Novosti

Manjinski zastupnik

Poricanje genocida i holokausta na HRT-u

Svojim opasnim istupom Vukić je negirao čak i minimalne poimenične podatke skupljene o broju žrtava, nešto više do osamdeset hiljada njih, negirajući i činjenicu da je u Jasenovcu ubijeno više od dvadeset hiljada djece, rekao je Milorad Pupovac

2kvbv5f74r1lvxjn0os56rvi2l7

Milorad Pupovac, u ime Kluba zastupnika SDSS-a, zatražio je u Saboru stanku da bi reagirao povodom istupa Igora Vukića u emisiji Dobar dan na HRT-u u kojoj je negirao zločin genocida i holokausta te činjenicu da je Jasenovac bio logor smrti od 1941-1945.

- Svojim opasnim istupom Vukić je negirao čak i minimalne poimenične podatke skupljene o broju žrtava, nešto više do osamdeset hiljada njih, negirajući i činjenicu da je u Jasenovcu ubijeno više od dvadeset hiljada djece - naveo je Pupovac i dodao da su hrvatski zakoni po tom pitanju jasni.

Članak 325. Kaznenog zakona, pod nazivom ‘Javno poticanje na nasilje i mržnju’ glasi: ‘Tko putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način javno potiče ili javnosti učini dostupnim letke, slike ili druge materijale kojima se poziva na nasilje ili mržnju usmjerenu prema skupini ljudi ili pripadniku skupine zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, podrijetla, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, rodnog identiteta, invaliditeta ili kakvih drugih osobina, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine’.

- Izrazito je zabrinjavajuće koliko nadležne institucije ne provode zakone, kao u ovom slučaju. A što čini javni servis HRT? On ne osuđuje, nego se ograđuje od istupa i od činjenice da HRT kao javni servis daje prostor nekome tko je osvjedočeni poricatelj zločina genocida i holokausta prema Romima, Židovima, Srbima te ratnog zločina prema Hrvatima koji su bili nepodobni za tadašnji ustaški režim. I što da mi kao Sabor činimo u takvim slučajevima kada sve više maha uzimaju teze kojima se nastoje potisnuti istine, međunarodno utvrđene činjenice? - rekao je Milorad Pupovac.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više