Novosti

Politika

Između Vice i Ivice

Bez obzira na to tko će biti izabran za gradonačelnika Splita, Most je spreman samo na projektnu podršku u Gradskom vijeću. Kandidat Centra Ivica Puljak u slučaju pobjede takvu podršku može očekivati od SDP-a, Mosta, koalicije Jakova Prkića i liste Branke Ramljak

Large m1 puljak ivo cagalj

Ivica Puljak sa zamjenicima (foto Ivo Čagalj/PIXSELL)

Dok se zahuktava borba između Ivice Puljka iz Centra i Vice Mihanovića iz HDZ-a za funkciju splitskog gradonačelnika, koalicijske križaljke u Gradskom vijeću su u drugom planu, no sastav je takav da će teško ikome omogućiti stvaranje stabilne većine. Od 31 mandata, HDZ je osvojio devet, a njegov dosadašnji partner HGS Željka Keruma tek četiri. Puljkov Centar, kojem se pridružio i dio aktivističke scene, poput "komunalnog" aktivista Bojana Ivoševića i predsjednika Društva Marjan Srđana Marinića, dobio je sedam mandata. Po tri mandata imaju SDP, Most i koalicija Pametno za Split i Dalmaciju, Možemo! i Nova ljevica, a nezavisna lista Branke Ramljak dobila je dva vijećnika.

HDZ potrebnu većinu više ne može ostvariti samo uz podršku HGS-a, a kakve su mogućnosti političke trgovine u slučaju Mihanovićeve pobjede u drugom krugu izbora, tek treba vidjeti. U slučaju da Puljak postane gradonačelnik, većina se čini lakše ostvarivom, no svi sugovornici Novosti govore više o projektnoj podršci nego o formiranju klasične koalicije. Za razliku od Puljkovog centra, HDZ, koji će upogoniti sve svoje snage za pobjedu u Splitu, gdje je njihov kandidat opterećen ozbiljnim sumnjama u plagiranje doktorata, ne može računati na podršku SDP-a, koalicije Pametno, Možemo! i Nove ljevice, ali ni Branke Ramljak, u slučaju da je riječ o kombinaciji s Kerumom.

- Nismo još odlučili, a s nama još nitko nije ni razgovarao. No jasno smo komunicirali i komuniciramo i dalje da ne želimo biti ni u kakvoj kombinaciji u kojoj je HGS - kaže za Novosti profesorica Ekonomskog fakulteta u Splitu Branka Ramljak.

Branka Ramljak

Branka Ramljak (Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL)

Stranka Pametno za Split i Dalmaciju, koju predvodi Jakov Prkić, nastala je nakon razlaza dijela članstva nekadašnje stranke Pametno s bračnim parom Puljak prilikom njihovog formiranja stranke Centar. Za razliku od silnog agitiranja Puljkove opcije koja je u prvom krugu poručivala da je glas za Prkića izgubljen, on sam u drugom krugu neće sugerirati biračima za koga da glasaju, ali će ih pozvati da obavezno izađu na izbore.

- Naši birači su dovoljno svjesni i ne sumnjam u njihov odabir - kaže Prkić, dodajući da će, što se tiče Gradskog vijeća, podržati njegovo konstituiranje.

- Ako Mihanović bude gradonačelnik i ako ostali koji nisu HDZ i HGS budu za to imali volje, Vijeće se može konstituirati i predstavljati "kontrastranu" gradonačelniku - tvrdi Prkić, po kojem je moguće da do izglasavanja proračuna gradonačelnik radi svoje, a Vijeće svoje.

- Obaveza gradonačelnika je da predloži proračun. Ako ga ne predloži, on pada. A ako Vijeće ne usvoji proračun, ono se raspušta. No nitko ne brani Vijeću da ulaže amandmane na taj proračun i prekroji ga onako kako želi - objašnjava Prkić.

U slučaju Puljkove pobjede, kaže da neće ići u koaliciju u klasičnom smislu, nego će davati potporu svemu što ide u korist građana.

- Javni interes prije svega, osobni ni u kom slučaju. Takva suradnja je vrlo nestabilna, no možda upravo u toj heterogenosti dođemo do nekih pomaka naprijed. Ako je dovoljno vijećnika savjesno i razmišlja racionalno, šareni sastav Vijeća ne mora nužno biti loš - kaže Prkić.

