Novosti

Društvo

Šimičević kandidat za Novinara godine

Ocjenjivački odbor HND-a odlučio je da novinar tjednika Novosti Hrvoje Šimičević, uz Natašu Božić Šarić s N1 televizije, Ilka Ćimića s Indexa i Doru Kršul s portala Telegram, bude kandidat za nagradu Novinar godine

Large hrvoje

Hrvoje Šimičević (foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

Među četvero novinarki i novinara koji su predloženi za nagradu Hrvatskog novinarskog društva za najbolje radove u 2022. godini nalazi se i istraživački novinar Novosti Hrvoje Šimičević. Za nagradu, koja se dodjeljuje 3. svibnja u Novinarskom domu u Zagrebu povodom Svjetskog dana slobode medija, stiglo je 97 kandidatura, a među četvero finalista odlukom Ocjenjivačkog odbora HND-a uz Natašu Božić Šarić s N1 televizije, Ilka Ćimića s portala Index i Doru Kršul s portala Telegram, našao se i Šimičević.

Ocjenjivački odbor za Šimičevića, inače dobitnika više nagrada HND-a, kaže da spada među posljednje Mohikance istraživačkog novinarstva u Hrvatskoj. "Ono što novinara Novosti Hrvoja Šimičevića razlikuje od drugih stav je pit bulla prema temi: kad je se uhvati, ne pušta dok s nje ne otkine i posljednji komadić mesa. Ta posvećenost profesiji, upornost, upućenost i dosljednost gotovo da nema para u današnjem žurnalizmu i svrstava Šimičevića među posljednje Mohikance istraživačkog novinarstva u nas. A ti i takvi ne samo da ne bježe od istine, oni se ne boje ni posljedica koje njezino razotkrivanje može imati za takve autore", stoji u obrazloženju.

Šimičević nepokolebljivo stoji i brani sve ono što je otkrio, napisao i što misli o pojedinim događajima i akterima javne scene, nastavljaju dalje, uz konstataciju bili to tekstovi o sprezi novokomponiranih biznismena, tajnih službi i politike, kao u "Kvadraturi Ploča" u kojoj raspliće sve niti mreže u koju su upleteni moćnici poput "najbogatijeg Hrvata" Pavla Vujnovca, bivšeg drugog čovjeka SOA-e Josipa Jurčevića, aktualnog predstojnika Ureda ravnatelja SOA-e Davora Franića, čelnika Domovinskog pokreta Marija Radića, Zorana Gopca, o za terorizam osumnjičenom i uhićenom Marku Franciskoviću i njegovim sljedbenicima, desnim radikalima koji se ne ustručavaju oružane pobune protiv vlasti i likvidacije svih nepoćudnih ("Oružana zabuna") Šimičević minuciozno analizira tko je tko i uvjerljivo argumentira što je što u našem društvu.

Jedan je od rijetkih novinara u Hrvatskoj koji ne bježi od polemike s glavnim likovima svojih priča. Šimičević se bavi se pozadinom razotkrivajući koliko suvlasnici PR agencija koji redovno komentiraju politička događanja i izvršnu vlast u isto vrijeme prihoduju od svojih tvrtki koje od tih istih dobivaju unosne poslove i milijunske naknade ("Koliko para, toliko piara"). Uvijek utemeljen u činjenicama, argumentiran u zaključcima, Šimičević se ne povlači ni korak, nego ostaje stamen i uzvraća udarac kada se prozvani osjete uvrijeđenima, baš poput profesora FPZG-a i suvlasnik Millenium promocije Bože Skoke ("Skokodakanje").

Otprije poznat i priznat rijedak novinarski talent Hrvoja Šimičevića naprosto je eksplodirao u 2022. godini. Ono što odlikuje njegovo novinarstvo i što ga kandidira za Novinara 2022. godine nije samo njegov besprijekorni stil i pismenost za ugled, nisu to samo bitne teme i britke misli. Njegovi su tekstovi društveno angažirani, oni problematiku ne ostavljaju za jedno čitanje i zaborav, nego vape za promjenama i nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, pogotovo kada se bave nečim tako tragičnim kao što je smrt kolege Vladimira Matijanića. Tekst "Posmrtni slučaj" najbolji je primjer kako bol i bijes ne smiju prevladati nad profesijom, odnosno kako se i u takvim trenucima okrenuti tekstu kao najboljem odgovoru svakog pravog autora na sve ono što ga ljuti, muči i izaziva. I tjera da piše, zaključak je predlagača.

Hrvoja Šimičevića za nagradu su predložili Branko Mijić i Hrvoje Zovko.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više