Novosti

Društvo

СKУД-oвци у Moхaчу

У Moхaчу, пoгрaничнoм грaдићу у мaђaрскoj Бaрaњи сa 17 хиљaдa стaнoвникa, и oвe гoдинe oдржaнa je вeликa пoклaднa мaнифeстaциja "Бушojaрaш", у прeвoду "пoхoд бушaрa" или "пoхoд бушa", нa кojoj бeлoмaнaстирски СKУД "Joвaн Лaзић" учeствуje oд 1998.

Large 4

Bušari na mohačkom Trgu Sečenji

U Mohaču, pograničnom gradiću u mađarskoj Baranji sa 17 hiljada stanovnika, svake se godine održava velika pokladna manifestacija koja se mađarski zove "Bušojaraš", što se može prevesti kao "pohod bušara" ili "pohod buša", kojom se obilježava kraj zime. Ove godine manifestacija je trajala od 16. do 21. februara i okupila je mnogo učesnika i mnoštvo posjetilaca.

Belomanastirski SKUD "Jovan Lazić" na toj manifestaciji učestvuje od 1998. godine. Ove je godine, skupa s HKUD-om Beli Manastir te s folklornim ansamblima iz Mađarske i Srbije, na "Mohačkim bušama" bio u nedjelju, 19. februara, i dvaput nastupio u programu koji se odvijao na dvije pozornice: onoj u Tvornici svile i onoj centralnoj na Trgu Sečenji. Belomanastirski folkloraši predstavili su se koreografijom "Šopske igre". Nakon nastupa organizovan je ručak za sve učesnike, ali ove godine – kako reče predsjednica SKUD-a dr. Svetlana Pešić – bez krofni, kojima su se svi unaprijed veselili. Beli Manastir i Mohač su gradovi prijatelji, udaljeni samo 25 kilometara, pa na "Buše" dolaze i mnogo Belomanastirci, a i ostali Baranjci. Dan ranije, u subotu, na "Bušama" su nastupila i dva srpska folklorna ansambla iz Mađarske: "Opanke" iz Pomaza kod Budimpešte i "Banat" iz Deske kod Segedina.

Manifestacija "Bušojaraš" je od 2009. godine na UNESKO-voj listi nematerijalne baštine. Sam naziv je nastao po maskiranim muškarcima bušarima koji nose velike drvene maske s rogovima i ogrtače od ovčije kože, čegrtaljke u ruci te velika kravlja klepetala obješena o struk. Običaj su donijeli Šokci iz svoje pradomovine u 17. vijeku i očuvali ga do danas, a obilježava kraj pokladnih svečanosti i najavljuje početak korizme. Prema legendi Šokci, koji su se krili pred Turcima na dunavskom otoku Vadi kod Mohač, prešli su jedne noći Dunav i ušli zakrabuljeni u Mohač, noseći maske s goveđim rogovima i kožnim ogrtačima obučenim naopako. Tako obučeni preplašili su Turke koji su mislili da je riječ o vragovima te su pobjegli iz Mohača glavom bez obzira.

Manifestacija traje više dana, ulicama Mohača prolaze brojne maskirane grupe, a učestvuju ne samo bušari, već i igrači, svirači i brojni obrtnici, koji izlažu svoje proizvode na štandovima. Ima tu svega: slatkiša, kuvanog vina, drvenih maski, ogrtača od ovčije kože, langošica, krofni, kurtoš-kolača, različitih proizvoda od drveta, zemljanih lonaca... Orkestri se na pozornici smjenjuju s folklornim grupama. Tradicionalno Dunavom dolazi u čamcima na vesla preko 500 bušara kako bi prošli gradom u šarolikoj i "strašnoj" povorci, zajedno s kočijama i različitim, posebno opremljenim i ukrašenim prijevoznim sredstvima.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više