Novosti

Društvo

Jerko Bakotin i Danka Derifaj nagrađeni nizozemskim Oscarom za novinarstvo

Zajedno s još 15 kolegica i kolega, novinar Novosti Jerko Bakotin i novinarka RTL-a Danka Derifaj, dobili su najprestižniju nizozemsku novinarsku nagradu De Tegel za istraživanje Lighthouse Reportsa o nasilju nad migrantima

Large de tegel

Ugravirana imena pobjednika na nagradi

Novinar Novosti Jerko Bakotin i novinarka RTL-a Danka Derifaj, zajedno s još 15 kolegica i kolega, u ponedjeljak su za istraživanje Lighthouse Reportsa "Unmasking Europe's Shadow Armies" ("Razotkrivanje tajnih vojski Europe") o nasilju nad migrantima na europskim granicama dobili najprestižniju nizozemsku novinarsku nagradu De Tegel u kategoriji "Izvještavanje iz inozemstva".

Podsjetimo da je istraživanje čiji je cilj bio utvrditi tko su "maskirani ljudi" u uniformama bez oznaka, koji prema brojnim svjedočanstvima u više država Europske unije – Hrvatskoj, Grčkoj i Rumunjskoj – po sličnom obrascu protjeruju i premlaćuju migrante, uz brojne svjetske medije, objavljeno 6. listopada i u tjedniku Novosti.

Tokom istraživanja novinari su na hrvatsko-bosanskoj i srpsko-rumunjskoj granici uporno snimali pushbackove, odnosno ilegalna protjerivanja migranata, na stabla postavljali kamere, a postupanje policije nadgledali dronovima. Samo u Hrvatskoj su razgovarali s nekoliko bivših visokorangiranih policijskih dužnosnika i čitavim nizom sadašnjih i bivših zaposlenika Ministarstva unutarnjih poslova, a na društvenim mrežama Instagramu i Facebooku detaljno pratili profile više od 250 policajaca. Snimljeno je 14 skupnih pushbackova s protjerivanjem ukupno 189 migranata, od čega 148 iz Hrvatske. Nakon objave snimki s granice između Hrvatske i BiH, na kojoj se vide uniformirane osobe bez oznaka, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nekoliko dana kasnije priznao je da se radi o policajcima.

U istraživanje je bio uključen čitav niz europskih medija - neprofitna istraživačka organizacija Lighthouse Reports, istraživački magazin Švicarske Radiotelevizije (SRF) Rundschau, magazin Monitor njemačkog javnog servisa ARD, ARD-ovo dopisništvo u Beču, francuski list Libération, njemački Der Spiegel, nizozemska televizija Pointer, RTL Hrvatska i tjednik Novosti. Istraživanju su također doprinijeli istraživački kolektiv Disinfaux i slobodni novinari Bashar Deeb, Jack Sapoch, Andrei Popoviciu i Lamia Šabić.

De Tegel je najvažnija nizozemska nagrada za novinarstvo koju u različitim kategorijama dodjeljuje stručni žiri. Ustanovljena je 2006. godine na inicijativu Nizozemske udruge glavnih urednika, Nizozemske udruge novinara, javnog servisa Nederlandse Omroep Stichting i RTL-a (Nizozemska). Priznanje je dobilo ime po knjizi Hendrika Hoflanda "Tegels lichten" - (Hofland je bio novinar, esejist, komentator koji je 1999. izabran za nizozemskog "novinara stoljeća".) De Tegel se naziva i "Oscarom nizozemskog novinarstva".

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više