Novosti

Kratko & jasno

Лaнa Рaшкoвић Maглoв: Пoдршкa дjeци

У склoпу Прoгрaмa плус oдржaвajу сe инструкциje зa пeт прeдмeтa, кao дoпунa нaстaвe пo мoдeлу Ц, кaжe кooрдинaтoрицa СНВ-oвa Прoгрaмa плус зa Kнин

Large razgovor raskovic maglov   %c4%87irilica

Koordinatorica ste SNV-ovog Programa plus za Knin: objasnite nam o čemu je tu riječ?

Od ove školske godine SNV u Rijeci, Kninu i Belom Manastiru organizira i provodi Program plus, koji se sastoji od igraonica, radionica i tečajeva za djecu predškolskoga, osnovnoškolskoga i srednjoškolskoga uzrasta. Vode ga nastavnici i drugi stručnjaci, a osmislili su ga brojni prosvjetari posvećeni nastavi srpskog jezika i kulture, mahom iz organizacija srpske zajednice. Što će točno obuhvaćati Program plus u pojedinoj sredini, ovisi ponajprije o zanimanju polaznika i njihovih roditelja. Tako se u Kninu održavaju repeticije za pet predmeta, tečaj harmonike, dječje radionice i hor, a planiramo uvesti još neke aktivnosti.

To je zapravo dopuna nastave po modelu C, koja se odvija u dvije kninske osnovne škole. Imamo 40 polaznika tog uzrasta, dok nam srednjoškolci uglavnom dolaze na repeticije. No zanimanje za Program plus jača, pa ćemo s vremenom najvjerojatnije uvesti i pripreme za maturu, STEM radionice, šahovsku grupu i slično. Roditelji su prepoznali važnost Programa plus pa prijavljuju svoju djecu za tečajeve i radionice, a odazvali su se i pozivu Sanje Šakić i Nine Rašidović iz SNV-ova Odjela za obrazovanje da djecu vodimo na zagrebački Interliber i upoznavanje glavnoga grada. Mislili smo da će se za taj izlet prijaviti petero-šestero učenika, a nakraju je na njega išlo njih 17, sve polaznici sedmih i osmih razreda. Bili su vrlo zadovoljni, pa sad planiramo putovanje za mlađe.

Kakvi su vremenski i sadržajni okviri spomenutih aktivnosti?

Sve zavisi od toga o kojoj je aktivnosti riječ, pa neke traju po dva, a neke po tri školska sata. Hor se održava subotom, a dječja igraonica u jutarnjim i prijepodnevnim satima. Satnicu planiramo povećavati s brojem polaznika. Veliko je zanimanje za instrukcije, posebice iz kemije, fizike i matematike. Ukratko, otvoreni smo za sve kombinacije, a sadržaje i termine prilagođavamo polaznicima. Sad nam je bilo bitno nabaviti osnovni nastavni materijal, a planiramo opremiti knjižnicu u radnom prostoru pri čemu će nam pomoći donacije iz Srbije.

Ima li inače u Kninu sadržaja namijenjenih djeci i mladima i tko ih organizira?

Postoje brojne udruge koje djeci, posebice najmanjeg uzrasta, nude sadržaje kroz tečajeve i radionice, ali je Program plus zasigurno najaktivniji i najobuhvatniji u tom smislu, ponajprije stoga što smo apsolutno otvoreni prema svim mogućnostima i svim sadržajima. Na temelju dosadašnjih iskustava i interesa polaznika u eksperimentalnoj fazi, mogu reći da se Program plus pokazao nečim što treba uvesti u svakoj sredini i za sve uzraste, od najmlađih do najstarijih. Dakako, njegov razvoj uvelike potiče i roditeljska podrška, koja također povećava zadovoljstvo nas koji ga organiziramo i provodimo. Budući da u Kninu nastavu po modelu C pohađa veći broj učenika, uvjereni smo da će se Program plus kontinuirano odvijati i razvijati sa sve više sudionika.

Dakako, naši učenici sudjeluju i u drugim aktivnostima u gradu i okolici, pa tako u Biskupiji udruga "Žene kosovske doline" organizira izlete, a slične se aktivnosti sprovode u Erveniku te Kistanjama. Isto tako, pokažu li djeca u tim sredinama interes za naše aktivnosti, organizirat ćemo im prijevoz. Mogu reći da u našoj sredini o djeci brinu apsolutno svi iz naše zajednice, od prosvjetara do sveštenika. Zapravo, u Kninu su prema djeci otvoreni svi koji shvaćaju koliko je ta podrška plemenita i humana. Tako su nam je više puta iskazali ravnatelji svih triju kninskih škola, rekavši da nam stoje na raspolaganju kadgod zatrebamo kakvu pomoć. S druge strane, do sada od nikoga nismo čuli negativne komentare.

Približite nam još malo idejne i razvojne planove Programa plus za Knin?

Osim što očekujemo da se sadašnjim aktivnostima pridruži još više polaznika, planiramo proširiti sadržaje za učenike nižih razreda osnovnih škola te srednjoškolcima, pored repeticija, ponuditi tečajeve i radionice iz drugih disciplina. A s obzirom na dosadašnji interes i više nego pozitivne reakcije, svakako ćemo nastojati organizirati još više izleta i putovanja.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više