Novosti

Kronika

Kako doživjeti stotu

Janko Sopčić, najstariji član Zajednice udruženja antifašista i boraca Karlovačke županije, u karlovačkom Domu umirovljenika Sveti Antun proslavio 100. rođendan

Large 7

Planirao da doživi 2000. godinu - Janko Sopčić (foto Screenshot/HRT)

Janko Sopčić, najstariji član Zajednice udruženja antifašista i boraca Karlovačke županije, u karlovačkom Domu umirovljenika Sveti Antun proslavio 100. rođendan. Sopčić je u Domu od 2015. godine i kaže da nikad nije ni pomislio da bi mogao doživjeti stotu. Rođendan je proslavio u krugu brojne rodbine te stanovnika Doma. Kaže da se i dalje osjeća uglavnom dobro, ali da ga muči nesanica, dodajući da ga život nije mazio ali da sada zasluženo uživa u starosti.

Rođen je 4. novembra 1922. u malom selu Sopčić Vrh kod Ribnika na granici sa Slovenijom. Uvelike je nadmašio prvotnu ambiciju da doživi 2000. godine godinu i novi milenij. Trebao je kao mlad ići za svećenika, ali mu je želja bila da izuči neki zanat. Bio je šesto muško dijete, vrlo sitan i mršav. Bavio se poljoprivredom, a onda otišao u Sloveniju, u Metliku gdje je izučio krojački zanat. Kad je izbio Drugi svjetski rat priključio se slovenskim partizanima gdje je ostao do 1944. godine kada se vratio u Hrvatsku. Dobro se sjeća njemačkih ofenziva, teških borbi pa čak i zloglasnih konjanika Čerkeza, koji su se borili na strani okupatora.

- Kad čovjek ima 100 godina i stoji na nogama mislim da je to veliki uspjeh - kaže ovaj stogodišnjak. Ima dvije kćeri, troje unučadi, šestero praunučadi i jednu čukun unuku staru godinu dana. U karlovačkom Domu umirovljenika živi i drugi najstariji antifašist s ovog područja Mile Matijević (98).

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više