Ni Mostov Ivica Grković, s kojim je Puljkov kandidat za zamjenika gradonačelnika Bojan Ivošević bio u pregovorima dok se nije priključio Puljku, ne misli u drugom krugu išta sugerirati biračima, osim da svakako izađu na izbore i glasaju po savjesti.

- Naši birači imaju svoj razum i pamet i ne trebamo im biti šaptači. Što se tiče Gradskog vijeća, od prvog dana govorimo isto, a to je da ćemo koalirati s projektima. Bez obzira na to tko bude gradonačelnik i tko bude nosio projekte, imat ćemo naš kriterij ocjenjivanja prijedloga i projekata, a i sami ćemo ih davati. Kod projekata moraju biti jasne tri stvari: novac, infrastruktura i ljudi koji će to izvesti - kaže Grković, objašnjavajući da većina Vijeću znači tek podjelu sinekura i obavezu bianco glasanja.

- Nas pozicije i vodstva ne zanimaju, zanimaju nas dobri projekti. Uključili smo se upravo zato da mijenjamo tu klasičnu paradigmu funkcioniranja gradske vlasti - ističe Grković, dodajući kako se ne opterećuju time tko će biti novi gradonačelnik, već želi da se svi ponašaju u interesu građana.

- Mislimo da Gradsko vijeće u ovakvom sastavu može fantastično funkcionirati - zaključuje Grković.

SDP-ov kandidat Ante Franić u kampanji je oštro napadao Puljka, najviše zbog pjevanja ustaških pjesama u mladosti.

Goran Kotur

Goran Kotur (Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL)

- Kao i uvijek, protiv smo HDZ-a, pa tako i sada u drugom krugu izbora. U Gradskom vijeću možemo surađivati s opcijama od ljevice do centra, pogotovo u provedbi naših prijedloga, kako bi se u Splitu nakon više od tri desetljeća konačno pokrenuo razvojni iskorak - kaže Goran Kotur, predsjednik splitskog SDP-a, dodajući da se SDP zalaže za planski razvoj Splita, preuzimanje ovlasti županije kod upravljanja pomorskim dobrom, Kopilicu kao gospodarsku zonu i motor razvoja, stanove POS-a i stanove za najam te ravnopravnost Splita u investicijama iz proračuna i EU fondova.

Puljkov zamjenik Bojan Ivošević kaže kako su programi više-manje slični, pa tako ni oblik suradnje koji drugi predlažu ne bi trebao biti problem. U slučaju Puljkove pobjede, oni na formiranje Vijeća ne bi gledali na dosad uobičajen način.

- U Hrvatskoj je postalo normalno osiguravati većinu u vijećima političkom trgovinom. Mi pak mislimo ponuditi drugačiji vid suradnje strankama koje su do sada bile u opoziciji tako da pregovaramo o projektima i programima. Ako pobijedimo u drugom krugu, mi ćemo biti ti koji upravljamo, a ostale stranke u Gradskom vijeću donosit će političke odluke koje će dati okvir našem djelovanju - objašnjava Ivošević.

- Smjer u kojem ćemo voditi grad planiramo temeljiti na našem programu i na dogovoru s ostalima do sada opozicijskim opcijama. Hoće li se tome možda pridružiti HDZ i HGS, to je njihova stvar - kaže on.

Na pitanje kako vidi suradnju sa strankama s kojima su se u kampanji oštro sukobljavali, posebice uz njegove kritike upućene Tamari Visković iz Možemo! koja će sjediti u Gradskom vijeću, Ivošević odgovara kako su sada pozicije drugačije – druge stranke su sada te koje same odlučuju hoće li im pružiti podršku. Što se tiče proračuna, Ivošević u slučaju pobjede također najavljuje promjene tako da se posredno uključe javnost i ostale stranke koje će moći komunicirati svoje prijedloge.

Nepostojanje čvrste koalicijske strukture, kakvo od centra nalijevo priželjkuju u Splitu, možda i zvuči dobro u predizbornoj trci i možda je izvedivo na pitanjima kao što su komunalna. No operativno dogovaranje oko proračuna i drugih tema, ako se u obzir uzmu ideološke razlike u šarolikom sastavu od tvrdih ekonomskih liberala do onih socijalno progresivnih, iziskivat će itekako mnogo truda. Ili će se ići na nove izbore.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više