Novosti

Politika

Muke po Jasenovcu

Čim je završila komemoracija u Jasenovcu, krenula je paljba s desnice koju je zasmetalo što se obljetnica uopće i održala, pa su se Igor Vukić, Velimir Bujanec, Zlatko Hasanbegović i slični, uz uobičajenu retoriku, ‘zabrinuli’ zbog mogućeg širenja virusa

Kb75fmzh60ishfpvpke0s6gpz9n

S komemoracije u Jasenovcu (foto Slavko Midžor/PIXSELL)

Hrvoje Zekanović, Miro Bulj, Hvidra, HOS, HSP, Ivica Marijačić, Zlatko Hasanbegović, Josip Jović samo su neki od pripadnike čvrste desne struje na hrvatskoj političkoj sceni koje je zaboljela jučerašnja komemoracija u Jasenovcu i sve ono što se oko nje događalo.

Uz uobičajenu retoriku, od koje nisu odustali ni na dan sjećanja na 75. godišnjicu proboja logoraša iz zloglasnog ustaškog stratišta, desničari nisu izdržali a da u prilog svojih revizionističkih tvrdnji ne iskoriste i koronavirus, pa su se tako upeli iz petnih žila dokazati ‘licemjerje’ državnog vrha, predstavnika naroda žrtava i antifašista koji su, kako su poručili, sami sebi dopustili javno okupljanje koje se, s druge strane, željelo uskratiti don Josipu Delašu na Uskrs u splitskom predgrađu Sirobuja.

Naši favoriti su, već pogađate, konzument kokaina i usluga noćnih dama Velimir Bujanec, koji je u svojoj televizijskoj emisiji ‘prigodno’ ugostio predsjednika Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, Igora Vukića. I njih dvojica su se odmah na početku emisije pozabavili strahom jesu li se sudionici jučerašnje komemoracije međusobno zarazili.

Vukić je, pritom, kaže bio iskreno iznenađen da se obljetnica odvila na takav način. Posebno je bio zabrinut zbog manjka distance između prisutnih. Po njemu bi, kako je rekao, bilo najbolje da komemoracija uopće nije održana, ali to bi vjerojatno želio i da nema pandemije. Usporedio je jasenovačko okupljanje s neofašističkim dernekom u Bleiburgu koje je otkazano zbog mjera zabrane okupljanja u Austriji, pa se, smatra on, tako moglo otkazati i Jasenovac.

Puno toga je Vukića i Bujanca zasmetalo. Od govora državnih čelnika preko filma ‘Dnevnik Diane Budisavljević’, koji se u srijedu emitiran na HTV-u i na RTS-u, do tematiziranja revizionističke udruge koju ovaj prvi vodi.

Vukić je optužio američkog veleposlanika u Hrvatskoj, pučku pravobraniteljicu i novinare manjinskih medija za prekid državnog financiranja njegove revizionističke udruge

Iz svega onoga što je mogao čuti na komemoraciji, Vukiću se čini da je svima onima koji su bili jučer u Jasenovcu interes da se o tom mjestu ne dozna ništa novo i da ostane ono što je bio u socijalističkoj Jugoslaviji, što hoće reći da i dalje bude ‘komunistički i velikosrpski i da svim Hrvatima i drugima koji ovdje žive služi za nametanje osjećaja krivnje i potrebe stalnog ispričavanja zbog nje’.

Zaboljelo ga je i što se predsjednik Republike Zoran Milanović prema Društvu koje Vukić vodi odnosio s visoka, kao da ne znaju što rade. Njihov je rad, zapanjen je Vukić tom izjavom, Milanović nazvao ‘lupetanjem’. Boli ga i što jasenovački muzej godišnje dobiva do pet milijuna proračunskih kuna. Objavljuju se knjige, poput one Ive Goldsteina, u kojima ne samo da stoje neistine, dodao je Vukić, nego ih i pišu ‘oni koji nemaju pojma o ovoj temi, a kite se titulom ozbiljnih znanstvenika’.

Pa se opet vratio na novac i podsjetio da je njegovo Društvo za vrijeme mandata Vlade Andreja Plenkovića za svoj rad u dvije godine dobilo po 40.000 kuna potpore od Ministarstva branitelja. Javili su se na natječaj i treću godinu zaredom s identičnim projektom kao i prethodnih, ali nisu prošli. Vukić je izrazio sumnju da su za to krivi američki veleposlanik u Hrvatskoj William Kohorst i pučka pravobraniteljica Lora Vidović, kao i poneki novinar manjinskih medija, na što se ubacio Bujanec s dopunom da bi to bili Index i Novosti.

