>

novosti logo

Korona-brojač

Parametri iz brošure ‘Učinci pandemije bolesti Covid-19 na društveno-ekonomske pokazatelje’, koju je objavio Državni zavod za statistiku, zorno nam svjedoče u kolikoj je mjeri pandemija dosad utjecala na naše živote

Iako je svaki peti stanovnik RH star 65 ili više godina, od siječnja do lipnja ove godine ukupan broj umrlih osoba pao je za 3,6 posto, tako da ih je bilo 985 manje u odnosu na isto razdoblje lani; u travnju je pak za vrijeme trajanja rigoroznih epidemioloških mjera broj sklopljenih brakova bio za 35,8 posto manji, pa je tako sklopljeno 190 brakova manje u odnosu na mjesec ranije. Pad prosječne mjesečne isplaćene neto plaće u iznosu od dva posto u svibnju je zabilježen u 14 područja djelatnosti, a najveći pad, od čak 10,6 posto, ostvaren je u uslugama pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. Nabrojani parametri proizlaze iz brošure ‘Učinci pandemije bolesti Covid-19 na društveno-ekonomske pokazatelje’, koju je objavio Državni zavod za statistiku (DZSS), te nam uz druge odabrane pokazatelje zorno svjedoče u kolikoj je mjeri pandemija dosad utjecala na naše živote.

Da ta mjera ponegdje doista nema mjeru govori i podatak da je, primjerice, ukupni kalendarski prilagođen promet industrije u RH u svibnju 2020. u usporedbi s istim razdobljem lani pao za čak 16,2 posto. Također, ostvaren je i pad prometa industrije: na domaćem tržištu za 12,4 posto i inozemnom za 23,8 posto. Negativni rezultat kao posljedica pandemije koronavirusa ostvaren je i u građevinarstvu, gdje je obujam radova za svibanj ove godine manji za 2,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Promet od trgovine na malo u lipnju je pak pao za 6,2 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

Uz sve pandemijske probleme prva procjena pokazuje da je BDP u prvom tromjesečju ove godine realno veći za 0,4 posto u odnosu na isto tromjesečje lani, a u brošuri DZSS-a navodi se i procjena da je tromjesečna bruto dodana vrijednost (BDV) također u prvom tromjesečju ove godine realno veća za jedan posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Pokazatelji će se svakako mijenjati i u sektoru turizma, posebno zbrajanjem konačnih rezultata ovogodišnje sezone. Za nju su u svibnju rezultati iz brošure bili izrazito porazni – zabilježen je pad dolazaka za čak 96 posto u odnosu na lanjski svibanj, no čini se da će ključni ljetni mjeseci na koncu popraviti dojam.

1/1