Novosti

Politika

Fond za druge u srijedu dodjeljuje nagradu Nada Dimić

Žiri u sastavu Sanja Despot, Oliver Frljić, Daria Bokulić, Nela Pamuković i Vesna Kesić dodijelit će nagradu 26. lipnja u 19 sati na Trgu žrtava fašizma

Nu9a5l7b9l5z839kly7p99k1yv1

Prošlogodišnji dobitnici Sanja Despot i Oliver Frljić (foto Facebook Nagrada Nada DImić)

Fond za druge već treću godinu zaredom dodjeljuje nagradu Nada Dimić – priznanje građana i građanki za građane i građanke zaslužne za bolje društvo. Dodjela je krenula kao protestni odgovor kada je 2017. gradonačelnik Milan Bandić nekad uglednu Nagradu Grada Zagreba izručio Jakovu Sedlaru, autoru filma ‘Jasenovac - istina’, koji vrvi falsifikatima i revizionistički prikazuje povijest tog logora smrti.

'Tada smo shvatili da Zagrebu, kao i cijeloj zemlji, nedostaje priznanje koje bi stimuliralo umjetnička djela i kulturne inicijative koje protestiraju, provociraju i ruše konvencije i tabue. Namjerno preferiramo umjetničke i kulturne prakse koje djelom i aktivizmom mijenjaju svijet. Na bolje', ističu organizatori.

Tako su prve, 2017. godine, dobitnici Nagrade Nada Dimić bili multimedijalni umjetnici, feministkinja Sanja Iveković, s naglaskom na njeno dugoročno umjetničko čitanje nasljeđa revolucionarke Rose Luxemburg, i svestrani vizualni umjetnik Igor Grubić s naglaskom na poetski dokumentarni film ‘Spomenik’ posvećen srušenim, zapuštenim i u zaborav gurnutim spomenicima NOB-u. Prošle, 2018. godine, nagradu su dobili režiser Oliver Frljić za predstavu 'Šest likova traže autora' i novinarka Sanja Despot za seriju tekstova na portalu faktograf.hr o pozadini organiziranog otpora Istanbulskoj konvenciji u čijem skrivenom središtu djeluje čudna sprega vjerskog fundamentalizma i političke moći.

Nagrada Nada Dimić sastoji se od kamene kocke, onakve kakvima su popločane gradske ulice, a svaka veća pučka pobuna protiv diskriminacije, eksploatacije i nepravde koristi ih kao ‘ulične projektile’ u obračunu s represivnom mašinerijom. Drugi je dio nagrade novčani (ove godine 7.500 kuna svakome od dobitnika), a dobitnici ga, ako žele, mogu proslijediti nekoj drugoj, mlađoj grupi ili pojedincu/pojedinki u kojima prepoznaju umjetničke i društvene vrijednosti koje i sami zastupaju. Do sada su drugu liniju ‘Nade’ dobili šibenski festival FALIŠ, filmski režiser Miroslav Sikavica, Ženska mreža Hrvatske i Mreža antifašistkinja Zagreb.

Žiri se svake godine nanovo formira i to od dobitnika prošlogodišnje nagrade, pa je tako ove godine radio u sljedećem sastavu: Sanja Despot, Oliver Frljić, Daria Bokulić (MAZ), Nela Pamuković (ŽMH) i Vesna Kesić (Fond za druge). Tko su dobitnici i dobitnice Nade 2019. saznat ćete 26. 6. u 19 sati na Trgu žrtava fašizma (ispred HDLU).

Fond za druge pokrenuli su Zvonimir Dobrović i Bruno Isaković u svrhu prikupljanja sredstava za potporu umjetničkim i aktivističkim projektima i edukaciju pojedinaca čiji rad i ideje pružaju nadahnuće i osnaživanje projekata unutar vlastitih zajednica. Više informacija o fondu i kako postati donator možete pronaći na www.fund4others.org.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više