Novosti

Društvo

Katedrala istanbulskog duha

Korištenje Istanbulske konvencije u objašnjenju otkaza Hrvoju Zovku nije opravdano jer je u ovom slučaju žena nastupala s pozicije moći, ističe Sanja Sarnavka

2rtgfqwwk9it6q09gvjxwrgji7o

Na liniji Istanbulske konvencije – Katarina Periša Čakarun  (foto Marko Lukunić/PIXSELL)

Vijest da će Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, dobiti otkaz na HRT-u, i to izvanredni, od hrvatskih medija malo koji je zanimala. Na konferenciji u HND-u, održanoj tim povodom, nije se pojavila niti jedna od mnogobrojnih televizija koje se u manjku smislenih događaja bave i potpuno efemernim stvarima. Nitko, baš nitko od urednika nije vidio potencijal vijesti ni prepoznao temu koja bi mogla zanimati njihove gledaoce. Usprkos manjku interesa za činjenicu da je prvi čovjek HND-a dobio izvanredni otkaz na javnoj televiziji, jedna televizijska stanica, također javna, ipak je poslala svoje kamere u HND. Ali ne radi se o hrvatskoj, nego o Radioteleviziji Slovenije.

Zovko je za otkaz doznao od novinara, baš kao što je iz medija saznao da će biti izvanredni, što znači da se ne može prijaviti ni na burzu s koje bi mogao dobiti naknadu za vrijeme dok bude nezaposlen. Osim toga, odmah nakon uručenja ugašen mu je službeni mail, a za očekivati je da će ostati i bez telefonskog broja.

Što je to Zovko napravio da ga se tako drastično kazni, pisali smo u prošlom broju Novosti. Dao je ostavku na mjesto izvršnog urednika Četvrtog programa HTV-a, koju je nadređena mu urednica Katarina Periša Čakarun prihvatila. Održali su sastanak na kojem su se dogovarali oko njegovog budućeg angažmana. Kad se činilo da je priča završena, urednica ga je nakon dva sata ponovno pozvala u svoj ured. Razgovor je završio svađom i vikom što je, pokazalo se kasnije, bilo dovoljno za tako drastičan potez. Ne treba biti posebno upućen u prisavska zbivanja da se zaključi kako je Zovkov temeljni krimen što se prije nekoliko mjeseci prihvatio dužnosti predsjednika HND-a, cehovskog društva koje se u javnosti prepoznaje kao lijevo-liberalno i koje stoji nasuprot kratkotrajno postojećem desno-konzervativnom HNIP-u iz čijih redova je došao dobar dio sadašnjih urednika HRT-a.

Obrazlažući razloge za ostavku, Zovko je naveo cenzuru, organizacijski kaos i nemogućnost izbora suradnika na programu koji je uređivao. Kao razlog za izvanredni otkaz (ovo uz ogradu s obzirom na to da se u saopćenju HRT-a ne spominje njegovo ime) navedeno je da je HRT donio takvu odluku zbog ‘neprimjerenog verbalnog nasilja’. Fraza ‘fizičko nasrtanje’, koja se u međuvremenu spominjala u nacrtu otkaza koji je potpisao glavni ravnatelj Kazimir Bačić, netragom je nestala. Ali je zato ostala ona najzanimljivija: o Istanbulskoj konvenciji kojom se nasilje nad ženama smatra kao rodno utemeljeno, a ‘nažalost, ponašanje navedenog zaposlenika potpada pod spomenutu definiciju’.

Spada li Zovkova svađa s nadređenom pod Istanbulsku konvenciju, pitali smo aktivisticu za ženska prava Sanju Sarnavku.

- Zanimljivo da se na Istanbulsku konvenciju poziva javni medijski servis koji nije imao nijednu emisiju u kojoj bi se barem pokušalo objasniti što ona zapravo znači, nego su uporno zvali sugovornike koji su bili protiv nje, a nas nekolicina morala se boriti protiv potpunih laži i netočnosti koje su isticane u emisijama, poput pitanja promjene spola, odnosno rodnog identiteta. Osim toga, korištenje Istanbulske konvencije u objašnjenju otkaza Zovku nije opravdano, jer je u ovom slučaju žena nastupala s pozicije moći. Da je ona vikala na podređenog, za nju ne bi bilo nikakvih posljedica. Tu je ključ. Istanbulska konvencija kaže da su žene žrtve nasilja jer su neravnopravne, da su u poziciji da se nad njima prakticira moć. Ovdje imamo obrnutu situaciju: muškarca koji nema moć i ženu koja ima, zbog čega je jasno da ovdje Istanbulska konvencija ne može biti primijenjena. Zovkovo vikanje izraz je nemoći, jer mu ništa drugo nije preostalo. Na koncu se i ispričao zbog toga. Da je on šef, a ona podređena, onda bismo mogli govoriti o nasilju. Ovako, ishod je jasan: on je dobio otkaz, što je kazna koja je nesrazmjerna s obzirom na ono što je napravio - kaže Sarnavka.

Zovko je u očitovanju na otkaz izrazio žaljenje zbog svađe i povišenih tonova, ali je ostao pri argumentaciji zbog koje se odlučio dati ostavku. Posebno su ga povrijedile optužbe da je neradnik, koje mu se također stavljaju na teret.

- Predlažem da izlistamo koliko sam radnih sati proveo zadnjih pola godine na HRT-u gdje sam, uz redovni posao, još napravio dokumentarac o generalu Petru Stipetiću. Sudskim putem nastojat ću dokazati nezakonitost takve odluke zbog koje sam javno osramoćen. U 21 godinu staža na HRT-u nikada nisam dobio prijavu ili opomenu zbog nasilničkog ponašanja ili nerada. Valjda i to nešto govori - rekao nam je Zovko.

A cenzura i organizacijski nered na HRT-u? Malo koga je briga za to. Izgleda samo slovensku televiziju, međunarodne organizacije i stotinjak novinara koji su Zovku iskazali pismenu podršku. Među njima, točno je izračunao desničarski portal Direktno.hr, prednjače oni iz novina koje upravo čitate.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više