Novosti

Društvo

Kune svima, euri njima

Pojedini saborski zastupnici protive se uvođenju eura ili možda i jesu za to da nam valuta jednom bude euro, ali nikako ne u bliskoj budućnosti. I što je zajedničko svima njima? Pa to da zagovaraju kunu, a štede u eurima

Large intrigator  pono%c5%a1

(foto Igor Šoban/PIXSELL)

U Saboru je ne tako davno ponovno iskrilo zbog uvođenja eura. Ništa strašno, ni milimetra dalje od iskrenja. No u tom smo iskrenju, ne prvi put, čuli da se pojedini zastupnici protive uvođenju eura ili možda i jesu za to da nam valuta jednom bude euro, ali nikako ne u bliskoj budućnosti. O tome su zborili, primjerice, Marijan Pavliček, Miroslav Škoro i Dario Zurovec.

I što je zajedničko svima njima? Pa to da zagovaraju kunu, a štede u eurima. Nije da ne štede i u kunama, ali neželjeni euro im je draži. Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista zaključio je da Hrvatska nije spremna za euro, zazvao je mitski istup Stjepana Radića iz 1918. i pozvao zagovornike eura da ne srljaju kao guske u maglu, a o uvođenju eura bi narod suvereno trebao odlučiti na referendumu. Valjda ne na onom referendumu o uvođenju eura za koji nije prikupljen dovoljan broj potpisa. No porodica Hrvatskog suverenista Pavličeka suvereno štedi u eurima. Njegova imovinska kartica pokazuje da su oni za euro spremni: dijete ima štednju od 20.000 kuna i 4.500 eura, a bračna drugarica 15.000 eura i ni jedne lipe.

Dario Zurovec iz Fokusa pozvao je saborske kolege da razmisle o koristi od uvođenja eura. On je o tome razmislio, a njegove misli sadržane su u njegovoj imovinskoj kartici. Uštedio je 15.000 kuna i 40.625,43 eura. Ni njegovu bračnu drugaricu ne zanimaju lipe i kune: uštedjela je 9.991 euro i 12 eurocenti. Za Miroslava Škoru odnekuda ključno je pitanje pitanje trenutka, dakle ne bi sad. Svjestan je toga da je uvođenje eura dio pristupnog ugovora Hrvatske i Europske unije, ali ipak bi to odgodio. Ipak je iskazao i nesimbolično povjerenje u kune – uštedio ih je 2.334.127,19, ali je uštedio još veću vrijednost u eurima – 457.005,55. Ni njegova bračna drugarica u kunu nema povjerenja. Uštedjela je ukupno 26.417,71 dolar i 25.000 eura.

Sve u svemu, mali su to raskoraci, ako ne između lika i djela, onda između riječi i štednje. Kune svima, euri njima.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više