Novosti

Kratko & jasno

Maja Musulin: Historija i kultura

Radionice i predavanja o tradiciji i običajima srpske zajednice Gorskog kotara vode kompetentni stručnjaci, kaže voditeljica projekta o tradiciji goranskih Srba

Large mini 3

Tko je i radi čega pokrenuo projekt "Tradicija i običaji Srba Gorskog kotara"?

Ideja je sazrijevala neko vrijeme, a razvijala se kroz realizaciju manjih projekata o našoj kulturnoj baštini i tradiciji. Ona je posljedica kolektivnog zalaganja više ljudi, od kojih bih istaknula predsjednike Prosvjetinih pododbora u Moravicama i Gomirju Novicu Vučinića i Miladina Vukelića, predsjednika VSNM-a Vrbovskog Milana Vukelića te voditelja KUD-a Željezničar Dejana Jezdića; svi su oni već dugo aktivni u ovdašnjem kulturnom i društvenom životu, pa su mogli pridonijeti ideji projektu svojim znanjem i iskustvom. Također, izvrsna je bila suradnja s Prosvjetom i SNV-om, jer su generalni sekretar i potpredsjednik Društva Slobodan Živković i Siniša Tatalović odmah prepoznali važnost ovog projekta, a naše krovno Vijeće je cijelu ideju programski i financijski podržalo. Osim toga, Mila Tatović Ramljak i Andrea Vukelić iz Centra za razvoj i investicije SNV-a pomogle su svojim brojnim savjetima razraditi projektne aktivnosti, pa je predviđeno da održe predavanja o održivosti projekata u kulturi i stvaranju dodatne vrijednosti za proizvode temeljene na kulturnoj baštini.

Budući da je projekt u trajanju, koliku vam pomoć Tatovi pružaju formalni predstavnici goranske srpske zajednice i različite udruge vašega kraja? I kroz koje je sve aktivnosti strukturirano predstavljanje višestoljetne tradicije goranskih Srba?

Projekt koji završava potkraj juna sastoji se od predavanja, radionica i drugih događanja koja govore o našoj historiji i životu u Gorskom kotaru. Do sada su održana predavanja o našem davnom dolasku u ovaj kraj te o pravoslavnoj ikonografiji, a uprizorili smo i tradicionalnu proslavu Božića. Očekuju nas likovne radionice za djecu te radionice pletenja, vezenja i heklanja, a za Vaskrs ćemo imati prezentaciju bogate narodne prazničke trpeze. Isto tako, organizirat ćemo paljenje krijesa i pjevanje budnica u povodu Prvoga maja, Praznika rada. Predvidjeli smo i temu o održivosti projekata u kulturi, a u završnici postavljamo izložbu prikupljenih i novonastalih radova te pastirske igre, što ćemo nastojati dokumentirati i predstaviti najširoj javnosti. Moram ponovno istaknuti da su se naši vijećnici na svim razinama aktivno uključili u sve segmente projekta, a svojim dolaskom na događanja sustavno nas podržavaju dogradonačelnik Vrbovskoga Đorđe Busić te predstavnici Konzulata Srbije u Rijeci Goran Petrović i Nenad Maričić. U realizaciju programa uključilo se i puno lokalnih udruga, prije svih moravičke Udruga žena i Forum mladih, KUD Željezničar i Gomirje u srcu 1599.

U kolikoj su mjeri Gorani i Goranke, pogotovu najmlađi, upoznati s tradicijom i običajima ovdašnje srpske zajednice?

Narodni običaji iz doba naših baka i djedova još su ovdje prisutni, posebice kad obilježavamo vjerske praznike i slave. Predavanja koja na relevantne teme vode kompetentni stručnjaci stoga budu i zanimljiva i posjećena, jer se kroz njih uvijek doznaje nešto novoga o, primjerice, doseljavanju našeg naroda na ove prostore ili važnosti pravoslavnih ikona za nas. Važno je mlade generacije poticati na učenje svoje historije, kulture i običaja, a to se najbolje postiže kroz zabavne radionice, zanimljiva predavanja, pjesmu i ples. Ovaj projekt predviđa puno takvih sadržaja za djecu i mlade, uz ostalo i kroz Prosvjetinu foto-sekciju, a nadamo se da ćemo do kraja godine organizirati još neke. To će biti moguće i stoga što se u školama Moravica, Gomirja i Vrbovskog održava nastava srpskog jezika i kulture po C modelu koju vodi nastavnica Valentina Vukadinović te pravoslavni vjeronauk što ga drži protojerej-stavrofor Jelenko Stojanović.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više