>

novosti logo

Kome zvone zvončići?

Prema brojnim medijskim napisima, Advent se izgleda organizira kako bi posrednici između malih obrtnika i Grada zaradili velike svote na svom posredovanju, kaže vijećnik Zlatko Nikolić

Ponosan sam na Advent. Ja sam ćaća Adventa – poručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić vijećniku Tomislavu Tomaševiću iz platforme Zagreb je naš nakon što mu je ovaj na aktualnom satu uručio trofej u vidu reketa za ‘najkorumpiraniji božićni sajam’. Iznervirani gradonačelnik obrušio se i na Vesnu Nađ iz SDP-a koja ga je prozvala za korupciju, poručivši joj da ako joj se ne sviđa, ne mora ići na Advent ili se čak može baciti u Savu.

Razvikani zagrebački Advent, kojim se gradski oci i njihovi podanici vole pohvaliti da je triput proglašen najboljim u Europi, dospio je na crnu listu zato što su mediji otkrili da je Bandić pogodovao privatnim tvrtkama koje su posao iznajmljivanja kućica na Adventu dobile bez natječaja i ispod cijene. Nakon toga ga je Građansko-liberalni savez (GLAS) prijavio USKOK-u.

Zlatko Nikolić, rotacijski vijećnik Radničke fronte u zagrebačkoj skupštini, za Novosti kaže da u Gradu Zagrebu gotovo u svakom projektu, uključujući i Advent, postoje interesi povezanih poduzetnika i tajkuna koji na gradskom proračunu grade svoje poslove.

- Prema brojnim sumnjama i medijskim napisima, Advent se izgleda organizira kako bi posrednici između malih obrtnika i Grada zaradili velike svote na svom posredovanju. Prilika je to da se mediji pozabave i ostalim poslovima vezanim uz taj projekt - ističe naš sugovornik.

Dok se Bandić suočava s još jednom od brojnih afera za koje je kazneno prijavljen ili optužen, policijski izvidi za mutne radnje na Adventu očito su tek započeli. Naravno da Bandiću to ništa ne smeta, kaže vijećnik Nikolić, jer se uzda u to da mu je zaleđe osigurano sinergijom Vlade i njegovih zastupnika u Saboru i zagrebačkoj skupštini.

- Mislim da nije nikakva tajna da se ta sinergija na neki način prelijeva i na naš pravosudni sustav - kaže Nikolić, kojeg pitamo postoji li sistemski način obračuna s korupcijom na tako unosnim poslovima poput Adventa, kako ne bismo morali slušati krajnje nepristojne gradonačelnikove poruke koje upućuje vijećnicima i novinarima.

- Sistemsko rješenje ovakvog problema sigurno nije smjena jednog gradonačelnika nekim umivenijim koji će raditi slične stvari, eventualno bez vrijeđanja drugih, nego izgradnja socijalističke alternative kojom bi se doveo u pitanje cijeli polit-ekonomski okvir, koji je truo od početka do kraja - ističe Zlatko Nikolić.

1/1