Novosti

Kultura

Цвeтичaнинoв jубилej

Oпeрни пjeвaч Слoбoдaн Цвeтичaнин je 35 гoдинa прoвeo у oсjeчкoм ХНK-у

Large cveticanin

Čestitke povodom obljetnice – Slobodan Cvetičanin

Svečanom izvedbom operete "Vesela udovica" austrijskog kompozitora Franca Lehara, Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku obilježilo je 40 godina umjetničkog djelovanja opernog pjevača Slobodana Cvetičanina, koji 35 godina proveo u toj opernoj kući. Cvetičanin je rođen u Nišu 1962. godine. Solo-pjevanje diplomirao je na Fakultetu muzičke umjetnosti u Skoplju. Usporedo je diplomirao muzičku teoriju i pedagogiju. Opernu karijeru započeo je kao solist Opere u Skoplju ulogom mlinara Sime u operi "Ero s onoga svijeta" Jakova Gotovca, a od 1989. nastavio je djelovanje u osječkom HNK-u. Godine 2019. iz zdravstvenih razloga otišao je u pjevačku mirovinu, a u kazalištu je nastavio raditi kao zborovođa Zbora Opere HNK. Danas je u istoj kući mentor pjevanja i vokalne tehnike.

U Skoplju je 1983. godine, na solističkim koncertima, počeo surađivati s pijanisticom Jagodom Treneskom, a ta suradnja nastavljena je svih potonjih godina nakon što su 1989. kao bračni par stigli u Osijek i tu trajno ostali. Kako Jagoda nije doživjela 40. obljetnicu umjetničkog djelovanja svog supruga – preminula je 27. novembra 2022. – Cvetičanin je taj jubilej posvetio svojoj supruzi, zajedno sa sinom Kirilom Naumovim, violinistom i članom Orkestra HNK.

Izvedba operete "Vesela udovica" trajala je preko dva i pol sata. U gledalištu je, uz Cvetičaninove prijatelje, bilo "ozbiljne" publike, ali i mnogo učenika OŠ Mate Lovraka iz Županje i nekih škola iz Osijeka. Učenici su se pokazali kao veoma pristojni pa su nakon predstave gromoglasnim aplauzom pozdravili opernog jubilarca. Nakon što su svi izvođači – solisti, zboristi, plesači, balerine – na koncu predstave izišli na pozornicu, a bilo ih je preko 50, pridružio im se i dirigent Krešimir Batinić. Potom je ravnatelj Opere HNK Ladislav Vrgoč pozvao Cvetičanina da iziđe na pozornicu i u kratkim crtama ga predstavio publici, uručivši mu dva podebela sveska ispunjena tzv. presklipingom vezanim za njegov umjetnički rad. Cvetičaninu su jubilej čestitali i operni pjevač Berislav Puškarić, koji je s njim igrao u "Eri s onoga svijeta", prvoj Cvetičaninovoj predstavi u Osijeku, potom operni pjevač Zvonimir Ivanović i na kraju intendant HNK-a Vladimir Ham.

Na kraju se izvođačima i publici obratio slavljenik. Uz isticanje da ovo nije njegovo "zbogom" umjetničkom radu, nego "doviđenja", a zbogom će biti kad obilježi 45. obljetnicu. Zahvalnost duguje i svojim roditeljima – otac mu je, iako nije bio školovani pjevač, dvije godine nastupao kao operni pjevač u Nišu i dvije u Novom Sadu – potom svim upravama HNK u Osijeku, svim intendantima i dirigentima, svim kolegama pjevačima, kao i osječkoj opernoj publici koja ga je pratila i podržavala 35 godina. Posebno se zahvalio i inspicijentici Ireni Budak, koja je taj posao radila svih 35 godina od kad je on u Osijeku.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više