>

novosti logo

Kronika Kronika

Kod igumanije Gerasime

44-godišnja monahinja živi sama u manastiru Sveta Ana, u Donjoj Vrijeskoj nedaleko Daruvara. Obradovala ju je poseta stotinjak žena iz Vukovarsko-sremske županije

Stotinu žena iz istočne Slavonije, iz Negoslavaca, Borova, Vukovara i Ostrova, predvođene saborskom zastupnicom SDSS-a Draganom Jeckov i članicama Aktiva žena SDSS-a Vukovarsko-sremske županije, nedavno je posetilo manastir Svete Ane u selu Donja Vrijeska, nedaleko Daruvara. Želja im je bila da vide tu drevnu svetinju posvećenu majci Presvete Bogorodice, a još više da upoznaju hrabru igumaniju Gerasimu, 44-godišnju monahinju koja živi sama u manastiru okruženom šumom.

U prvim mesecima monahinja se borila da zapušteni manastirski konak dovede u red kako bi se u njemu moglo živeti. I sama crkva je oronula i vapi za generalnom obnovom

- Nedavno sam došla ovde iz Crne Gore s blagoslovom mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića i željom da pomognem, da se ugradim u ovu svetinju, koliko je do mene, naravno sve s blagodaću Božjom - kaže mati Gerasima koja nam otkriva da su njeni koreni upravo ovde. Rođena je u Šibeniku, a odrasla u Zagrebu. Kada je počeo rat 90-tih, s roditeljima i dve sestre seli u Novi Sad gde je završila studije engleskog jezika i književnosti. U manastiru Kovilj čiji je iguman u to vreme bio današnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić, spoznala je prve osnove hrišćanstva i donela odluku da će svoj život posvetiti služenju Bogu. Zamonašila se u Grčkoj, u manastiru Časnog krsta kod Korinta gde je provela 12 godina, a onda poželela da se vrati kući, među svoj narod.

U prvim mesecima se borila da zapušteni manastirski konak dovede u red kako bi se u njemu moglo živeti. I sama crkva je oronula i vapi za generalnom obnovom. Gotička građevina sagrađena davne 1412. godine, prvo je bila samostan katoličkog monaškog reda Pavlina koji su ga napustili pred navalom Turaka. Pravoslavna svetinja postaje početkom 18. veka, kada u napušteni i devastirani manastir, uz odobrenje vlasti iz Beča, dolaze monasi iz manastira Pakre i kada je obnavlja tadašnji srpski patrijarh Arsenije Čarnojević. Poslednjih nekoliko godina manastir je bio pust, baš kao i čitavo to područje.

- Ovde, nažalost, nema više pravoslavnog življa kao ranije. Sudeći samo na osnovu onoga što sam preživela za ovih šest-sedam meseci, prosto bih se obeshrabrila da nije naroda iz istočne Slavonije i iz Republike Srpske, iz Banjaluke, koji je dolazio u nekoliko navrata, pruživši mi podršku. To znači da nisam sama, iako se ja ne osećam usamljenom bez obzira što trenutno živim sama, sa nemačkim ovčarom Reom. Monah nikako ne može da se oseća usamljenim jer živi u zajednici sa Crkvom, Bogom i svojim bližnjima, ljudima koji možda ne obitavaju na istome mestu, ali su u istoj zajednici - priča igumanija.

Saznavši u kakvim uslovima monahinja Gerasima živi, saborska zastupnica Dragana Jeckov pokrenula je inicijativu da joj se pomogne.

- Nas nekoliko posetile smo je u septembru i odnele joj najnužnije stvari potrebne za život. Prilikom obeležavanja Međunarodnog dana žena sa sela, organizovale smo humanitarnu akciju i prikupile oko 5 hiljada kuna kako bismo joj kupile peć budući da nije imala kako da se ugreje u konaku - priča Jeckov i dodaje kako se nakon toga pojavio problem sa ogrevom. Drva je bilo, ali u trupcima, pa je ubrzo organizovana radna akcija u kojoj su učestvovali načelnici opština Borovo i Negoslavci, Zoran Baćanović, Dušan Jeckov i još desetak muškaraca i žena. Drva su za jedan dan bila izrezana, iscepana, složena i spremna za zimu.

- Svi smo upućeni jedni na druge i zato se radujem što su sa mnom moja braća i sestre iz istočne Slavonije. Ta podrška mi neprocenjivo znači i prosto se ne može rečima iskazati. Daje mi veliku snagu i ispunjava mi dušu i srce - govori mati Gerasima. I žene su bile oduševljene posetom manastiru Svete Ane i susretom s monahinjom. Za Đurđicu Marjanović iz Borova naselja to je bilo posebno emotivno.

- Ja sam rođena ovde, nedaleko od Daruvara u selu Pakrani, blizu manastira Pakra i reke Pakre. Kad sam imala sedam godina često sam s majkom dolazila u Svetu Anu. Jako sam srećna što sam danas ovde i raduje me što monahinja Gerasima želi da ostane tu i doprinese da taj manastir oživi - kaže Đurđica.

- Zatečena sam hrabrošću i verom mlade monahinje koja podnosi veliku žrtvu. Svaka joj čast - govori Mira, dok Anđelka iz Borova poziva sve ljude dobre volje da pomognu. Povodom dolaska grupe žena iz istočne Slavonije, u manastiru Svete Ane održana je i liturgija koju su uz blagoslov episkopa Jovana Ćulibrka, služili sveštenici Đorđe Ostojić, paroh daruvarski i Jovica Gačić, paroh virovitički, inače rodom iz Borova. Liturgije u Svetoj Ani su retkost.

- Pakračko-slavonska je velika eparhija gde je nekoć živeo veliki broj Srba što danas, zbog istorijskih okolnosti, više nije slučaj. Ali nas šačica ljudi, 20-tak sveštenika, nekolicina monaha i monahinja, okupljenih oko našeg episkopa Jovana, odlučili smo da opstanemo. Pomenuću sestrinstvo manastira Jasenovac gde žive četiri sestre monahinje. Imamo i živi, obnovljeni manastir Orahovicu na čijem čelu se nalazi iguman otac Pavle, koji je nekoć živeo u manastiru Ostrog i svojim duhovnim iskustvom, vrednoćom i radom, već uveliko oživljava tu svetinju. Mi smo kao jedna mala porodica ovde i hvala Bogu što ima naroda koji nas obilazi, koji nam pruža podršku, uključujući i finansijsku - ističe naša sagovornica. Posle liturgije upriličeno je druženje uz posluženje koje su žene ponele od kuće.

- Iskreno se radujem i zahvaljujem ženama koje su odvojile vreme kao i prilog za manastir. Ovakvi primeri druženja, solidarnosti i okupljanja oko crkve, svetli su primeri kojih u našoj zajednici treba biti što više - poručila je Dragana Jeckov. Žene su istog dana posetile i Manastir Jasenovac, a kod Kamenog cveta odale su počast žrtvama jasenovačkog logora.

1/1