Novosti

Kronika

Lički stočari zajedno

Osnovana poljoprivredna zadruga ‘Lika coop’: Članarina u zadruzi iznosi 30 kuna po govedu, dok je gornja granica 4.500 kuna, za one s više od 150 goveda

Pj69h95aziuwxr1b4rc5bwxjf7q

OPG Čačić iz Ostrvice  (foto Dino Stanin/PIXSELL)

Nakon dužih priprema, u Gospiću je osnovana poljoprivredna zadruga ‘Lika coop’ koja okuplja poljoprivrednike i stočare iz gotovo cijele županije, ali i iz Gračaca i Rakovice, pa se samim tim zadruga prostire i na dvije susjedne županije. U zadrugu ulazi i jedan veliki proizvođač sa područja Rakovice, koji ima čak 1.200 grla goveda što je za ličke proizvođače još uvijek gotovo nedostižna brojka.

Zbog lakšeg rješavanja administrativnih prepreka zadruga zasad ima samo devet osnivača, ali nakon obavljanja ‘papirologije’ priključit će se i svi drugi zainteresirani poljoprivrednici. Za predsjednika skupštine zadruge izabran je Robert Ćaćić kao jedan od najvećih uzgajivača na ovom području. Zadrugu će privremeno voditi voditelj LAG-a Lika Tomislav Kovačević. Nakon duže rasprave zaključeno je da će članarina biti 30 kuna po govedu, pri čemu će gornja granica, dok će za uzgajivače s više od 150 govoda biti 4.500 kuna.

Od projekta ove zadruge, a kasnije i klastera uzgajivača goveda, očekuje se puno. Prilikom raspisivanja natječaja zadruga će se prijaviti na projekt ruralnog razvoja iz kojeg može povući i do 500.000 eura nespovratnih sredstava što će svakako omogućiti plasman proizvoda te vidljivost na tržištu. Inicijatori ovog projekta očekuju da će se sa ovim aktivnostima konačno preokrenuti negativni trendovi u posrnulom ličkom govedarstvu.

Tu nije kraj vijestima iz ličke poljoprivrede i stočarstva. U organizaciji Srpskog narodnog vijeća, prezentacije mjera Ruralnog razvoja održane su i u Ličko-senjkoj županiji. Prezentacije su se odnosile na sve mjere Ruralnog razvoja a poseban osvrt je posvećen mjerama 6.1 ‘Pomoć mladim poljoprivrednicima’ i mjeri 6.3 ‘Pomoć malim poljoprivrednicima’ koje su trenutno aktualne i otvorene. Već prvog dana veljače prezentacije su održane u Vrhovinama, Korenici i Lovincu, a drugi dan bio je rezerviran za potencijalne poljoprivrednike sa područja Udbine i Donjeg Lapca.

Prezentacije su vodili Nikola Ivanović iz Srpskog narodnog vijeća koji radi na razvojnim projektima i Miroslav Mašić iz Vrhovina. Oni su i nakon prezentacija ostali ljudima na raspolaganju za svaku vrstu pomoći oko realizacije projekata. Već prvog dana u svakoj sredini se iskristaliziralo nekoliko konkretnih projektnih ideja, a građani Lovinca zatražili su još jednu radionicu, koja će se i održati, gdje će se sa nekoliko korisnika detaljno proći poslovni plan.

Prema zvaničnim evidencijama, u Lici je preko stotinu ljudi odslušalo radionice i prezentacije, pa se očekuje neuporedivo bolji rezultat u povlačenju sredstava na trenutno otvorenim natječajuma Ruralnog razvoja. Od iskorištenja ovih sredstava uveliko zavisi i budući razvoj poljoprivrede u povratničkim područjima u Lici.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više