Novosti

Kronika

Manjinski zastupnik: Džaba novci uz ovakvu raspodjelu

Na nerazvijenim područjima ukupno živi oko milijun stanovnika. Pri tome su ogromne razlike u dohotku. U Voćinu u Virovitičko-podravskoj županiji, prosječan dohodak po stanovniku je 12.500 kuna, u Kukuruzarima u Sisačko-moslavačkoj županiji 13.000 tisuća kuna

17gj9n8asxf1koealte7zxpb1sm

Da li raspoloživi novac doista doprinosi razvoju poljoprivrede?

Klub SDSS smatra da je ovaj proračun izbalansiran u danim okolnostima, izjavio je zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac u raspravi o državnom proračunu za 2019. godinu i najavio podršku stranke prijedlogu. Rekao je također da ukoliko se pozitivan trend nastavi i do pravog balansa dođe unutar dvije ili tri godine, to će biti značajan pokazatelj za financijsko stanje RH.

- U strukturi proračuna SDSS će se usmjeriti na iskoristivost sredstava za fondove EU i troškove koje proračun predviđa da bi se ta iskoristivost postigla. Od 2019. godine bit će značajan udio sredstava u pitanjima koja se tiču poslova sa EU. Strukturno je pitanje hrvatske politike prema EU i osposobljenosti na različitim razinama da ta sredstva povučemo. Danas imamo mnogo više iskustva o tome kako bismo i na koji način to trebali koristiti. Što se tiče poljoprivrede za koju smo kao klub iznimno zainteresirani, tu je upitna distribucija sredstava - rekao je Pupovac.

Na nerazvijenim područjima ukupno živi oko milijun stanovnika. Pri tome su ogromne razlike u dohotku. U Voćinu u Virovitičko-podravskoj županiji, prosječan dohodak po stanovniku je 12.500 kuna, u Kukuruzarima u Sisačko-moslavačkoj županiji 13.000 tisuća kuna, a u Jagodnjaku u Osječko-baranjskoj županiji 14.000 kuna. U sredinama Primorsko-goranske županije ti iznosi su ili dva ili tri puta veći.

- Ako hoćemo promijeniti distribuciju sredstava u regionalnom razvoju, poljoprivredi i u Ministarstvu demografije, treba raditi drugačije ili će 2019. biti i gora. Zato Fond za potpomognuta područja kojim bi se ovakvo stanje mijenjalo, mora biti ustanovljen promptno, rekao je zastupnik. Zatražio da zakon i fond o potpomognutim područjima budu izglasani do početka godine.

Po njegovim riječima, danas imamo sve pretpostavke da osiguramo rast naše poljoprivrede, ali moramo pogledati u šta se sredstva troše. Da li ona doista doprinose razvoju poljoprivrede i odlaze onima koji nemaju od čega drugoga živjeti nego od poljoprivrede, ili idu onima koji ne žive od poljoprivrede, ali se bogate na temelju tih sredstava.

- Imamo sve pretpostavke da u poljoprivredi imamo rezultate kakve imamo u turizmu, ali s ovakvom distribucijom sredstava i ovakvom politikom to nećemo imati. Džaba naša sredstva i džaba europska sredstva ako se to zadrži. Ovo je strukturno i naslijeđeno stanje, od već ne znam koliko godina i moramo ga mijenjati - rekao je Pupovac.

Ove godine očekuje da će se u 2019. završiti gotovo najveći dio posla oko reelektrifikacije povratničkih seoskih sredina. Također očekuje izdvajanje značajnog dijela sredstava za obnovu kuća porušenih u ratu i dobivanje mogućnosti za stambeno zbrinjavanje koje im pripada, bilo kroz program regionalnog stambenog zbrinjavanja, bilo kroz program koji država organizira na povratničkim područjima ili izvan njih.

Pse vodiče trebaju mnogi

Ovo je dobar i plemenit zakon i vjerujem da ga svi podržavamo, rekao je Boris Milošević u ime Kluba zastupnika SDSS-a u raspravi o prijedlogu Zakona o korištenju psa pomagača. Ističući da je rad udruženja koje se bave psima pomagačima plemenita djelatnost koju je izgradilo civilno društvo, Milošević je rekao da se na novi zakon predugo čekalo, pitajući se hoće li biti donesen sveobuhvatniji zakon koji će obuhvatiti druge životinje i proširiti krug korisnika. Podsjetio je da je do sada školovano 89 pasa vodiča, a da je trenutno radno aktivno njih 60, dok su ostali umirovljeni nakon radnog vijeka.

- Zakonom se predlaže širenje kruga korisnika u odnosu na važeći zakon, ali nisu spomenute starije osobe, djeca u domovima za mladež, djeca s poremećajima u ponašanju u osnovnim i srednjim školama, kao i djeca i žene koje su žrtve nasilja. Psi vodiči i terapijski psi pomagači, pomažu okolini, jer je osoba kojoj pomažu samostalnija, a pomažu i društvu, jer se ono senzibilizira i potiče se solidarnost - rekao je Milošević.

Predložio je da se u suradnji s udruženjima proširi krug korisnika ili pričeka novi zakon kojim će se sveobuhvatnije urediti terapijsko djelovanje drugih životinja, prvenstveno konja. Založio se za uvođenje žalbenog postupka na negativno rješenje o pokretanju djelatnosti tog tipa. Smatra da bi u pogledu pristupa javnim mjestima i javnom prijevozu, trebalo izjednačiti pse pomagače i terapijske pse.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više