Novosti

Kronika

Излeт у придрaвску ‘Цитaдeлу’

Бeлишћaнскa удругa ‘Звoнo’ упрaвљa Цeнтрoм зa сoциjaлнo зaпoшљaвaњe oсoбa с инвaлидитeтoм: Цeнтaр зa сoциjaлнo зaпoшљaвaњe oсoбa с инвaлидитeтoм je oснoвaлa и њoмe успjeшнo упрaвљa бeлишћaнскa Удругa зa дjeцу и млaдe с пoтeшкoћaмa у рaзвojу Звoнo

Kad putujete državnom cestom D517 od Belog Manastira prema Valpovu, i to onim slikovitim i šumovitim dijelom uz Staru Dravu i lokalitet zvan Repnjak nakon pridravskog ‘benta’ (nasipa!), s desne strane nekih petsto metara prije mosta na Dravi prema Belišću, vidjet ćete tablu na kojoj piše: ‘Citadela – centar za socijalno zapošljavanje osoba s invaliditetom’. A ako još skrenete na utabani put od tucanika, imaćete što i vidjeti: uzorno imanje kakvo ne biste očekivali u baranjskoj šumi.

Površina veličine 5.000 kvadratnih metara zasađena je ljekovitim i začinskim biljem te povrćem, koji se uzgajaju po ekološkim principima

‘Citadelu’ je osnovala i njome uspješno upravlja belišćanska Udruga za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju Zvono, pod vodstvom predsjednice Mire Anić. Sastoji se od dvije kuće dobivene na korištenje od Hrvatskih šuma, uz koje su i pomoćni objekti. Budući da su kuće dobivene u ruševnom stanju, ‘Zvono’ ih je obnovilo uz pomoć raznih donatora. U jednoj od tih kuća održavaju se razne radionice, u kojima učestvuju grupe djece i mladih različitih sposobnosti. Oni u međusobnoj interakciji savladavaju vještine u rasponu od najobičnijih kućanskih poslova do složenijih sportskih aktivnosti (npr. baratanja priborom za ribolov ili vožnje čamcem) i razvijaju ekološku svijest, sve uz pomoć art-terapije i novih metoda rehabilitacije. Radionice vode treneri i asistenti, koji podržavaju nove trendove u odgoju, obrazovanju i rehabilitaciji.

U drugoj kući nastavlja se s proširenjem aktivnosti, s naglaskom na socijalno zapošljavanje osoba s poteškoćama u razvoju. Zelena površina oko kuća pretvorena je u održavani travnjak, dok je ograđena površina veličine 5.000 kvadratnih metara bliže cesti zasađena ljekovitim i začinskim biljem te povrćem, koji se uzgajaju po ekološkim principima, uz korištenje obnovljivih izvora energije, recikliranje i kompostiranje. Na toj površini je i veliki tradicionalni ‘čardak’, čiji gornji dio služi za sušenje bilja, a donji dio kao ostava za alate i strojeve. U blizini je i uređeni vrt za permakulturu, koji ima čak i ‘hotel za kukce’. Sve u svemu, ‘Zvono’ nastoji stvoriti preduvjete za zapošljavanje osoba s invaliditetom, kako bi se tu jednog dana za njih pronašao izvor mogući zarade.

Uz ‘Citadelu’ nalazi se i također lijepo uređeni i održavani Ribički dom Udruge športskih ribolovaca (UŠR) ‘Belišće’, u kojem se može proćaskati s predsjednikom te udruge Željkom Čorbom, te razgledati mnoštvo izloženih ribolovačkih pehara te slike po zidovima, koje su UŠR-u darovali slavonsko-baranjski slikari, učesnici likovnih kolonija koje za njih ribolovci organiziraju po principu: mi vama riblji paprikaš – vi nama slike.

‘Citadela’ se, inače, nalazi u poplavnom dijelu Baranje, blizu žive Drave, gdje nema baranjskih naselja, pa je vezana za Belišće s druge – slavonske - strane rijeke. Zato je Baranjcima slabo poznata. Stoga je belomanastirska Mirovna grupa Oaza organizovala izlet u ‘Citadelu’ za dvadesetak svojih korisnica treće životne dobi, koje je dočekala predsjednica ‘Zvona’ Mira Anić te im pokazala i prikazala što se sve tu može vidjeti i doživjeti.

Nakon toga ‘Oazine’ izletnice predahnule su na natkrivenoj terasi, smjestivši se na drvene klupe i stolove. Tu su počašćene palačinkama koje je ispekla ljubazna kuharica Renata Đebić. Na palačinke su, po želji, izletnice mogle nanositi slani namaz od patlidžana ili tri vrste džema (od ribiza, crvenih bobica bazge i višanja), a žeđ su mogle utažiti sokom od mente ili višanja – sve domaćim proizvodima koje su napravili članovi ‘Zvona’ na svojim radnim terapijama.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više