Novosti

Kultura

"Izvezene priče" od utorka u "Prosvjeti"

Paradigmatski rad izložbe, koja se otvara danas u "Prosvjeti", fotografija je "Obraćam vam se kao čovek čovjeku" umjetnika Borisa Burića iz serije radova "Dnevnik koincidencija" nastalih na radionici u Bukovici

Large obracam vam se

Fotografija "Obraćam vam se kao čovek čovjeku" umjetnika Borisa Burića

U utorak, 19. septembra, u 19 sati, u prostorijama SKD-a "Prosvjeta" u Preradovićevoj 21, u Zagrebu, bit će otvorena izložba "Izvezene priče". Na izložbi, koja će biti otvorena do 7. oktobra, isprepleteni su različita razdoblja, glazba, okusi, boje i mirisi Bukovice.

Izložba etnološko – umjetničke radionice i istraživanja u Bukovici održana u travnju 2023. godine okupila je interdisciplinarni tim glazbenika, grafičkih dizajnera i suvremenih umjetnika, te na višednevnoj radionici bilježila pjesme, recepte i legende, ornament, priče i društveno socijalne momente. Ovi specifični elementi reinterpretirani su u umjetničkim radovima petnaestak umjetnika. Izložba, osim kroz radove suvremenih umjetnika i članova kulturno umjetničkih društava, komunicira kroz različite medije, film Zorana Tadića "Druge" iz 1972. snimljen u Žegaru Obrovačkom, izložbu autorice Zoje Radić, kustosice Kninskog muzeja koja kroz fotografije Andrije Markovića evocira etnografsku baštinu kninskog područja od 30-ih do 80-ih godina prošlog stoljeća, glazbu koju bilježi i izvodi Zbor Fige, te članice KUD-a "Dositej Obradović" iz Kolundžijine glavice.

Suvremena bilježenja i interpretacije baštine na izložbi su zastupljena u vezenim radovima "Domaće radinosti", zajedničkim radovima suvremenih umjetnika i kulturno umjetničkih društava među kojim je i onaj Marka Markovića i Ružice Karanović iz Kistanja, izvezena parola "Jedi dok ima" koji u tkivo etno baštine upisuje probleme suvremenog društva.

Suvremeni dokumentarni film o ovom kraju u insertima i fotografijama zastupljeni su kroz radove "Nerečeno" Melite Vrsaljko i Jurice Markovića koji donosi fotografije sa snimanja ove godine premijerno prikazanog filma o ukinutoj pruzi "Knin-Zadar", te jednog još javno ne prikazanog o društvenom fenomenu i legendama vezano za uvoz vukova u Bukovicu, "EU Wolf" Jadrana Bobana.

Paradigmatski rad izložbe je fotografija "Obraćam vam se kao čovek čovjeku" umjetnika Borisa Burića iz serije radova "Dnevnik koincidencija" nastalih na radionici u Bukovici u kojem umjetnik različitim sredstvima, od intervencija, dosjetki i akcija bilježi podudarnosti, kontradikcije i slučajnosti između onoga što je opazio, čuo ili čitao u lokalnim novinama te ih inkorporira u vlastiti umjetnički rad koji obuhvaća međusobno povezane sociološke teme kao što su identitet, politika, demografija i okoliš.

Suradnja i stvaranje prijateljstva s lokalnim stanovništvom vidljiva je u radovima Karle Kuzmanić u otkrivanju recepata i obiteljskih povijesti, te u radu Gilde Bavčevića koji prenosi domaćinsku atmosferu kroz povezanost Gaje i Zlaje dvojice pobratima, dok je propitivanje društvene sredine i traganje za odgovorima na ukorijenjene probleme bukovačkog kraja prisutno u radovima Mariete Vulić i Gracije Pozar. Kustosica izložbe je Davorka Perić, a održava se uz financijsku podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Srpskog narodnog vijeća.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više