Novosti

Društvo

Dodjela nagrada "Nada Dimić" i "Vesna Kesić"

U utorak će se na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu i ove godine dodijeliti nagrade "Nada Dimić" za doprinos boljem i pravednijem društvu i "Vesna Kesić" za istraživačko novinarstvo

Large nagrada

Fond za druge poziva na dodjelu nagrada "Nada Dimić" i "Vesna Kesić" koja će se održati u utorak, 28. lipnja, u 20 sati na Trgu žrtava fašizma ispred HDLU-a.

Nagrada "Nada Dimić" dodjeljuje se jednoj ili više osoba koje su svojim djelom i javnim angažmanom ostavile važan trag na život Grada Zagreba, a čije su originalne, inovativne i/ili provokativne društvene prakse doprinijele boljem i pravednijem društvu u kojem živimo.

Simbolizirajući otpor, nagrada se sastoji od ugravirane ulične kaldrme te novčanog iznosa od 7.500 kuna. Dodjeljuju se dvije nagrade "Nada Dimić" i jedna "Vesna Kesić" ukupnim nagradnim fondom od 22.500 kuna.

Nagrada "Vesna Kesić" za istraživačko novinarstvo osnovana je 2021. godine u znak sjećanja na suradnicu, aktivistkinju i prijateljicu Vesnu Kesić čija je volja i angažman za bolje društvo, a prije svega za razvoj kritičkog mišljenja mnoge inspirirala, ističu organizatori. Vesna je bila jedna od utemeljiteljica nagrade "Nada Dimić", a njen doprinos Fondu za druge je neizmjeran. Nagradu "Vesna Kesić" dodjeljujemo za hrabro, otvoreno, kritičko novinarstvo, nemilosrdno prema moćnicima i nasilnicima bilo koje vrste.

Dobitnici Nagrade "Nada Dimić" prethodnih godina su Sanja Iveković, Igor Grubić, Oliver Frljić, Sanja Despot, Ivana Marković, novinar Novosti Hrvoje Šimičević, kolektiv Žene ženama te volonterska grupa Alpinisti, speleozi i visinci pomažu Zagrebu. Prošle godine odlučeno je da Nagradu dobivaju svi solidarni građani i građanke koji su se okupili u pomoći Baniji nakon razornih potresa, a podijelila se među inicijativama Ljudi za ljude, Sloga i Dobro dobrim. Drugu Nagradu “Nada Dimić” 2021. godine dobili su Mladen Kozić i Ivo Šegota za svoj aktivistički angažman posvećen promjenama udomiteljskog i posvojiteljskog statusa istospolnih zajednica. Nagrada "Vesna Kesić" 2021. godine dodijeljena je Danki Derifaj.

Nagrade je osnovao i dodjeljuje Fond za druge koji su pokrenuli Zvonimir Dobrović i Bruno Isaković s ciljem poticanja umjetničkih i aktivističkih projekata i dodatne edukacije pojedinaca i kolektiva čiji rad i ideje osnažuju i inspiriraju zajednicu u kojoj žive.

Obje nagrade su izraz zahvale građana i građanki te nagradni fond ovisi o donacijama. Više informacija o događaju i mogućnosti doniranja, pročitajte ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više