Novosti

Kronika

Jednoglasno za kontinuitet

Zahvalni smo svima koji su u teškim vremenima imali ljudskog i profesionalnog integriteta i hrabrosti da posegnu za čuvanjem baštine i našeg naslijeđa, kazala je na godišnjoj skupštini zagrebačke ‘Prosvjete’ Aneta Vladimirov, predsjednica tog pododbora

U novom mandatu zagrebački pododbor ‘Prosvjete’ vodit će dosadašnje rukovodstvo: predsjednica Aneta Vladimirov, zamjenica Milijana Nožinić, sekretarica Jovana Lukić, koje sa Stojanom Latinovićem i Spasojem Đukanovićem čine predsjedništvo, jednoglasno su izglasali članovi pododbora na sjednici održanoj 15. juna. Pozdravljajući okupljene koji su se po prvi puta nakon višemjesečne korona-krize okupili u prostorima ‘Prosvjete’, Vladimirov je podsjetila da se ove godine obilježavaju 30. godišnjice obnove rada tog društva i zagrebačkog pododbora.

- Zahvalni smo svima koji su u teškim vremenima imali ljudskog i profesionalnog integriteta i hrabrosti da posegnu za čuvanjem baštine i našeg naslijeđa. Ove četiri godine protekle su u druženjima, diskusijama, trudu i radu u doista turbulentnom društvenom trenutku i svakako intenzivnom periodu u kojem se našla naša cjelokupna zajednica - rekla je Vladimirov.

- Pokušali smo biti podrška u upravljanju krizom i konsolidiranju u brizi za naše sekcije, u logističkoj i programskoj podršci oživljavanju manifestacije Dani srpske kulture koja će biti održani i ove jeseni - dodala je predsjednica pododbora i naglasila da je članstvo u suradnji s drugim srpskim institucijama, a prije svega SNV-om, intenzivno uključeno u brigu o srpskoj zajednici u Zagrebu.

Likovna sekcija s desetak članica pod vodstvom Lane Kovačević lani je imala ukupno 42 okupljanja, a članice su učestvovale u nekoliko likovnih kolonija. Osim pripreme izložbi i rada na novom tematskom ciklusu, članice grupe su s voditeljicom posjećivale izložbe unutar ‘Prosvjete’. Muzička sekcija ‘ZborXop’ pod vodstvom Jovane Lukić lani je i početkom ove godine održala niz nastupa sa sve složenijim pjesmama. Od 13 lanjskih nastupa, devet njih je održano u Zagrebu, uključujući i cjelovečernji koncert povodom desetgodišnjice rada. Koncerti na kojima su nastupali bili su raznorodni, od festivala ojkače u Petrinji do antifašističkih skupova.

Muška pjevačka grupa, koja postoji dvije godine, veliku većinu impresivnog broja lanjskih nastupa ostvarila je izvan Zagreba, špartajući Hrvatskom uzduž i poprijeko - od Varaždina i Rijeke do Petrinje i ‘Sijela tromeđe’ u Strmici, a nastupila je u Italiji. Folklorna sekcija nastavila je rad na koreografiji ‘Igre i pjesme sa Banije’ pod stručnim rukovodstvom Vesne Bajić-Stojiljković. Kako su na natječaju Ministarstva kulture RH odbijeni za projekt nabave banijskih nošnji, njih će pokušati osigurati kroz par godina iz redovnih sredstava. S druge strane, u suradnji sa Daliborom Milovančevićem kompletirana je leskovačka nošnja. Lani su ostvarili nekoliko važnih nastupa u svom dijelovima Hrvatske, a bili su i u Austriji.

Nakon prihvaćanja izvještaja, čiji je financijski dio podnijela Milijana Nožinić, te izbornog dijela, govorilo se o planovima za naredni period koji su ove godine redefinirani zbog specifičnih okolnosti epidemije. Prioritet je povratiti kontinuitet djelovanja sekcija, a u suradnji s centralom razvijati programe manjinskog obrazovanja po uzoru na C model kako bi njegovu realizaciju mogli prijaviti kao redovit program za 2021. godinu.

Dok će ‘ZborXop’ nastaviti s dosadašnjim načinom rada u smislu uvođenja zahtjevnijih vokalnih djela i nastupa, muška pjevačka grupa će pored pronošenja ljepote udružene pjesme osnaživati istraživački segment rada. Što se folkloraša tiče, nastavit će se rad na banijskoj koreografiji, pripremaju se nastupi na manifestacijama koje su odgođene za jesen, a planira se i pokretanje folklorne sekcije za najmlađe. Kontinuitet u radu kroz nove programe ostvarit će i likovna sekcija.

U raspravi je naglašena važnost zajedničkog rada i razvoja međuljudskih odnosa, ali i stvaranja mostova zagrebačkog s drugim pododborima ‘Prosvjete’. Članovi su za veliki trud i kvalitetno vođenje sekcija pohvalili Jovanu Lukić i Stojana Latinovića, a minutom šutnje prisutni su se sjetili dvoje preminulih članova pododbora. Skupštini su prisustvovali predsjednik ‘Prosvjete’ Mile Radović, potpredsjednik Siniša Tatalović, generalni sekretar Slobodan Živković, kao i saborski zastupnici Milorad Pupovac i Boris Milošević.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više