Novosti

Politika

Koji Milanović je pravi?

Predsjednik Milanović prije dvije godine rekao je da znamo tko je mađarski premijer Viktor Orban, da mu ne treba vjerovati i da nisu dobre provokacije s kartom "Velike Mađarske", da bi danas okrenuo ploču pa kazao da mu je cijela priča smiješna i da Hrvatska nema boljih susjeda od Mađara

Large viktor orban

Viktor Orban sa šalom "Velike Mađarske" (foto Instagram)

Nakon što je mađarski premijer Viktor Orban na Instagramu objavio video na kojem nosi šal s kartom "Velike Mađarske", na novinarska pitanja o još jednom Orbanovom posezanju za hrvatskim teritorijem odgovarali su premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović koji u tome ne vide problem. Plenković se ne stigne baviti tuđim šalovima, a Milanoviću je sve skupa smiješno.

"Ja ću se na to nasmijati. Njegove aspiracije prema Hrvatskoj se svode na to da mjesec dana krstari Jadranom u kolovozu i nađemo se na večeri. Ne bih tome pridavao ozbiljniju pozornost. Kakve susjede imamo, Mađarska je još najbolji", rekao je Milanović, ne pojašnjavajući tko je gori od Mađara.

Nije ovo Orbanu prvi put. Prije dvije godine, u svibnju 2020., na Facebooku je maturantima poželio sreću na ispitima fotografijom "Velike Mađarske" koja je obuhvaćala dijelove današnje Hrvatske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Austrije, Rumunjske i Ukrajine koji su do 1920. bile dio mađarskog dijela Austro-Ugarske, iako većim dijelom nisu nikad imali mađarsko stanovništvo. Milanović je tada rekao da se radi o provokacijama onih "koji dobro znaju da će te karte ostati samo u ormarima".

"U našim ormarima i arhivama nalaze se brojne povijesne karte i mape koje našu Domovinu prikazuju mnogo većom nego što je danas. Ormari većine europskih država kriju slične sadržaje. Nemojte ih 'šerati' i stavljati na svoje profile. Nisu danas nimalo aktualne ili ostvarive, a, još važnije, beskrajno iritiraju naše susjede. Otprilike onako kako nas iritiraju, ali i svaki puta iznova začude 'povijesne' karte koje kao mračni fetiš prigodno i predvidivo izranjaju sa stranica nekih 'vođa' u komšiluku“, poručio je tada Milanović hrvatskim maturantima.

Još konkretnije bilo je u lipnju iste godine kad je Orban otkrio spomenik "Mađarske kalvarije" povodom 100. godišnjice potpisivanja sporazuma kojim je Mađarska izgubila taj zapasani teritorij. Milanović ga je tada žestoko napao kazavši da mu ne treba vjerovati kada tvrdi da nema pretenzija prema dijelovima Hrvatske. "I mene je kao Plenkovića uvjeravao da je sve u redu, ali ako te jednom prevari - on je kriv, a ako te prevari drugi put - ti si budala. Znamo tko je Orban i što zagovara, to nije ništa dobro. Srećom to nije velika i moćna država, koja je doduše bila na našoj strani, ali to je bilo jako davno i to se više ne računa. Ako bi netko trebao kukati jer je nakon izgubljenog rata ostao stiješnjen na malom prostoru to su Nijemci, njih stvarno ima jako puno na malom prostoru. Ali ne čujete to iz Njemačke. To čujete od ove posluge koja sanjari o mađarskoj Rijeci, Transilvaniji…", dodao je hrvatski predsjednik.

Hrvatska je zbog toga izrazila prosvjed Budimpešti, a Plenković je kasnije rekao da ga je Orban uvjerio kako nema nikakvih pretenzija prema Hrvatskoj, nego valjda on to tako svako malo izvadi "Veliku Mađarsku" za unutrašnjopolitičku upotrebu, baš onako kako to rade i naši političari kad se nađu u nevolji.

Orbanu je to, osim toga, temelj politike koju vodi otkad je preuzeo vlast zagovarajući nacionalno jedinstvo svih Mađara nakon što su im "iskomadali zemlju" pa mu se ne može odreći da je dosljedan. Za razliku od Milanovića koji je prije dvije godine "znao tko je Orban i što zagovara". Današnjem Milanoviću, koji je istog tog Orbana – da podsjetimo – ljetos ugostio na Paklenskim otocima na Hvaru sve skupa je "smiješno".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više