Novosti

Kronika

Kвиз o Вeликoм рaту

ВСНM Бoрoвa oргaнизoвao смoтру ђaчкoг знaњa из истoриje: Питaњa су припрeмилe Љиљaнa Вукoвић и Дejaнa Oкoвaчки, прoфeсoркe истoриje из Бoрoвo и Tрпињa

F2sb0jnbhlft6f2qjq4egbcj32s

Đaci iz Borova i Trpinje 

Povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, Veće srpske nacionalne manjine u Opštini Borovo organizovalo je Kviz učenika osnovnih škola iz Borova i Trpinje, u nastavi na srpskom jeziku i pismu po modelu A.

- Cela Evropa obeležava stogodišnjicu završetka Prvog svetskog rata, pa smo i mi odlučili da se uključimo. Cilj nam je bio da nešto više naučimo iz tog dela naše istorije i zbog smo organizovali kviz za učenike sedmog i osmog razreda - kaže Dušan Latas, predsednik VSNM-a u Borovu.

- Veliki rat i mir bili su važni za ondašnje generacije, ali i za nas, njihove potomke. Važno je da kao mali narod izvučemo neke pouke, a to ćemo moći jedino ako znamo sve činjenice - zaključuje Latas. Kviz sa 24 pitanja pripremile su Ljiljana Vuković i Dejana Okovački, profesorke istorije iz Osnovnih škola Borovo i Trpinja. Svi učenici su pokazali zavidno znanje o Velikom ratu, a pobedila je grupa koja je brže pritiskala ‘taster’ i na taj način dobila priliku da odgovara na pitanja.

- Odabrali smo učenike koji su pokazali posebno interesovanje i znanje iz istorije, ali smo pitanja proširili i na gradivo koje ne uče u okviru školskog programa. Ovo je jako dobra prilika da saznaju nešto više - kaže profesorka Vuković. Ideju o organizovanju kviza pozdravila je i profesorka Okovački koja smatra da je pre svega važno da se deca povežu i druže.

Pre početka kviza, profesor istorije Zoran Jakšić iz Vukovara, održao je predavanje o Milunki Savić, heroini Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, a Goran Čelar, recitator borovskog pododbora Srpskog kulturnog društva ‘Prosvjeta’, kazivao je klasične pesme ‘Među svojima’ Vladislava Petkovića Disa i ‘Plava grobnica’ Milutina Bojića.

Nakon monodrame o Milunki Savić koju je u oktobru odigrala Vesna Stanković, glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu, kviz je bio drugi deo projekta ‘Srpkinje u Prvom svetskom ratu’ koji borovski VSNM provodi ove godine uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više