Novosti

Politika

Komunisti na sudu

U nastojanju da ukine ili ograniči brojna ljudska i građanska prava, režim u Poljskoj okomio se i na poljske komuniste. Preko četiri godine provodi se sudski progon članova uredništva lista ‘Brzask’ (‘Zora’) Komunističke partije Poljske

8eik3sz35oytt649yrjnmlpu6u4

(foto Wikipedia)

U nastojanju da ukine ili ograniči brojna ljudska i građanska prava, režim u Poljskoj okomio se i na poljske komuniste. Preko četiri godine provodi se sudski progon članova uredništva lista ‘Brzask’ (‘Zora’) Komunističke partije Poljske.

Unatoč oslobađajućoj presudi, koja je nakon trogodišnjeg suđenja uredništvu zbog navodne promocije totalitarnog režima donesena prošle godine, po žalbi tužilaštva postupak je ponovno pokrenut. Novi zakonski propisi zabranjuju ‘ideologiju, simbole ili bilo koji drugi sadržaj povezan s komunizmom’, a povećana je i predviđena kazna zatvora. Zbog toga je KP Poljske uputila apel za podršku upućen bratskim partijama povezanim u asocijaciju Solidnet. U Hrvatskoj se odazvala Socijalistička radnička partija koja je uputila protestnu notu ambasadi Republike Poljske u Zagrebu, tražeći da sa sadržajem bude upoznata poljska vlada.

‘Ovo suđenje je dio kampanje koju vodi vlast sa svrhom onemogućavanja rada i zabrane djelovanja KP Poljske, a represija vladajuće klase sinhronizirana je s politikom revizije povijesti i uklanjanja svega povezanog s komunističkim i radničkim pokretom’, ističe član predsjedništva SRP-a Vladimir Kapuralin.

U noti se podsjeća da je bilo više pokušaja kaznenog progona KP Poljske i da su jednake represivne metode korištene za zabranu ‘subverzivnih komunističkih aktivnosti’. Poljska vlada već je ograničila civilnu slobodu kad su u pitanju radnički štrajkovi i okupljanja građana, a zabrana KP Poljske kompletirala bi ovaj paket mjera.

‘Progon komunista dio je šire nacionalne strategije koja se uklapa u politiku EU-a da kroz nizove zakona i propagandu otvoreno izjednači komunizam s nacifašizmom kao ‘dva lica totalitarizma’. Obrana KP Poljske više je od obrane prava na postojanje jedne partije. To je borba za očuvanje širih demokratskih i radničkih prava, kao i prava na promjenu socijalno-ekonomskog sustava, koji očito ne može zadovoljiti šire nacionalne slojeve Poljske’, ističu iz SRP-a i traže obustavu svih progona usmjerenih protiv komunista, obustavu zakonskih mjera te rehabilitaciju i uvažavanje članova i simpatizera KP Poljske.

Ostaje pitanje zašto se i druge lijeve stranke u Hrvatskoj nisu odazvale apelu poljskih drugova.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više