Novosti

Politika

Lockdown spletkar

Zbog zdušnog lumpanja u vrijeme lockdowna britanski premijer mogao bi uskoro tražiti novi posao

Large johnson

Osim što tulumari, Boris Johnson u slobodno vrijeme i trči sa psom (foto Peter Nicholls/Reuters)

Britanski premijer Boris Johnson tijekom prošlog tjedna uputio je niz javnih isprika nakon otkrića da je u vrijeme dok je cijela zemlja zbog pandemije bila u lockdownu sudjelovao u vrtnoj zabavi zajedno sa svojim suradnicima. U pitanju je bio kolokvijalno zvan B.Y.O.B tulum, ili "ponesite svoju cugu" (bring your own booze), a održan je 20. svibnja 2020. godine, dok Johnsonovi sugrađani nisu smjeli izlaziti iz kuće čak ni da posjete bolesne roditelje.

Otkad je skandal otkriven nagađa se da bi on mogao predstavljati kraj, ili barem početak kraja Johnsonove premijerske karijere, a u utorak je objavljeno i da je londonska policija otvorila službenu istragu ne o jednom, nego o nizu "evenata" koji su se održali u službenoj premijerskoj rezidenciji tijekom posljednje dvije godine. Šefica Metropolitanske policije, Cressida Dick izjavila je i da otvaranje istrage ne znači nužno da će "za svaki slučaj i svakoj uključenoj osobi biti razrezane globe", a britanski mediji izvijestili su i da se radi o čak 17 ili 19 slučajeva kršenja lockdowna, od čega policija istražuje otprilike polovicu. Prema navodima medija, za sve izvjesniji Johnsonov pad ključno je svjedočenje njegovog bivšeg suradnika i glavnog kreatora kampanje za izlazak Velike Britanije iz Evropske Unije Dominica Cummingsa, u parlamentarnoj istrazi koju vodi državna tajnica Sue Gray. Cressida Dick izjavila je i da su dokazi koje je dobila od Gray dovoljni za pokretanje policijske istrage, dok je Sue Gray odlučila da će rezultati njezine istrage biti javno objavljeni vjerojatno već u srijedu ili četvrtak, iako se ranije pretpostavljalo da neće.

Prve informacija o zabavama u premijerskoj rezidenciji objavljene su još početkom prosinca, a Johnson je u početku sve negirao. Desetak dana kasnije objavljene su i fotografije na kojima se vidi da premijer, njegova supruga i niz suradnika "jedu sir i piju vino", a potom i e-mail šefa premijerovog kabineta kojim suradnike poziva na zabavu i upućuje ih da ponesu svoje piće. Johnson je na to izjavio da je u pitanju bio svojevrsni radni sastanak, a ne zabava te da nije bio svjestan da se time krše epidemiološke mjere, no lavina se već bila zakotrljala pa su laburisti tražili njegovu ostavku, a niz uglednih članova Johnsonove stranke izjavljivao da premijerova pozicija više nije održiva.

Nagađa se i da je tridesetak članova Johnsonove Konzervativne stranke već uputilo službene pozive za pokretanje glasanja o nepovjerenju premijeru, pri čemu je za taj postupak potrebno da isto učini 54 zastupnika konzervativaca. Ostali će, po svemu sudeći, pričekati rezultate istrage Sue Gray pa potom odlučiti hoće li Johnsonu okrenuti leđa, a na odluku bi mogla utjecati i činjenica da se od srpnja prošle godine, kada je ukinut dio epidemioloških restrikcija, pa do danas, podrška vladi smanjila za desetak postotnih poena. U tom periodu dogodio se cijeli niz različitih skandala, uključujući i ostavku bivšeg državnog tajnika za Sjevernu Irsku zbog sukoba interesa, kao i Johnsonovo negiranje da je od jednog stranačkog donatora primio 58 tisuća funti za preuređenje dijela rezidencije u Downing Streetu koji služi kao premijerov stan.

Britanska visoka politika, a napose premijer Johnson, prilično su notorni kada je u pitanju razina spletkarenja do koje su spremnu ići za očuvanje fotelja, no u pokušaju da se izvuče iz tekućeg skandala Johnson je, čini se, otišao predaleko čak i za tako visoko postavljene standarde. Mediji posljednjih dana izvještavaju i o "ucjenama" i "reketarenju" u koje je navodno uključen i sam premijer i koje bi mogle biti dostojne ne samo ostavke, već i punokrvne policijske istrage.

Tako je zastupnik William Wragg, koji je ujedno i potpredsjednik parlamentarnog odbora konzervativaca koji istražuje zabave u Downing Streetu, otkrio da su mu se kolege žalili da ih se ucjenjuje gubitkom sredstava za škole i bolnice u njihovim izbornim jedinicama ukoliko okrenu leđa Johnsonu, dok laburist Chris Bryant tvrdi da je načuo kako je u tim ucjenama direktno sudjelovao i sam Johnson.

U "tehnike distrakcije" od istrage o tulumarenju mediji ubrajaju i niz recentnih poteza vlade, od najave ukidanja financiranja javnog servisa BBC-ja do one o operacijama za zaustavljanje dolazaka izbjeglica. Prema nekim teorijama, čak je i nedavna odluka o ukidanju epidemioloških mjera ustvari Johnsonov očajnički potez da si podigne rejting ugrožen skandalom koji bi ga mogao koštati premijerske funkcije.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više