Novosti

Kronika

Moкрaњaц у Oсиjeку

Дjeлa нajвeћeг српскoг хoрскoг кoмпoзитoрa клaсичнe музикe у Oсиjeку нису извoђeнa 35 гoдинa свe дo oвoгoдишњeг Бoжићнoг кoнцeртa Збoрa ХНK. Рeпризa ћe сe oдигрaти 5. jaнуaрa

Large hnk

Zbor HNK Osijek u osječkoj Konkatedrali – zborovođa Slobodan Cvetičanin

Tokom ovog mjeseca, od 13. do 27. decembra, u osječkoj Konkatedrali Sv. Petra i Pavla, osječkoj Crkvi Uzvišenja Sv. križa, Katedrali Svetog Petra u Đakovu i Crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u Višnjevcu, održana su četiri Božićna koncerta Zbora HNK Osijek.

Riječ je o tradicionalnom koncertu, no ove godine u ipak drugačijem izdanju pod dirigiranjem novog zborovođe Slobodana Cvetičanina, operskog pjevača i muzičkog pedagoga rođenog u Nišu, koji je član osječke Opere od 1989. godine. Na repertoaru su se našle brojne poznate tradicionalne božićne pjesme gregorijanskog korala, ali i kompozicije Stevana Stojanovića Mokranjca (1859. -1914.), najvećeg srpskog horskog kompozitora klasične vizantijske muzike, koji u Osijeku nije izvođen – 35 godina.

U posljednjih nekoliko godina Zbor HNK Osijek dobio je mlađa pojačanja, a uslov je bio – kako ističe zborovođa Cvetičanin – završena muzička akademija, uz preferiranje smjera solo-pjevanje. Veliki je to iskorak, smatra zborovođa, za osječki operski zbor, čemu se vesele i horisti, ali i građani, posebno Osječani, Đakovčani i Višnjevčani, koji su mogli uživati u sjajno izvedenim horskim kompozicijama.

Program Božićnog koncerta, u trajanju od 45 minuta, osmislio je zborovođa Cvetičanin, a izvodi se sljedećim redoslijedom: Ave Maria (J. Arcadelt), Kirie Eleison (HC kantual), Adeste Fideles (J. F. Wade), Tebe pojem (Mokranjac), Akatist, aleluja i kondak (Mokranjac), Heruvimska pjesma (Mokranjac), Bogorodice djevo, radujsja (Rahmanjinov), Svim na zemlji mir, veselje (F. Dugan), Narodi nam se Kralj nebeski (F. Dugan), U to vrijeme godišta (A. Canjuga), Veselje ti navješćujem (F. Dugan), Radujte se, narodi (F. Dugan), uz dva dodatka: Tiha noć (F. Gruber) i Tebe pojem (Mokranjac). Poslije Nove godine, petog januara, koncert će se reprizirati i u osječkoj Župi Sv. Josipa Radnika.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više