Novosti

Politika

Mađarska Sloveniji uputila prosvjednu notu zbog naslovnice Mladine

Mađarsku ambasadoricu zasmetala je satirična karikatura objavljena na naslovnici slovenskog tjednika na kojoj Viktor Orban diže ruku u nacistički pozdrav

4tfbblo73bm4t3yo3s39c6u38ar

Slovenski tjednik Mladina oštro su prozvali iz veleposlanstva Mađarske u Ljubljani zbog serije tekstova u kojima problematiziraju sudjelovanje mađarskog kapitala u preuzimanju slovenskih medija i pokušaju kreiranja javnog mišljenja.

Mađarsku ambasadoricu Edit Szilágyiné Bátorfi naročito je zasmetala satirična karikatura na naslovnici Mladine na kojoj mađarski premijer Viktor Orban diže desnu ruku kao znak nacističkog pozdrava u društvu Janeza Janše, predsjednika opozicijske Slovenske demokratske stranke.

‘Prosvjedujem protiv načina na koji ste prikazali premijera Mađarske. Nečuveno je i neprihvatljivo da premijera države, koja je saveznik Slovenije u EU i NATO-u, izjednačavate s pripadnicima mračnih snaga prošlosti’, napisala je mađarska ambasadorica, a prenijela Mladina. 

Kreativni direktor Mladine Robert Botteri kaže za Novosti da se taj tjednik već dvije godine bavi pitanjem širenja Orbanove politike prema migrantima i manjinama kao i utjecajem mađarskog kapitala na medije, ne samo u Sloveniji, nego i šire po regiji.

- Mađarski kapital kontrolira puno medija u Sloveniji, od Demokracije do televizijske stanice Nova 24 koja uporno producira lažne vijesti, pri čemu određeni interes imaju Orbanovi prijatelji koji se bave građevinskim poslovima. Uz to postoji puno lokalnih portala kojima je teško ući u trag na kojima se puštaju vijesti tipa da ljevičari truju vodu ljudima - kaže Botteri.

Ističe priču kako je Orbanova vlada prije nekoliko godina krenula s velikim financiranjem mađarske nacionalne zajednice u Sloveniji i dijeljenjem državljanstva koja obuhvaća tek nekoliko tisuća ljudi.

- Dali su pet milijuna eura za Nogometni klub ‘Nafta’, o čemu smo također pisali – dodaje Botteri.

Ističe da je Orbanova stranka zamalo izbačena iz skupine pučkih stranaka u Europskom parlamentu, protiv čega je najviše reagirao upravo Janšin SDS.

- Zbog toga smo u Mladini napravili naslovnicu na temu ‘Europu damo, a Orbana ne damo’ na koju je naš karikaturist Tomaž Lovrič napravio ilustraciju Orbana s dignutom desnicom. Na to je reagirala mađarska ambasadorica. Poslala je pismo i nama i slovenskom Ministarstvu vanjskih poslova u kojem zahtijeva da nas se kazni kako se isti prekršaj ne bi ponovio, pa je Zoltan Kovacz, Orbanov glasnogovornik, napisao da nije ni čudo da Mladina tako piše, s obzirom da se radi o glasilu komunističke omladine, Eto, tako je jedna ambasadorica druge države krenula uređivati novine – zaključuje Botteri.

Tomaž Lavrič, autor ilustracije, koji je zastavu Mađarske zamijenio onom LGBT zajednice, pa je broj kasnije objavljena na zadnjoj stranici Mladine, odgovorio je ovako: ‘Velepoštovana madam veleposlanice Republike Mađarske, primite moju iskrenu i duboku ispriku za besramnu i potpuno neistinitu upotrebu vašeg premijera gospodina Orbana na naslovnici Mladine koja je kod vas izazvala zgražanje i tugu. Po primitku vašeg pisma shvatio sam svoju pogrešku. Svjestan sam da se prouzročene teškoće ne mogu izbrisati, ali dopustite da pojasnim da sam i ja nevina žrtva objektivnih okolnosti. Dopustite da prstom pokažem na prave krivce za skandal.

To su: 

- najprije, naravno, dugogodišnji komunistički obrazovni sistem koji mi je isprao mozak i zbog kojeg mi je otupio osjećaj za naciju i vjeru- nadalje, krivi su moji šlampavi i nepažljivi nadređeni u uredništvu Mladine koji bi me morali bolje nadzirati i pravovremeno zaustaviti jer znaju da sam neodgovoran i naivan po pitanju politike i da mislim da se sve smije- i na kraju, kriv je naš pravosudni sustav koji ne sankcionira oštro i odmah ovakve društvene otklone.

Molim vas, madam, da svejedno ne očajavate nad nama, već da nam dobrohotno pomognete savjetima i dobronamjernom kritikom kako bismo i mi dosegli stanje objektivnosti i jednoglasnosti kakvo ste uspostavili u mađarskim medijima pa će i kod nas jednom zaživjeti vladavina reda i mira, nacionalne čistoće i kršćanske ljubavi za sve ljude unutar žičane ograde, kako to zapovijeda vaš blagi i pravični, ljubljeni vođa Viktor Orban. S poštovanjem, T. Lavrič, kućni karikaturist.’

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više