Istina, Novosti su i danas objavile tekst na portalu o sudskoj tužbi koju je ministar branitelja Tomo Medved podnio protiv povjerenika za informiranje Zorana Pičuljana, koji je poništio rješenje Ministarstva u kojem odbijaju otkriti imena članova Povjerenstva za dodjelu novčanih sredstava.

Nisu puno drukčije govorili ni ostali s popisa rigidne desnice. Novinar Slobodne Dalmacije Jović zagovarao je zabranu komemoracije formalno zbog koronavirusa, čelnik Bloka za Hrvatsku Hasanbegović je opet spominjao protunarodnu hrvatsko-srpsku trgovačku koaliciju pa se obrušio na film ‘Dnevnik Diane Budisavljević’ koji je – ništa bez novca – plaćen parama poreznih obveznika. Dalje, da je autorica promovirala film nastupajući na Vučićevim agitpropovskim televizijama poput Pinka, kao i da je Jasenovac instrumentaliziran sustavnim preuveličavanjem broja žrtava, što je poslužilo za stvaranje podloge za velikosrpsku mobilizaciju i sve tako tome slično.

Miroslav Škoro, predsjednik Domovinskog pokreta, kazao je da treba skinuti ljagu s hrvatskog imena i doznati pravu istinu o Jasenovcu

Marijačić, glavni urednik Hrvatskog tjednika, emitiranje filma i na HRT-u i RTS-u nazvao je najgnusnijim činom i kazao da pretpostavlja da je do toga došlo zbog dogovora Plenkovića i Pupovca s RTS-om i srpskim vlastima, o čemu je u Saboru govorio i Zekanović. Rekao je i da je Plenković konzistentan, jer je prošle godine poslao vijenac na Sutjesku poginulim partizanima, demonizirao ustaški pozdrav, a amnestirao crvenu zvijezdu.

Uz njih je još jedno ime obilježilo onaj negativni dio srijede. Miroslav Škoro, predsjednik Domovinskog pokreta, poručio je da podržava rad istraživača i znanstvenika koji, kako kaže, žele saznati pravu istinu o Jasenovcu ‘i tako pomoći s hrvatskog imena skinuti ljagu koju nam razni falsifikatori povijesti besramno podmeću’. Škoro je ovdje mislio na notorno Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac.

Opsjednutost bivšeg predsjedničkog kandidata Jasenovcem vidjela se prije nekoliko mjeseci kada je o ovoj temi govorio na predizbornom skupu. Upitan da li bi išao i u Bleiburg i u Jasenovac, Škoro je rekao: ‘Otići ću i u Jasenovac, nemam ja problema s time, gospodine. I znate što ću tražiti? Tražit ću međunarodnu komisiju. Ako treba, prekopat ćemo sve.’

U svome priopćenju je pokušao da se ‘obračuna’ s povijesnim revizionistima iz Srbije i Republike Srpske koji navode 700.000 ubijenih u Jasenovcu te se zapitao dokle će Hrvatska savijati kičmu i mlako reagirati na provokacije srpskih političara.

‘Moderna Hrvatska nije sljednik niti jednog zločinačkog režima. Nastala je 1990. godine, a u ishodištu suverene države i slobode su Domovinski rat i plebiscitarna volja hrvatskog naroda’, kazao je Škoro i prešutio činjenicu da je Hrvatska nastala na antifašističkom pokretu.

Predsjednik HSP-a Karlo Starčević žestoko se obrušio na Zorana Milanovića i njegov stav da treba maknuti HOS-ovu ploču iz Novske, a najzanimljiviji dio obraćanja je onaj u kojem najavljuje postavljanje novih HOS-ovih spomen-ploča na svim mjestima stradavanja u čast poginulim braniteljima.

Mostov saborski zastupnik Miro Bulj nazvao je Milanovićeve izjave sramotnim i zatražio ispriku. Reagirali su i HOS i Hvidra, rekavši da je predsjednik ‘pokazao da mu ništa nije sveto, da mu nisu sve žrtve iste, te da nema nikakve civilizacijske dosege ni poštovanja prema poginulim hrvatskim braniteljima koji su dali svoje živote za obranu svake stope hrvatske zemlje po kojoj on sada slobodno hoda’.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više