Zlostavljači u haljama', 'Kad nadbiskupi utihnu', 'Nadbiskup i njegove poluistine', 'Na potezu je Vatikan' i 'Klizno komuniciranje' – objavljenom u Novostima praktički je označio proces raskrinkavanja pedofilije u crkvenim redovima. Otkrivanje mučne priče o slučaju sotinskog svećenika Zlatka Rajčevca, koji je seksualno zlostavljao maloljetnice, i uloga nadbiskupa Đure Hranića, koji ga je štitio, potresla je javnost i natjerala Crkvu – na ispriku.

Šimičević je jedan od rijetkih novinara u Hrvatskoj koji ne bježi i ne ustručava se ući u polemiku s glavnim likovima svojih priča i jedan od onih koji ne dopušta da se zaborave tamne strane novije hrvatske povijesti. To se najbolje vidi u tekstovima u kojima razotkriva pozadinu blagih nepravomoćnih kazni Branimiru Glavašu i drugima za otmicu, mučenje i likvidaciju srpskih civila u Osijeku 1991. te blagonaklonost pravosudnog sustava koji je dopustio nepravomoćno osuđenom ratnom zločincu da i drugi put pobjegne u BiH", između ostalog stoji u obrazloženju za višestruko nagrađivanog Šimičevića koje u cijelosti možete pročitati ovdje, kao i za ostale finaliste koje su za nagradu predložile matične redakcije.

Za nagradu "Mariju Jurić Zagorka" u kategoriji pisanog novinarstva primljeno je devet kandidatura, za televizijsko novinarstvo 16, internetsko 11, a za radijsko 12. Za Nagradu za istraživačko novinarstvo "Jasna Babić" stiglo je osam kandidatura, za Nagradu "Nikša Antonini" za najbolju novinsku fotografiju prijavljeno je 11 fotoreportera, a za Nagradu "Žarko Kaić" za najbolji snimateljski rad šestorica snimatelja. Za Nagradu za životno djelo "Otokar Keršovani" petero je prijavljenih. Nagrade će svečano biti dodijeljene 3. svibnja u Novinarskom domu u Zagrebu, na Svjetski dan slobode medija.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više