Novosti

Politika

"Tretiraju me kao da sam zver"

Talijanskoj učiteljici Ilariji Salis preti najmanje 11 godina zatvora jer je optužena da je metalnom palicom i bokserom premlatila dvojicu sudionika neonacističkog skupa u Budimpešti

Large ilaria

Ilaria Salis u lancima i na povodcu na suđenju u Budimpešti (foto BERNADETT SZABO/REUTERS )

"Nalazim se u samici, bez vazduha, sa bubašvabama, bez mogućnosti da razgovaram sa bilo kim. Tretiraju me kao da sam zver", piše u svom pismu Ilaria Salis, 39-godišnja italijanska učiteljica iz Monze koja se zbog navodnog premlaćivanja metalnom palicom i bokserom dvojice aktivista neonacističkog skupa u Budimpešti, nalazi u zatvoru u toj zemlji od februara prošle godine.

Svake godine u glavnom gradu Mađarske održava se tradicionalni skup "Dan časti", komemorativno godišnje okupljanje desničara posvećeno odavanju počasti nacističkim trupama u opkoljenoj Budimpešti tokom Drugog svetskog rata. Tradicionalno tokom te manifestacije paralelno se održava i antifašistički protivskup.

Od 1997. godine, kada je prvi "Dan časti" organizovao Istvan Gyorkos, jedan od začetnika neonacističkog pokreta u Mađarskoj, do danas se više puta događalo da dođe do sukoba između dve grupacije, uglavnom isprovociranog od strane ekstremno desno orijentisanih aktivista.

Prošle godine je zbog premlaćivanja nekoliko učesnika ove fašističke manifestacije mađarska policija uhapsila tri žene i jednog muškarca, od kojih troje stranih državljana. Među uhapšenima je i Ilaria Salis, čija je fotografija, kada je u januaru ove godine izvedena u lancima pred sud u Budimpešti, izazvala bes političara i javnosti u Italiji.

Posle tog nacističkog skupa, na internetu se pojavio snimak na kojem se vidi kako nekolicina ljudi šutira i tuče nekog čoveka koji leži na zemlji, a autor tog Youtube videa, opisao ga je kao napad antifašista na fašiste. Međutim, nasilnici sa tog snimka do sada nisu identifikovani, niti su aktivisti koji su pretučeni ikada podneli tužbu.

Sa Ilariom Salis uhapšena su takođe dva nemačka državljana, od kojih je jedan priznao krivicu i osuđen je na 3,5 godine zatvora. Dok Salis, koja je optužena za nanošenje teških telesnih povreda i kojoj je zaprećena kazna od najmanje 11 godina zatvora, izjasnila se da nije kriva. U tužbi koja je podignuta protiv nje, tvrdi se da su ona i drugi optuženi došli u Mađarsku isključivo sa namerom da izvedu nasilne akcije sa ciljem nanošenja ozbiljnih telesnih povreda ljudima za koje se smatra da su pripadnici krajnje desnice.

Krajem marta Salis je ponovo izvedena na suđenje sa lisicama na rukama, lancima oko nogu i na povodcu dok ju je jedan od policajaca uvodio u sudnicu. Tada je zahtev koji su njeni advokati podneli mađarskom sudstvu, da joj se sudi u kućnom pritvoru, odbijen. Kako je naglasio mađarski sudija Jozsef Sòs, kućni pritvor je odbijen iz razloga što je zatvorenica opasna i postoji rizik da će pobeći iz zemlje.

Italijanska vlada pre toga pozvala je mađarskog ambasadora da mu uruči zvaničan protest, dok se premijerka te zemlje Giorga Meloni dugo nije izjašnjavala o ovom slučaju, osim što je rekla da se nada da će Salis umeti da se odbrani i da dokaže svoju nevinost.

Mnogi političari apelovali su da se ona prebaci u istražni zatvor u Italiji, jer zakoni Evropske unije dozvoljavaju građanima da budu u kućnom pritvoru u bilo kojoj zemlji članici čiji su državljani. Međutim, Salis je optužena da je počinila zločin u Mađarskoj pa u zemlji u kojoj je uhapšena mora da sačeka presudu.

Produbivši razdor između levih i desnih političkih struja u Italiji, ono što se dogodilo nije moglo da ostane neprokomentarisano od strane lidera ekstremno desničarske stranke Lega Nord (Severna Liga), Mattea Salvinija kada je rekao kako se seća da je upravo ona jednom prilikom palicom napala njegove aktiviste koji su tokom izborne promocije 2017. godine imali svoj promotivni štand u Monzi. Salvini je takođe optužio Salis da je povezana sa tzv. bandom ekstremista sa čekićima, poznatijom kao “Hammerbande”, koja je nastala 2015. godine u Nemačkoj i o kojima se zapravo vrlo malo zna. Dokaza da Salis pripada pomenutoj bandi, kao i da je napala njegov štand nema, niti je ona ikada bila optužena za tako nešto, a njen otac, Roberto Salis je posle Salvinijeve izjave podneo tužbu protiv njega.

U pismu koje je od svoje ćerke dobio iz zatvora, Salis piše da samo jedan sat od 24 ima slobodno, kada može da izađe iz samice i prošeta. Pre nego što otvore vrata od njene zatvorske ćelije, ona mora da stoji mirno i okrenuta glavom uza zid.

O uslovima u kojima presudu čeka njegova ćerka u jednom od mađarskih zatvora, govorio je nedavno Roberto Salis u sedištu Evropskog parlamenta u Starsburgu. Apelovao je tada da u državama Evropske unije svako ko je optužen za zločin mora biti nevin dok mu se ne dokaže krivica. Kada je u pitanju Mađarska, čini se da to nije tako ili ne barem kada je u pitanju Ilaria Salis, aktivistkinja i antifašistkinja, učiteljica iz Monze, koja će svoju presudu sačekati u nehumanim uslovima jednog zatvora države u kojoj bi trebalo da važe principi demokratije i poštovanje ljudskih prava.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više