Novosti

Kronika

Kaкo дo стaтусa цивилнoг стрaдaлникa?

Српскo нaрoднo виjeћe je oбjaвилo oбрaсцe нa интeрнeту и дo сaдa je пoднeсeнo стoтињaк зaхтjeвa, рeчeнo je нa трибини "Прeзeнтaциja Зaкoнa o цивилним стрaдaлницимa дoмoвинскoг рaтa" у oргaнизaциjи ВСНM-a Kaрлoвaчкe жупaниje

Large informator   cime%c5%a1a   snv i civilni stradalnici  %c4%87irilica

Tribina u Karlovcu

Koliki je broj ukupnih žrtava rata devedesetih, koliko je od toga vojnika, a koliko civila, koliki su brojevi u Karlovačkoj županiji i zašto je trebalo toliko dugo čekati da se donesu zakoni te koje se prepreke pojavljuju u praksi bile su teme tribine "Prezentacija Zakona o civilnim stradalnicima domovinskog rata" što ju je organiziralo Vijeće srpske nacionalne manjine Karlovačke županije.

Zakon je usvojen prije skoro godinu i pol i trebalo ga je čekati više od 30 godina, kazala je Teršelič, dodajući da je je vrlo važno da informacija o Zakonu i pravima dođe do svih stradalnika bez obzira na njihovo porijeklo. Smatra da je ostalo još dosta prostora za međusobno razumijevanje, za pravdu i pomirenje. "Svi stradali imaju prava koja treba poštivati od dana stradanja", kazala je Vesna Teršelič iz Documente.

Pravnica iz SNV-a Milena Čalić Jelić navela je tko može ostvarivati prava po ovom Zakonu. SNV je objavio obrasce koji se mogu skinuti sa interneta i do sada je podneseno stotinjak takvih zahtjeva. Svi se mogu obratiti SNV-u za pomoć i objašnjenja, a u Karlovačkoj županiji i pravnici Danici Kljajić koja radi u karlovačkoj kancelariji SNV-a.

Ines Tomas iz Odjela za hrvatske branitelje i zdravstvo Karlovačke županije Karlovačke županije, također je pozvala zainteresirane da se za pomoć obrate u nadležni Odjel te istaknula nekoliko primjera iz prakse i ostvarivanja prava civilnih žrtava. Potvrdila je nekoliko nelogičnosti kod prikupljanja dokumenata koje onemogućavaju ostvarivanje prava. Posjetioci smatraju da se radi o namjernoj opstrukciji pošto se mišljenja Ministarstva branitelja čekaju iznimno dugo.

Najteži posao predstoji Božici Ciboci iz Documente, terenskoj istražiteljici svih žrtava, a posebno civilnih, jer ni 30 godina od rata ne postoji službeni popis svih žrtava, podijeljenih na vojne i civilne, hrvatske ili srpske, po županijama i sličnim principima. Postoji više popisa žrtava više udruženja pa se podaci uvelike razlikuju. Neke procjene govore da je u ratu bilo 23.000 ukupnih žrtava, 12 do 14 hiljada Hrvata i desetak hiljada Srba. U Karlovačkoj županiji je prema nekim podacima bilo oko 470 srpskih i više od 800 hrvatskih žrtava. Drugi podaci kažu da je na području Županije bilo 1.878 žrtava, a prebivalište na području Županije je imalo 1.569 žrtava. U Karlovcu su prema nekim podacima stradala 344 stanovnika. Još uvijek je dosta nestalih u cijeloj državi i to je gorući problem.

Bilo je dosta konkretnih pitanja dvadesetak prisutnih te su sa istraživačima razmijenjena adrese i telefoni za buduće kontakte. Bilo je govora i o eventualnoj naknadi štete zbog miniranja objekata, no od toga u skoroj budućnosti neće biti ništa premda se radilo od države sponzoriranom terorizmu prema pripadnicima srpskog naroda, rekli su prisutni posjetioci.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više