Novosti

Politika

Mladima amputirati savjest, medijima slobode, a đacima mozak

Osim "kroatizacije" medija, kulturnih i obrazovnih institucija, Domovinski pokret zalaže se za vojnu obuku u hrvatskim školama i reviziju priziva savjesti za odlazak na obavezni vojni rok

Large penava

Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta (foto Neva Žganec/PIXSELL)

Domovinski pokret, stranka koja ima nemale šanse naredne četiri godine sukreirati državnu politiku, najavila je podrivanje priziva savjesti oko služenja vojnog roka i prisiljavanje svih medija da vrše vojnu propagandu, proizvode domoljubne emisije te da izvještavaju o Domovinskom ratu po njihovom ukusu. Radi se o rijetko zabilježenoj najavi kršenja Ustava.

Osim “kroatizacije” medija, kulturnih i obrazovnih institucija, Domovinski pokret zalaže se za vojnu obuku u hrvatskim školama i reviziju priziva savjesti za odlazak na obavezni vojni rok. Pored toga, službeno su obznanili da će hrvatski mediji u najgledanijim terminima “morati”, odnosno biti obavezni “emitirati programe promocije služenja u Hrvatskoj vojsci i općenito emisije kojima se iskazuje i dokazuje domoljublje, te prestati demonizirati branitelje HV i kriminalizirati Domovinski rat”.

U predizbornom programu, Domovinski pokret založio se za uvođenje obaveznog vojnog roka. “S obzirom na relativnu odbojnost prema služenju vojnog roka koji javno zastupaju mladi populistički ljevičarski političari, ne nudeći alternativu, te pritisak zainteresirane javnosti, u skladu s financijskim mogućnostima RH, kao i mogućnošću nastavka obuke u pričuvnom sastavu, model od 4 mjeseca je prihvatljiv i provediv”, najavili su svoj plan.

Za postojanje vojske, potrebni su vojnici. Stranka Ivana Penave i Marija Radića toga je svjesna. Kao glavnu prepreku u istom su dokumentu naveli prigovor savjesti. Napisali su da “postoji mogućnost da uvođenje obaveznog vojnog roka dugoročno ne postigne značajne rezultate s obzirom na očekivano iskorištavanje prava na prigovor savjesti kao načina za izbjegavanje služenja”. “Prigovor savjesti je već jednom bio glavni razlog za suspenziju vojnog roka, te ga se treba zakonski drugačije urediti ako se želi ustrojiti vojsku”, poručili su iz Domovinskog pokreta, najavljujući uvođenje “odgovarajućih izmjena u zakonskim odredbama vezanim za prigovor savjesti, kako bi se smanjila zloupotreba u smislu izbjegavanja služenja vojnog roka”.

Prigovor savjesti u služenju vojske upisan je u Ustav. Prema članku 47., on je dopušten “onima koji poradi svojih vjerskih ili moralnih nazora nisu pripravni sudjelovati u obavljanju vojničkih dužnosti u oružanim snagama. Te su osobe obvezane ispunjavati druge dužnosti određene zakonom”, piše u Ustavu.

U Zakonu o obrani stoji da prigovarači mogu podnijeti zahtjev za civilnu službu, te da se “vojnom obvezniku može odobriti civilna služba”. Prema Zakonu o civilnoj službi, posebno Povjerenstvo odlučuje o takvim zahtjevima, u kojima treba pisati traži li se civilna služba zbog vjerskih ili moralnih nazora.

Iz programa DP-a

U prijevodu, Domovinski pokret je najavio rat građanima koji ne žele služiti vojni rok. Nejasno je, međutim, po kojim kriterijima bi razlučili koga istinski muči odlazak u vojsku, a tko je prevarant. Kako misle spriječiti buduće “zlouporabe”, to u svome programu nisu obznanili.

Svjesni su pritom da prisiljavanje hrvatskih mladića (i potencijalno kršenje njihovih ustavnih prava) ne može biti jedini mehanizam za njihov plan. Propaganda je drugi. Tu su pak definitivno zašli u protuustavni teritorij. Jer, napisati da “mediji, posebno oni u državnom vlasništvu” - što znači i privatni i javni mediji - “moraju (…) emitirati programe promocije služenja u HV i općenito emisije kojima se iskazuje i dokazuje domoljublje, te prestati demonizirati branitelje HV i kriminalizirati Domovinski rat”, u direktnoj je koliziji s ustavno zajamčenim konceptom slobode tiska, slobode novinarskog izvještavanja i zabrane cenzure.

U demokratskim društvima, država se ne smije miješati u uređivačku politiku medija. No stranka koja ima nemale šanse naredne četiri godine sukreirati izvršnu politiku ove zemlje faktički je izrazila želju uređivanja cijelog medijskog polja, diktiranja redakcijama što moraju emitirati i što ne smiju.

Iz programa DP-a

Osim podrivanja prigovora savjesti i državnog uređivanja medija, Domovinski pokret predložio je i vojnu obuku u školama. U siječnju 2024., tajnik Mario Radić pozvao je tadašnju vladu da “pokušaju barem u srednjoškolski program staviti predmet neke kratke obuke”.

“Mi stariji znamo otprilike kako je to bilo u školama. Bio je taj neki predmet, kako se već zvao, je l' to ONO i DZZ. Znači obuka, da ljudi znaju rastaviti pušku. Da nauče neke osnovne stvari, nekakvo gađanje, koje se može vrlo brzo uvesti u školski program već nagodinu. Jer mi moramo znati da u slučaju nekakve ratne ugroze - a ovo su vremena u kojima moramo biti spremni na sve, ja ne prizivam ništa i dao Bog da nam nikad ne bude trebalo – moramo obučiti našu djecu nekakvom minimumu, osnovnim stvarima. Šta ćemo sutra pozivati djecu koja nikada nisu vidjela oružje? Jeste vi svjesni gdje mi guramo našu djecu?”, poručio je Radić.

Time je zaokružen plan Domovinskog pokreta o služenju u vojsci: mladićima treba amputirati savjest, medijima slobode, a đacima mozak.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više