Novosti

Društvo

Prijetnje Nacionalu ozbiljan su napad na slobodu medija

Mreža SafeJournalists i Media Freedom Rapid Response pozivaju nadležne institucije da provedu temeljitu istragu i privedu počinitelja prijetnje smrću novinarima Nacionala pravdi

Large media

Mreža SafeJournalists, koju čini šest novinarskih udruženja s područja bivše Jugoslavije i partneri iz Media Freedom Rapid Response (Europski centar za slobodu medija i tiska ECPMF, Europska federacija novinara EFJ, Međunarodni institut za tisak IPI i Free Press Unlimited FPU) pozvali su nadležne institucije u Hrvatskoj da odmah reagiraju, pronađu i procesuiraju osobu koja je redakciji tjednika Nacional poslala prijetnje smrću putem SMS poruke u ponedjeljak, 20. svibnja.

Poruka poslana na službeni telefon Nacionala sadržavala je sljedeći tekst: "Vi i vama slični ste izvršili atentat na premijera Fica pišući poluistine, laži i huškajući protiv ljudi koji obavljaju svoj posao kako bi ste zgrtali novac. Vaš trostruki doušnik je to platio glavom, a uskoro će i svi urednici iz 'osovine zla'. Čekamo trenutak da vas što više uhvatimo zajedno da ne trošimo eksploziv za samo jednog strvinara. Lešinari koji prežive će početi pisati istinu i samo istinu, a ne lagati, izmišljati i pisati po narudžbi da samo zgrću novac. Pratimo vas i više od dvojice bit će uspjeh, pa napišite oporuke…."

Redakcija Nacionala odmah je prijavila prijetnju policiji i obavijestila ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića. Ova prijetnja je posebno alarmantna jer podsjeća na tragičnu priču vlasnika i urednika Nacionala, Ive Pukanića, i direktora marketinga, Nika Franjića, koji su ubijeni u bombaškom napadu u Zagrebu 23. listopada 2008.

"Ova prijetnja je ozbiljna. Spomenuli ste eksploziv. Nemoguće je ne pomisliti na naše kolege koji su ubijeni u bombaškom atentatu koji je državni odvjetnik opisao kao najnasilniji napad u modernoj hrvatskoj povijesti. Ali nećemo dopustiti da prijetnje utječu na naš rad," rekao je glavni urednik Berislav Jelinić za EFJ. Jelinić je bio pod policijskom zaštitom pet godina, od 2008. do 2013. zbog prijetnji povezanih s duhanskom mafijom koja je povezana s ubojstvom njegovih kolega 2008. godine. Čak je bio meta dva pokušaja atentata. Prijetnja smrću, koja je već zabrinjavajuća, postaje još strašnija u ovom visoko napetom kontekstu.

"Za Hrvatsko novinarsko društvo ovo je izravna prijetnja ne samo sigurnosti naših kolegica i kolega iz Nacionala, uz koje stojimo, nego i izravni udarac na slobodu medija. Podsjetit ću samo da je premijer Andrej Plenković prije nešto više od mjesec dana opasno etiketirao nekoliko medija, među kojima je i Nacional, kao 'osovinu zla'. Također podsjećam na otvorene prijetnje čelnika Domovinskog pokreta upućene redakciji tjednika Novosti i cijeloj novinarskoj zajednici, praktički označivši medije kao neprijatelje države," naglasio je Zovko.

Mreža SafeJournalists i partneri MFRR pozivaju nadležne institucije u Hrvatskoj da provedu temeljitu istragu i privedu počinitelja prijetnje smrću pravdi. Takvi incidenti predstavljaju ozbiljan napad na slobodu medija i dodatno ugrožavaju sigurnost novinara koji svakodnevno rade u sve težim uvjetima. Potrebno je osigurati da svi novinari mogu obavljati svoj posao bez straha od nasilja i prijetnji, te je stoga ključno da nadležne institucije pokažu odlučnost u zaštiti medijskih sloboda. Organizacije također pozivaju vlasti da prestanu targetirati medije, jer svojom huškačkom retorikom ohrabruju pojedince i grupe da prijete novinarima.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više