Novosti

Politika

Nagradu 'Nada Dimić' dobili gradonačelnica Supetra Ivana Marković i novinar Novosti Hrvoje Šimičević

Šimičević je nagrađen za seriju tekstova o zlostavljanju maloljetnica u domu pod okriljem Katoličke crkve u Čitluku, a Ivana Marković zbog reakcije na premlaćivanje sezonskih radnika srpske nacionalnosti

Alternativnu nagradu grada Zagreba 'Nada Dimić', koju dodjeljuje Fond za druge, ove godine dobili su gradonačelnica Supetra Ivana Marković i novinar Novosti Hrvoje Šimičević.

Sanja Despot, jedna od članica žirija i lanjska dobitnica, kazala je da je Šimičević dobio priznanje za seriju tekstova o seksualnom zlostavljanju maloljetnica u dječjom domu u Čitluku, koji djeluje pod okriljem Katoličke crkve.

- Nakon istraživanja koje je trajalo godinu dana, Šimičević je otkrio da su o zlostavljanju u vjerskom domu za djecu bez roditeljskog staranja prije desetak godina upozoreni lokalni biskup i Vatikan, ali da su, po uzoru na brojne druge priče o svećeničkom zlostavljanju djece, zataškali i ovaj slučaj. Osim pedofilije u crkvi, Šimičević godinama istražuje po društvo vrlo opasne fenomene revizionizma i javne rehabilitacije ustaštva, a njegov istraživački rad rezultirao je mapiranjem mreže proustaških organizacija i pojedinaca, detektiranjem njihovih financijsko-političkih veza s državnim institucijama i razotkrivanjem laži koje akteri povijesnog revizionizma plasiraju u javni prostor – kazala je Sanja Despot, podsjetivši na Šimičevićeve tekstove o revizionističkim filmovima, među kojima je i onaj o Jasenovcu autora Jakova Sedlara, koji je dobio Nagradu Grada Zagreba, što je bio okidač da se 2017. godine ustanovi alternativna nagrada 'Nada Dimić'.

Šimičević je istaknuo žrtvu djevojaka koje su se odlučile progovoriti o seksualnoj torturi u domu u Čitluku. – Važno je reći da nekoliko mjeseci nakon što su Novosti objavile priču istraga i dalje stoji u mjestu, a žrtve su predmet medijskog iživljavanja i zastrašivanja. Prema informacijama koje imam, policija se boji preuzeti taj slučaj i procesuirati svećenika koji je seksualno zlostavljao djecu – rekao je Šimičević, prozvavši Katoličku crkvu za šutnju i zataškavanje pedofilskih skandala. Optužio je Crkvu i za promoviranje klerofašizma te revidiranje povijesti koje uporno provodi njen vrh, uz suradnju s najjačom strankom, pa se upravo zato moglo dogoditi da je predsjednik HOP-a, stranke koju je osnovao Ante Pavelić, prije nekoliko dana veselo ćaskao s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović koja mu je obećala potrebni pomoć.

– U normalnoj državi već bi to bilo dovoljno da se pokrene opoziv predsjednici, ali Hrvatska nije takva - kazao je, nazvavši političku kulturu toksičnom i duboko fašistoidnom. Svaka nagrada koje ide protiv te struje doživljava se kao pljuvačka u lice dominantnim politikama, zaključio je Šimičević.

Vesna Kesić, koju su organizatori nazvali mamom nagrade 'Nada Dimić', pozdravila je beskompromisno vođenje Supetra, istaknuvši da je taj grad prvi po porastu po zaposlenosti 2018. godine u Hrvatskoj i da je među prvih deset po sufinanciranju vrtića.

- I to jedan od razloga zašto je ovu prije svega aktivističku nagradu, premda je političarka, dobila Ivana Marković. Preduvjet su bile dvije gotovo diverzantske akcije koje je provela u Supetru, a koje su osnova za svako aktivističko djelovanje - kazala je Vesna Kesić, podsjetivši da je Ivana Marković odbila zahtjev za dodjelom potpore Počasnom blajburškom vodu kao i odlučno reagirala na napad na sezonske radnike samo zato što su Srbi. Zbog toga su joj i prijetili, ali usprkos svemu, nije odustala, kazala je Vesna Kesić, dodavši da osobe poput Ivane Marković vraćaju vjeru u politiku.

Zahvaljujući se, kako je kazala, na prvoj nagradi koju je dobila u životu i to nazvanoj po osobi koja simbolizira prkos i inat i koja je bila junakinja u najtežim vremenima, Ivana Marković rekla je da je iznenađena što su njeni potezi dobili veliku pažnju javnosti.

- Prvi moj istup, koji se tiče Bleiburga, dio je revolta i prkosa prema svemu onome što se događa u našem društvu. Prvi dopis sa zahtjevom za donaciju Počasnom blajburškom vodu bacila sam odmah u smeće. Kad sam ga dobila opet, odlučila sam odgovoriti na njega kako mi ga više ne bi slali. Inspiraciju sam dobila čitajući tekstove o vraćanju nekih davnih zaboravljenih pozdrava iz najmračnijih dijelova naše prošlosti. Što se tiče napada na sezonske radnike u Supetru, moram reći da sam bila iznenađena koliko je moj potez dobio prostora u javnosti. Pitala sam se kako je moguće da normalna reakcija izazove takav interes, jer bi taj potez trebao biti normalan, posebno za one koji se bave javnim poslovima. Na žalost, čovjek se zapita kako je moguće da živi u društvu u kojem normalna reakcija postane senzacija? Bilo bi normalno da svi zajedno osudimo nasilje, bez obzira na funkcije, a ne da to učinimo dvosmisleno osnivanjem raznih povjerenstava i sa strahom kako će njihovu odluku tumačiti u kampanji -  rekla je Ivana Marković.

Priznanja su, treću godinu zaredom, uručena na Trgu žrtava fašizma. Uz cestovnu kocku, kao simbol ulične pobune, nagrađeni su dobili i novčanu nagradu koju je gradonačelnica Supetra vratila Fondu za druge, dok je Šimičević svoj iznos podijelio s feminističkom organizacijom fAktiv koja u Zagrebu organizira sada već tradicionalni Noćni marš 8. marta, objasnivši da bi, vjerojatno, da je živa i da je ustaše nisu ubile, Nada Dimić danas bila članica fAktiva. Nagradu su, kroz Fond za druge, pokrenuli Zvonimir Dobrović i Bruno Iskaković prije dvije godine s ciljem poticanja međusobne solidarnosti u društvu i filantropije. Od svibnja 2017. godine kroz Fond je prikupljeno više od 250 tisuća kuna koje su podijeljene putem više od 40 pojedinačnih i organizacijskih potpora u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Srbiji.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više