Novosti

Kronika

Kaпитaлнe дoнaциje ЗВO-a

Двa и пo милиoнa кунa нaмeњeнo je урeђeњу oбjeкaтa зa припaдникe српскe мaњинe у oпштинaмa у сaстaву ЗВO-a и српским мaњинским вeћимa нa истoку Хрвaтскe

Large dragana 2 %c4%86irilica

Predstavnici zajednice u ZVO-u

Zajedničko veće opština je nakon raspisanog konkursa donelo odluku o raspodeli 2,5 miliona kuna iz programa kapitalnih donacija. Sredstva su dodeljena opštinama u sastavu ZVO-a i srpskim manjinskim većima na istoku Hrvatske, osigurana su kroz Kancelariju za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, a namenjena su za uređenje ili opremanje objekata u kojima organizovano deluju pripadnici srpske nacionalne manjine. Po 300.000 kuna odobreno je Opštinama Borovo, Erdut, Jagodnjak, Markušica i Negoslavci. U Borovu će biti nastavljena sanacija Etno-kuće, a u erdutskoj opštini obnova društvenih domova.

- To je već treća faza posla na domovima kulture u Bijelom Brdu i Erdutu. Konačno smo kao opštine dočekali tu mogućnost da nam naša institucija pomogne u konkretnim stvarima - ističe načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić.

Na području opštine Markušica biće uređene zgrade domova kulture u Gabošu i Podrinju, a Negoslavcima je odobren projekat uređenja predprostora Fitnes centra na fudbalskom igralištu te uređenje pristupne staze. U Jagodnjaku će započeti prva faza uređenja Etno kuće, a dodatnim sredstvima od 200.000 kuna biće adaptirana i opremljena kuhinja u sklopu tamošnjeg Društvenog doma. Nešto manje od 300.000 kuna dobiće Opština Šodolovci za uređenje vanjskog dela sportske zgrade i Doma kulture. Ugovor je potpisao i Svetislav Mikerević, predsednik Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije.

- Dobili smo 70.000 kuna za uređenje kuće koja je ranije kupljena za srpsku zajednicu u Boboti. To će biti dovoljno za unutrašnju sanaciju zidova i vanjsku fasadu – pojasnio je Mikerević. Veće srpske nacionalne manjine grada Vukovara kreće u treću fazu obnove dvorane u Borovu naselju, za šta je odobreno 324.000 kuna. VSNM u opštini Stari Jankovci dobio je 31.000 za obnovu Spomen doma u Sremskim Lazama. VSNM Belog Manastira će 52.000 kuna utrošiti za obnovu fasade Srpskog kulturnog centra, dok je za opremanje prostorija VSNM-a u Dardi izdvojen iznos od 23.000 kuna.

- Zadovoljstvo nam je što smo imali priliku da damo podršku projektima i programima koji su izuzetno važni za srpsku zajednicu i naše ljude. U zavisnosti od priliva sredstava planiramo to i ubuduće - rekao je predsednik ZVO-a Dejan Drakulić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više