Novosti

Kronika

Kazališni iskorak u narod

Još jedna uspješna sezona karlovačkog Gradskog kazališta Zorin dom: ‘Ako djeca ne mogu doći u kazalište, mi iz kazališta odlazimo kod njih u mjesta Karlovačke županije’, kaže ravnatelj Srećko Šestan

Mnogi stanovnici Karlovca i Karlovačke županije s pravom protestiraju protiv 26-godišnje vlasti HDZ-a, ali nitko ne može poreći odličan potez dovođenja na čelno mjesto karlovačkog Gradskog kazališta Zorin dom radišnog direktora Srećka Šestana.

Dnevno se u ovoj vodećoj kulturnoj ustanovi odvijaju bar dvije javne aktivnosti. Kazalište je postalo i mjesto glavnih kulturnih aktivnosti manjinskih zajednica u gradu, posebno srpske, a profesionalni glumački ansambl odlazi na teren i igra predstave za učenike Karlovačke županije. Profesionalni ansambl, koji odnedavno broji šest glumaca, formiran u gradu nakon pola vijeka, zabilježio je cijeli niz priznanja. O tome smo razgovarali s direktorom Šestanom.

- Na kraju 2016. godine možemo izraziti zadovoljstvo radom. Vidi se daljnji razvoj i rast naše djelatnosti, ne samo u četiri naše osnovne sastavnice - Prvom hrvatskom pjevačkom društvu Zora, dramskom i baletnom studiju te dječjem zboru Zorica. Naš profesionalni ansambl je i uspješno nastavio svoj rad, producirajući predstave za djecu i odrasle. Nakon nekoliko godina ‘zatvoren’ je tzv. kazališni krug, a to je da na repertoaru imamo predstave za sve uzraste. Ostvarujemo jako dobru suradnju s nacionalnim manjinama, sa SKD Prosvjeta, sa Gradskim i Županijskim SNV-om te sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Sve manjinske manifestacije u njihovoj organizaciji održavaju se u našem kazalištu i uvijek su dobro došle, jer proširuju kulturni život grada - kaže Šestan.

U 2016. godini osvojeno je nekoliko značajnih kazališnih nagrada i priznanja: na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku, na festivalu u Skradinu, na Bobijevim danima u Zagrebu, na festivalu ASSITEJ-a u Čakovcu, pa na festivalu u Zenici. Posebna priznanja su stizala za lutkarske predstave. Nino Pavleković je dobio nagradu za najboljeg mladog glumca u Skradinu, a sam direktor Šestan, povodom 20 godina djelovanja hrvatskog centra ASSITEJ-a, nagrađen je za cjelokupno djelovanje na razvoju kazališta za djecu i mlade. Šestan kaže da će ovim planom i tempom nastaviti i u 2017. godini.

- Više godina održavamo predstave i obilazimo mjesta u Karlovačkoj županiji u sklopu naše akcije ‘Svako dijete četiri puta na predstavi’. Ako djeca ne mogu doći u kazalište, mi iz kazališta odlazimo kod njih te smo tako ostvarili veliki broj predstava na području naše županije. U suradnji s Autotransportom smo osigurali i vrlo povoljan prijevoz djece sa tog područja u Karlovac, na predstave u Zorin dom. To se odnosi na Vojnić, Krnjak, Slunj, Rakovicu, Skakavac, Rečicu, Mahično i druga okolna mjesta. Zadovoljstvo je nakon predstave vidjeti ozarena lica djece, školaraca - zaključuje agilni Srećko Šestan, direktor karlovačkog Zorin doma.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više