Novosti

Politika

Lula čeka pobjedu u produžetku

Ljevičarski kandidat na predsjedničkim izborima u Brazilu Lula da Silva, nakon što je u prvom krugu dobio najviše glasova (48,4 posto), najavio je pobjedu u drugom krugu nad krajnjim desničarom Bolsanarom (43,2 posto)

Large lula

Plakati Bolsonara i Lule u Braziliji (foto Ueslei Marcelino/Reuters)

U Brazilu su u nedjelju održani predsjednički izbori, biralo se i svih 513 članova Zastupničkog doma Kongresa i trećina Senata, te guverneri 26 saveznih država i Saveznoga distrikta kao i članovi zakonodavne skupštine svih federalnih jedinica.

Prvi krug predsjedničkih izbora nije pokazao tko će biti idući predsjednik. Luiz Inácio Lula da Silva osvojio je 48,43%, Jair Bolsonaro 43,20%, Simone Tebet 4,16% i Ciro Gomes 3,04% glasova. Premda su Luli ispitivanja javnoga mnijenja davala veliku prednost, a u tjednu uoči izbora najavljivala se čak i moguća pobjeda (tj. 50% plus jedan glas) već u prvom krugu, do toga nije došlo.

Pošto je Viši izborni sud, nadležan za provedbu izbora, objavio službene rezultate, Lula (PT, Radnička stranka), nekadašnji uspješan predsjednik, kandidat ljevice, izjavio je da je drugi krug njegova "druga prilika" te da će u naredna četiri tjedna "proširiti ponudu" biračima, tj. proširiti koalicijsku bazu i ponuditi "još zrelije ponude" za željeni idući, treći predsjednički mandat u njegovoj karijeri. Podsjetio je i da je prethodna dva mandata osvojio tek u drugom krugu. Upotrebljavajući nogometnu terminologiju i minimizirajući malu razliku između njega i glavnoga suparnika Bolsonara, izjavio je da će drugi krug "biti za nas samo produžetak" te da je njegova pobjeda i pobjeda PT-a "samo pitanje vremena" i da su se on i PT morali boriti "protiv velikoga stroja" koji se temelji na "laži, nasilju i novcu".

Sadašnji predsjednik Jair Bolsonaro (PL, Liberalna stranka), kandidat krajnje desnice, koji se bori za reizbor, iskazao je "potpuno povjerenje" u pobjedu u drugom krugu i iskoristio priliku da ponovo optuži "za laži" ugledne brazilske ustanove za istraživanja javnoga mnijenja koja su pokazivala da će dobiti najviše 38% glasova u prvom krugu izbora.

Simone Tebet (MDB, Brazilski demokratski pokret) s centra, dala je izjavu iz koje se može zaključiti kako je uputila signal svojim biračima da u drugom krugu podrže Lulu, upozoravajući da "nije riječ o bilo kakvom trenutku u Brazilu", izražavajući bojazan od posljedica eventualnog Bolsonarovoga reizbora.

Ciro Gomes (PDT, Demokratska laburistička stranka) s lijevoga centra također nije dao jasnu izjavu koga će podržati u drugom krugu. "Nikad nisam vidio tako kompleksnu, izazovnu i potencijalno opasnu situaciju za sudbinu naše nacije."

Prema brazilskom Ustavu, drugi će se krug izbora održati posljednje nedjelje u listopadu.

Kad je riječ o guvernerima 27 brazilskih federalnih jedinica, saveznih država i Saveznoga distrikta Brazilija, rezultati izbora pokazuju da će se Bolsonarova stranka u drugom krugu boriti za četiri guvernera, čelnika izvršne vlasti u federalnim jedinicama. Radnička stranka imat će bar tri guvernera, a PDT, stranka Cire Gomesa, prvi put nakon 28 godina neće imati svoga guvernera na čelu Savezne države São Paulo, ekonomski najsnažnije federalne jedinice.

U donjem, Zastupničkom domu Bolsonarova Liberalna stranka osvojila je 24 mandata više no što je imala, tako da je njezin zastupnički klub s 99 zastupnika najveći klub u saveznom Kongresu. Lulina Radnička stranka također je osvojila veći broj zastupnika no što ih ima sada, povećavši svoju parlamentarnu grupu s 56 na 76 zastupnika.

No sadašnja ravnoteža u Zastupničkom domu ostat će praktički nepromijenjena, usprkos tom povećanju zbog lošijeg rezultata koji su ostvarili njihovi kongresni koalicijski partneri.

U Senatu rezultati izbora konsolidiraju Bolsonarovu Liberalnu stranku koja će imati 14 senatora, njih petero više nego sada. Lulina Radnička stranka također je poboljšala rezultat i imat će devet senatora, dva više nego u mandatu koji istječe s krajem godine.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više