Novosti

Kronika

Jeднoстaвнo – вeличaнствeнo!

Oдушeвљeњe нa гoдишњeм кoнцeрту Прoсвjeтинoг пoдoдбoрa Вojнић: Глeдaлaцa je билo, пo слoбoднoj прoцjeни, вишe oд 400, иaкo je кaпaцитeт Дoмa културe oкo 300 мjeстa

I0qdp1ur2b3kpex1k3k4ylogygt

Prepuna dvorana Doma kulture

Tradicionalni godišnji koncert pododbora Vojnić Srpskog kulturnog društva Prosvjeta trajao je više od tri sata i bio je najjednostavnije rečeno - veličanstven.

Članovi pododbora prezentirali su sumještanima i brojnim gostujućim kulturnim društvima rezultate jednogodišnjeg rada i obilježili 16 godina od osnivanja. Pored pododbora Vojnić i tamošnjeg VSNM-a ovu priredbu je pomogla i Općina. Gledalaca je bilo po slobodnoj procjeni više od 400 iako je kapacitet Doma kulture oko 300 sjedećih mjesta, pa je bila gužva i za stajanje, a prisutne je pozdravio predsjednik pododbora i dožupan Karlovačke županije Mirko Martinović.

Pored domaćina iz pododbora Vojnić, svoja folklorna i plesna umijeća te narodne običaje prezentirao je pododbor iz Vrginmosta dok je karlovački pododbor postavio izložbu dvadesetak slika. Nastupila su kulturno-umjetnička društva Tono Hrovat iz Velike Kladuše, KUD mladih Bosiljak iz Dervente, Društvo perojskih Crnogoraca Peroj 1657, KUD Vukomir Vidić Uča iz Bele Crkve, KUD Siscia iz Siska, Pjevačka grupa Karlovčanke iz Karlovca i KD Obrež iz Središča na Dravi. Program je vodio poznati radijski voditelj, glavni urednik Radio Velkatona iz Velike Kladuše Sead Purić.

Dom kulture u Vojniću se preuređuje pa je baš za ovu priliku najprije uređena pozornica na kojoj bi se bez problema mogle održavati kazališne predstave. Neslužbeno, projekt vrijedi više od 800 hiljada kuna, a u financiranju uz općinska, sredstva su osigurana i iz fondova EU. Napredak u kvaliteti svih ansambala domaćeg pododbora je više nego evidentan, od početnika i najmlađih do ‘prvog sastava’. Rezultat je to višegodišnjeg rada folklornih entuzijasta iz Vojnića Čedomira Studena i Valerije Farago, koja je uostalom ove godine za svoj rad i dobila jednu od svetosavskih nagrada SKD Prosvjeta.

No, ipak najbolji dojam na sve prisutne su ostavili članovi KUD-a Bosiljak iz Dervente u Bosni i Hercegovini. Koncert je završio Užičkim kolom koje su plesali izvođači i publika. Uslijedili su zajednička večera i cjelonoćna zabava.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više