Novosti

Kronika

Jubilej Slobodana Cvetičanina

Bariton rođen 1962. u Nišu, već je trideset i pet godina na osječkim kazališnim daskama, kao solist, zborovođa, dirigent Opere i ravnatelj

Sxgvuym6dy6mgdnfdo6i8fufvc7

Jagoda i Slobodan Cvetičanin, konzul Srbije Milan Šapić (lijevo) i glumica Kostadinka Velkovska (desno)

Opera Đakoma Pučinija ‘Toska’ izvedena je u subotu, 24. marta ove godine, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, a čija je premijera bila u oktobru 2015. godine. Za osječki HNK i za grad Osijek ta izvedba imala je trostruko značenje. Te večeri je na svečan način obilježeno ukupno 105 godina umjetničkih djelovanja troje umjetnika. Kompozitor i dirigent Zoran Juranić, rođen 1947. u Rijeci, proslavio je 40 godina rada na umjetničkoj sceni, bariton Slobodan Cvetičanin, rođen 1962. u Nišu, već je 35 godina na kazališnim daskama, dok je sopranistica Sanja Toth, rođena 1965. u Osijeku, obilježila tri desetljeća umjetničkog djelovanja.

Te večeri maestro Juranić je dirigovao orkestrom koji je pratio izvedbu ‘Toske’, Slobodan Cvetičanin je pjevao ulogu prefekta rimske policije, baruna Scarpiju, a Sanja Toth je bila ‘poznata pjevačica’ Floria Tosca. Poslije predstave, pred punim gledalištem osječkog kazališta, intendant Božidar Šnajder ukratko je predstavio troje umjetnika, počevši od najmlađe Sanje Toth, a potom su se umjetnici obratili publici.

Bariton Slobodan Cvetičanin je diplomirao solo-pjevanje te muzičku teoriju i pedagogiju na Fakultetu muzičke umjetnosti u Skoplju, gdje je i započeo opernu karijeru ulogom Sime mlinara u operi ‘Ero s onoga svijeta’ Jakova Gotovca, a nastavio je u Osijeku od 1989. godine. Igrao je cijeli niz glavnih uloga u operama i operetama. U razdoblju od 1991. do 1994. godine bio je zborovođa i dirigent ansambla osječke Opere, a u sezoni 2007/2008. i njen ravnatelj, a gdje danas djeluje kao solist.

- Šta reći nakon 35 godina umjetničkog djelovanja? Sve sam otpjevao u tih 35 godina. Najprije bih se zahvalio roditeljima, koji nisu živi, a koji su mi omogućili školovanje. Zahvalio bih se cijenjenoj publici koja me je od 1989. godine kad sam došao ovdje, do dan-danas podržavala i koja je uvijek tražila kartu više kad pjeva Slobodan. Taj sam podatak dobio od propagande pa evo svima vama to dijelim. Hvala obitelji, supruzi Jagodi i sinu Kirilu, koji su me podržavali svih ovih uspješnih godina. Zadovoljan sam karijerom koju sam napravio, moglo je više, ali ima vremena. Na kraju bih se zahvalio upravi Hrvatskog narodnog kazališta, intendantu Šnajderu, što je omogućio da nas troje umjetnika večeras proslavimo svoje jubileje – rekao je Slobodan Cvetičanin u obraćanju publici u osječkom teatru.

Sopranistica Sanja Toth je u angažmanu HNK-a u od 1985. godine. U početku je bila pjevačica opernog zbora, a kasnije je – počevši od malih uloga – prešla na sopranski fah te postala prvakinjom HNK-a. Zoran Juranić je od 1988. godine stalni dirigent HNK-a u Zagrebu, gdje je od 2002. do 2005. godine bio i ravnatelj Opere. Bio je umjetnički ravnatelj Opere HNK-a u Rijeci i Opere HNK-a u Osijeku te stalni gost – dirigent Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Od 2005. godine zaposlen je kao redoviti profesor na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više