Novosti

Politika

Istražite Várhelyja

Nakon ukidanja inače laganog dotoka EU-novca Mađarskoj, Bruxelles priprema udar na europovjerenika za proširenje unije Olivéra Várhelyja. Komitet za vanjske poslove Europskog parlamenta zatražio je od Europske komisije posebnu istragu protiv tog Orbánova pulena

Large internacionala  lasi%c4%86

Olivér Várhelyi (foto European Parliament/Wikimedia Commons)

Sve je više pokazatelja izravnog ili posrednog pritiska Europske unije na Mađarsku zbog politike Viktora Orbána. Ne zbog ljudskih prava ili bacanja oka na dijelove susjednih zemalja, jasno, nego zbog podrške Rusiji spram Ukrajine. No kasnije će ionako gotovo svima biti svejedno o kojem je razlogu riječ, pa da prvo vidimo konkretan najnoviji predmet i efekte. Nakon ukidanja inače laganog dotoka EU-novca Mađarskoj, Bruxelles priprema udar na europovjerenika za proširenje unije Olivéra Várhelyja. Komitet za vanjske poslove Europskog parlamenta zatražio je od Europske komisije posebnu istragu protiv tog Orbánova pulena. Nije doduše ni ranije bilo neke velike tajne u činjenici da je na toj funkciji zastupao ponajviše interes matičnog mu režima. Tako se i u Hrvatskoj dosta govorilo o njemu, slijedom upadljive Várhelyjeve naklonosti Srbiji, a na to se u RH ne gleda baš pozitivno. Uz prozivku za njegovu orbanovsku podršku vladavini Aleksandra Vučića, i EP ga je kritizirao zbog podupiranja Milorada Dodika. Sad je u toj ustanovi, pored upućenog zahtjeva oko navedene istrage, usvojen jedan krajnje eksplicitan i kritički amandman.

"Ostajemo duboko zabrinuti povodom izvještaja da je povjerenik za politiku proširenja i susjedstvo svjesno nastojao podrivati i iskrivljivati ključni značaj vladavine zakona u državama koje su na putu pristupanja Europskoj uniji; snažno pozivamo EK da provede nezavisnu i profesionalnu istragu o tome je li bilo takvog postupanja i je li time povjerenik za politiku susjedstva i proširenje prekršio principe rada i ponašanja povjerenika EU-a, kao i svoje obaveze, u skladu s dokumentima EU-a", glasi očitovanje inicirano od stanovitog nizozemskog socijaldemokrata.

U spomenutim izvještajima tvrdi se da je Varhelyi namjerno podrivao središnji značaj demokracije i vladavine prava u dotičnim zemljama. No tu su i razne druge zamjerke, prikupljane kroz dosadašnje tri godine njegova mandata, pored pogodovanja Vučiću ili Dodiku. Kad je negdje trebalo odbiti da bi se tamo dodalo, čini se da je na putu približavanja EU-u nastradala Sjeverna Makedonija. S druge strane, ipak je nedavno korektno prenio sugestiju EK-a da se Bosni i Hercegovini uskoro dodijeli status kandidata za EU-članstvo. I nije da je Olivér Várhely zastupao trenutni interes svoje države više nego što čine njemački i francuski predstavnici u sličnim ulogama. Problem je očito iznad svega u združenima Orbánu i Putinu, te bi Varhely mogao poslužiti za poruku da ostatak EU-a to neće tolerirati.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više