Novosti

Društvo

Portal Novosti dobitnik nagrade "Srđan Aleksić"

U kategoriji "Za medije" portal Novosti nagrađen je regionalnom novinarskom nagradom "Srđan Aleksić" za "konstantnu, dosljednu i profesionalnu kvalitetu sadržaja", dok je u kategoriji "Za hrabrost" priznanje dobila Bojana Jovanović iz portala Krik, a "Za doprinos zajednici" Haris Rovčanin iz Detektora

Large portal fotka

Portal tjednika Novosti ovogodišnji je dobitnik regionalne novinarske nagrade "Srđan Aleksić" u kategoriji "Za medije", dok je u kategoriji "Za hrabrost" nagrađena Bojana Jovanović, a "Za doprinos zajednici" Haris Rovčanin.

Žiri je odlučio da se među nominiranima istaknuo portal tjednika Novosti iz Zagreba čija je kvaliteta sadržaja, kako kažu, konstantna, dosljedna i profesionalna. "Ovaj portal je društveno angažovan medij sa vrhunskim autorima koji svake sedmice donosi tekstove koji zaista utiču na jedno društvo, ali i regiju u cjelini", naveo je žiri u odluci.

Nagrada "Za hrabrost" ide u ruke Bojane Jovanović, novinarke i urednice portala Krik iz Beograda čiji tekstovi precizno razotkrivaju poveznice između organiziranog kriminala i ljudi u vrhu državnog aparata. Njihovo razotkrivanje, prema mišljenju žirija, pruža zastrašujući uvid u srpsku političku stvarnost – da je organizirani kriminal ne samo povezan s državnim aparatom, nego i vođen i štićen iz njegovih najviših vrhova.

U kategoriji "Za doprinos zajednici", po uloženom vremenu, trudu i rezultatima, istakao se projekt Harisa Rovčanina, novinara portala Detektor iz Sarajeva, koji nadmašuje dosege uobičajenog novinarskog rada. Rovčanin je Bazu sudski utvrđenih činjenica o ratu BiH učinio iznimno edukativnom, preglednom i živom, prilagođenom vizualnom senzibilitetu mladih generacija. Kako je naveo žiri u obrazloženju, u našim nacionalizmima opterećenim društvima, njegov rad predstavlja ogroman i trajan doprinos borbi protiv manipulacija ratnom prošlošću.

Regionalna novinarska nagrada "Srđan Aleksić" dodjeljuje se za profesionalno i društveno odgovorno medijsko izvještavanje koje rezultira konkretnim dobrobitima za ljude i zajednice (doprinosi pomirenju, zaštiti ljudskih prava, uključivanju marginaliziranih i ranjivih grupa, rodnoj ravnopravnosti, vladavini prava, kulturi dijaloga, borbi protiv govora mržnje i lažnih vijesti ), te za iskazanu novinarsku hrabrost.

Na ovogodišnji konkurs za regionalnu nagradu "Srđan Aleksić" stigla je 41 nominacija za 31 novinara/ku i 10 medija, o kojima je odlučivao žiri u sastavu Ana Hegediš Lalić (Srbija), Slavica Lukić i Boris Pavelić (Hrvatska), Vladan Mićunović (Crna Gora) i Borislav Kontić (Bosna i Hercegovina).

Pored dobitnika, ove godine su veoma visoko bili rangirani novinari Hrvoje Šimičević iz Novosti i Josip Bohutinski iz Večernjeg lista te Bojan Tončić i Darko Šper iz Srbije, Kristina Perić kao i portali Buka i Prometej iz Bosne i Hercegovine.

Svečana dodjela nagrada bit će organizirana na Međunarodni dan ljudskih prava – 10. decembra, u Banja Luci, u sklopu manifestacije "Dani Srđana Aleksića".

Novinarsku nagradu raspisuju Helsinški parlament građana Banja Luke, Mreža za izgradnju mira, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Institut za medije Crne Gore i Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije "Lupiga – svijet kroz obične oči" iz Hrvatske.

Prošle godine nagrade su dobili kolumnist Novosti Viktor Ivančić, novinarka beogradskog tjednika Vreme Tamara Skrozza i portal Krik.

Srđan Aleksić živio je u Trebinju i imao 27 godina kada je 21. siječnja 1993. godine pritekao u pomoć Alenu Glavoviću kojeg je, nakon što su ga legitimirali, počela tući skupina pripadnika Vojske Republike Srpske. Uspio je spasiti svog sugrađanina, ali je to platio životom, jer su ga četvorica siledžija pretukla do smrti. Umro je šest dana kasnije u bolnici u Trebinju. Srđanov otac, Rade Aleksić, tada je napisao osmrtnicu u kojoj je naveo: "Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost". Godinama kasnije u intervjuu je rekao: "On je štitio čovjeka, i ja sam ponosan na njega". Jedan od onih koji su ga pretukli nedugo potom je poginuo na ratištu, a ostala trojica osuđeni su na nešto više od po dvije godine zatvora.

Odlukom predsjednika Srbije Borisa Tadića 2012. godine posthumno je odlikovan medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“. Po njemu su nazvane ulice u Beogradu i Sarajevu, kao i prolaz u Pančevu te trg u centru Novog Pazara. Postao je simbol i stvarni heroj ratova iz devedesetih godina.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više