Novosti

Kronika

Стoгoдишњицa oптaциje

У бeлoмaнaстирскoм Српскoм културнoм цeнтру oдржaнa je прoмoциja књигe "Срби oптaнти из Maђaрскe у Kрaљeвини Jугoслaвиjи (1921-1941)" тe прeдaвaњe o oптaнтимa хистoричaрa и писцa књигe др. Mилaнa Mицићa

Large 2

Predavanje Milana Micića o optantima

U belomanastirskom Srpskom kulturnom centru, a u organizaciji Pododbora SKD-a "Prosvjeta", održano je predavanje o optantima i promocija knjige "Srbi optanti iz Mađarske u Kraljevini Jugoslaviji (1921-1941)". Predavanje je održao historičar i pisac knjige dr. Milan Micić iz Novog Sada, autor 40 knjiga i generalni sekretar Matice srpske.

- Moja porodična istorija u znatnoj je meri uticala na teme kojima se bavim. Ja sam potomak srpskog dobrovoljca Jovana Micića, poreklom sa Banije. Odrastao sam u dobrovoljačkom naselju Vojvoda Stepa u Banatu, tako da se ova tema nametnula sama po sebi, pogotovo što ta tema nije adekvatno obrađena u našoj istoriografiji i nije prisutna u kolektivnom pamćenju – kaže dr. Micić.

Pred 60-ak posjetilaca, od kojih su neki potomci optanata iz Mađarske, dr. Micić je održao veoma sadržajno predavanje o Srbima iz Mađarske koji su nakon Prvog svjetskog rata izabrali da se s teritorije koja je ostala u Mađarskoj presele u novostvorenu Kraljevinu SHS. Optacija je službeno započela u proljeće 1923. pa će se iduće godine obilježavati 100. godišnjica tog traumatičnog historijskog procesa, koji je trajao do 1930. i kojim je u znatnoj mjeri promijenjena etnička struktura u Mađarskoj i u Vojvodini. Optanti potječu iz mađarske Baranje i Pomorišja te iz okoline Baje i Budimpešte, a uglavnom su se naselili u Bačkoj, Banatu, Baranji i Sremu. Knjigu "Srbi optanti iz Mađarske u Kraljevini Jugoslaviji (1921-1941)" izdao je 2020. Srpski institut iz Budimpešte. Zbog epidemije koronavirusa prije belomanastirske promocije predstavljena je javnosti jedino u Novom Sadu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više