Novosti

Kronika

Kako su se Srbi doselili u Gorski kotar

Čedomir Višnjić ukazao je na prijelomne događaje u prošlosti ovog dijela srpskoga naroda, od prvih seoba tokom 16. vijeka, privilegija koje su dobili doseljenici, pa do ukidanja Vojne Krajine i procesa koji su doveli do Prvog svjetskog rata i njegovih posljedica

Large predavanje gorski kotar

Siniša Tatalović i Čedomir Višnjić

U okviru projekta "Tradicija i običaji Srba Gorskog kotara", u organizaciji pododbora "Prosvjete", u Moravicama i Gomirju proteklog vikenda održan je prvi ciklus predavanja na temu historije Srba ovog dijela Hrvatske.

Predavači, sveučilišni profesor Siniša Tatalović i politolog historičar Čedomir Višnjić, održali su u prostorijama ova dva pododbora predavanja o doseljavanju Srba na područje Gorskog kotara.

U predavanju "Pristup izučavanja historije Srba u Gorskom kotaru" Čedomir Višnjić ukazao je na prijelomne događaje u prošlosti ovog dijela srpskoga naroda, od prvih seoba tokom 16. vijeka, privilegija koje su dobili doseljenici, pa do ukidanja Vojne Krajine i procesa koji su doveli do Prvog svjetskog rata i njegovih posljedica. Istraživanje i poučavanje povijesti Srba u Hrvatskoj ima van akademski karakter i nije uključeno u redovne školske programe u

Hrvatskoj zbog čega je, kako ističu organizatori, održano predavanje od iznimnog značaja za pripadnike srpske zajednice.

Siniša Tatalović u predavanju "Srbi u Gorskom kotaru u historiji i suvremenoj perspektivi"

govorio je o historiji i naseljavanju prvenstveno Gomirja, ali i čitavog područja Gorskog kotara. Kraj 16. i početak 17. vijeka vrijeme je u kojem se učvršćuje Vojna krajina koja obuhvaća i gomirski kraj. To je vrijeme kada se na ovaj prostor naseljava značajan broj pravoslavnih Srba, a Gomirje postaje njihovo središte. 1632. godine Frankopani su Gomircima prodali zemlju za 15.000 forinti. Jačanje uloge manastira u životu Gomiraca dao je vladika Danilo Ljubotina koji je izgradio zidanu crkvu, a onda i Danilo Jakšić koji je učestvovao u pregovorima oko vlasništva nad zemljom te zadržavanju dotadašnjih prava.

Predavanjima u prostorijama zavičajnog muzeja u Dokmanovićima, odnosno Moravicama, prisustvovali su lokalni predstavnici srpske zajednice, kao i konzul Srbije u Rijeci Nenad Maričić.

Projekt, u okviru kojeg će biti održano više skupova, radionica i drugih sadržaja, provode pododbori "Prosvjete" uz financijsku i programsku podršku Srpskog narodnog vijeća.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više