>

novosti logo

Piše Igor Lasić

Kocsis, Puskas, Glavaš, Orban

Malo tko se u Hrvatskoj tako obradovao izbornoj pobjedi mađarskog premijera Viktora Orbana proteklog vikenda kao što je to iskazala uprava Nogometnog kluba Osijek. Na službenoj Facebook-stranici kluba osvanula je odmah i usrdna čestitka ‘najpoznatijem navijaču’ na ‘premoćnoj pobjedi’, a razloga za takvo zadovoljstvo ima zaista na milijune. Kako smo već pisali ovdje, naime, od prije više od dvije godine Orban je neke vrste prikriveni suvlasnik osječkog prvoligaša, uz vrijednog posrednika Lorinca Meszarosa, prijatelja mu iz djetinjstva. No koji posljednjih godina stasava u jednog od najuspješnijih mađarskih tajkuna, s impresivnim uspjehom prvenstveno u realizaciji javno-privatnih partnerstava. S ovdašnje strane, klub su pak preuzeli domaći poduzetnik Ivan Meštrović i – dosljedno iz sjene – njegov mentor Branimir Glavaš. A kad slavni nacionalisti Glavaš i Orban zajednički uzmu stvar u ruke, vidjet ćemo, onda je na djelu kategoričko zbrinjavanje nacionalnih vrijednosti na privatnim računima.

Orban je tako u Osijeku zbrinuo više milijuna eura iz mađarskog proračuna, na ime razvoja nogometne škole u dijelu susjedne zemlje s izvjesnom mađarskom manjinom. Ne manjka ni indicija da je uspostavljena bliska poslovna suradnja i sa Zdravkom Mamićem, faktičnim gazdom hrvatskog nogometnog mainstreama. U samoj Mađarskoj situacija je poprimila groteskne razmjere, pa su Orban i Meszaros dosad zbrinuli štošta: od naslijeđa najvećeg mađarskog nogometaša Ferenca Puskasa koje su jednostrano privatizirali u čast vlastitoga novoosnovanog kluba FC Puskas (!) iz njihova rodnog sela Felcsuta, do zaobilaznog prisvajanja raznih materijalnih vrijednosti.

Prodor toga lakonogog dvojca na hrvatsko sportsko i, svakako, znatno šire tržište, a pomoću veza u političkom i nogometnom podzemlju, još nije, doduše, rezultirao formalnim preimenovanjem NK Osijek u Eszek labdarugo klub. Ali svi su se preduvjeti stekli, samo da njihov simbiotski partner Glavaš odobri i tu neophodnu tranziciju, dakako zbog Hrvatske.

1/1