>

novosti logo

Piše Novosti

Hrvoje Šimičević: Škoro je Trump iz našeg sokaka

Novinar Novosti Hrvoje Šimičević bio je gost Newsrooma N1 televizije. Komentirao je aktualnu rekonstrukciju Vlade, kao i pojavu Miroslava Škore kao predsjedničkog kandidata.

Na samom početku Šimičević se osvrnuo na izjavu Roberta Kopala, savjetnika premijera Plenkovića, u kojoj je kazao kako su ministri izloženi medijskom linču. ‘Smisao je novinarstva da se piše istina, a ne lijepe i ružne stvari. Ukoliko želi da nešto ljepše bude u medijima i javnosti, onda bi trebao poslodavcima dati do znanja da budu manje pohlepni po pitanju imovine’, kazao je Šimičević.

Iznenađen je, kaže, što su Lovro Kušćević i Goran Marić podnijeli ostavke jer je postalo uobičajeno da u HDZ-u ministri ostaju na funkciji usprkos aferama. ‘Mislim da Plenković želi retuširati svoju sliku u javnosti koja je sve gora. HDZ je u silaznoj putanji i on je morao preventivno djelovati’, rekao je novinar Novosti. 

Upitan o mogućim razlozima zašto aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović toliko odugovlači s objavom kandidature za novi mandat, Šimičević je kazao kako se u kuloarima dosta priča o tome, no nema konkretnih zaključaka. ‘U svakom slučaju je jako neobično da postupa na ovakav način’, smatra Šimičević. ‘Desnica je reagirala kao nekakvo antitijelo organizmu koje se odmah pobunilo protiv onoga što je napravila. Činjenica je da su je na početku podržali ekstremni desničari i da se postupno odmicala od njih jer je shvatila da se drugi mandat ne može dobiti samo uz njihovu potporu’, dodao je. 

Na pitanje misli li da Miroslav Škoro ima šanse u utrci za predsjednika Republike, Šimičević je kazao: ‘Ne znam, to je zbilja teško pitanje. Pojavio se iznenada preko nekakve ankete koja je puštena na javnoj televiziji. Nisam siguran koliko je realno da on uđe u neku ozbiljniju kombinaciju.’

Smatra kako je riječ o čovjeku koji je utemeljenje establišmenta te da je njegova izjava da je on antiestablišmentski kandidat ‘valjda najurnebesnija izjava ove godine’.

Za otpremninu koju je Miroslav Škoro nezakonito dobio od HRT-a, o čemu su Novosti prve pisale, Šimičević je kazao kako Škoro to pokušava demantirati, no da su dokazi neminovni. ‘U izvješću državne revizije je jasno naznačeno da je Škoro dobio otpremninu i jasno stoji da ju nije trebao dobiti jer je razriješen na vlastiti zahtjev’, rekao je Šimičević.

‘Tu je i povlašteni kredit. Radnici HRT-a su dobivali kredite od jedan, dva, pet posto kamata, a obični građani su imali po 10 do 15 posto. Najvećim dijelom su ti krediti davani mladim i neiskusnim novinarima koji su dovedeni za vrijeme Tuđmanova režima’, dodao je. 

Kazao je kako je Omega Software, IT tvrtka u Škorinom suvlasništvu, najviše novca zaradila u poslovanju s državnom. Komentirao je i njegove istupe na Facebooku. ‘Njegovi Facebook postovi otkrivaju jednog pravog desničara koji prosipa frazetine. To je jedan Trump iz našeg sokaka’, smatra Šimičević. 

Cijeli intervju možete pogledati na ovom linku.

1/1