>

novosti logo

Piše N.J.

Konstituirano manjinsko srpsko vijeće Varaždinske županije, uskoro će i gradsko

Za novog/starog predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine Varaždinske županije izabran je Milan Mirčetić, a za njegovog zamjenika Đuro Jančić

Na svečanoj sjednici održanoj u zgradi Varaždinske županije 29. maja konstituiran je novi saziv Vijeća srpske nacionalne manjine Varaždinske županije. Gradsko Vijeće Varaždina bit će konstituirano 6. juna.

Novi/stari predsjednik VSNM-a je Milan Mirčetić, a za zamjenika je izabran Đuro Jančić. Sjednici je prisustvovao zamjenik župana Robert Vugrin koji je najavio da će županija i dalje pomagati i podržavati rad VSNM-a i srpske manjine u cjelini.

– Sve je isto kao i do sada, s tim što novi saziv vijeća ima 21 člana, umjesto 25 koliko predviđa zakon. Neki od nesuđenih vijećnika nisu se pravovremeno registrirali kao kandidati, rekao je Mirčetić za Novosti, dodajući da je izlaznost na manjinskim izborima na nivou županije bila nešto iznad 10 posto.

Naveo je i da je između izbora i konstituiranja, 19. maja, održana i vrlo uspjela manifestacija Dan nacionalnih manjina u organizaciji Grada Varaždina i Varaždinske županije na kojoj su se pjesmom, plesom i kolima, kao i gastronomskom ponudom, predstavile srpska, slovenska, romska, bošnjačka i albanska nacionalna manjina.

– Predstavljali su nas SKUDD ‘Đurđevdan‘ iz Drežnice pod vodstvom o. Miloša Orelja i muški zbor SKD ‘Prosvjeta‘ iz Zagreba, rekao je Mirčetić, ističući bogatu suradnju Srba u županiji sa zagrebačkim pododborom, što se vidjelo i na nedavno održanoj proslavi krsne slave VSNM-a u Čukovcu.

Povodom najavljenog konstituiranja gradskog vijeća za Novosti je pričao i v.d. predsjednik Mile Sekulić. – Konstituirajućoj sjednici prisustvovat će i gradonačelnik Ivan Čehok, a odmah nakon krećemo u izradu plana i programa za 2020. godinu, rekao je i dodao da su Srbi u Varaždinu imali dobar prosjek izlaznosti na manjinske izbore od 11,97 posto.

– Na žalost malo nas je u gradu glasalo za SDSS, čemu je doprinijelo i oštećivanje i uništavanje njihovih plakata, rekao je Sekulić i podsjetio da je vandal koji je uništavao dvojezične ploče kažnjen sa sedam mjeseci zatvora uslovno na godinu dana i plaćanje 1.500 kuna za počinjenu štetu. – Odnosi s gradskim vlastima su dobri, prije svega zbog redovnog financiranja, rekao je Sekulić.

I on je pohvalio Dan manjina, ističući da je to jedna od rijetkih prilika uz obilježavanja krsne slave da Srbi u Varaždinu budu vidljiviji javnosti.

1/1