Novosti

Kultura

Dana Budisavljević: Učenicima je ‘Dnevnik’ zanimljiv i kao film i kao povijesni sadržaj

Nakon odgledanog filma, učenici će se moći prisjetiti kronoloških podataka i događaja vezanih uz početak Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj, imati priliku saznati tko je Diana Budisavljević, navesti i objasniti razloge zašto su ustaše progonili Židove, Srbe, Rome i druge društvene skupine, kaže redateljica filma ‘Dnevnik Diane Budisavljević’ koji je uvršten u nastavni kurikulum

49qqud5elo32nxdqs52h0eksg18

Dana Budisavljević (foto Davorin Višnjić/PIXSELL)

Film ‘Dnevnik Diane Budisavljević’ ulazi u nastavni kurikulum – koliko vam kao autorici znači to priznanje?

Iz autorskih cipela, za mene je najveće veselje da je srednjoškolcima taj film iznimno zanimljiv, i kao umjetnički film i kao povijesni sadržaj. O tome svjedoči i nagrada srednjoškolskog žirija na Zagreb Film Festivalu, a i sama sam bila na nekoliko školskih projekcija i razgovora s učenicima. Zapravo su me pozitivne reakcije i ohrabrile da film predložimo Ministarstvu znanosti i obrazovanja da ga razmotre za kurikulum. Teško bih podnijela da je djeci nešto nametnuto samo zbog teme, a da ih film smara. Uživala sam biti na projekcijama na kojima učenici za cijelog filma ne bi pogledali na mobitel i točno sam mogla vidjeti kako nakon par minuta šuškanja potpuno utonu u njega i s velikom ga pažnjom gledaju do kraja.

Kako je metodički zamišljeno da se tema obrađuje u predmetnoj nastavi?

Metodička priprema koju smo izradili nosi naslov ‘Dnevnik Diane Budisavljević i period Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj’. Nastavna jedinica i film trebali bi upotpuniti znanje učenika srednjih škola o zbivanjima za vrijeme Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj, s naglaskom na Akciju Diane Budisavljević, humanitarne i građanske akcije, te otvoriti prostor za konstruktivan razgovor i promišljanje učenika o tim zbivanjima. Angažirali smo profesoricu povijesti Tenu Banjeglav koja je uz konzultacije s povjesničarom Silvestrom Miletom, koji je vodio višegodišnje istraživanje za film, osmislila kako ga uklopiti u nastavu. Mnogo su nam pomogle reakcije profesora i učenika koji su već vidjeli film, a njih je više od 5.000, te reakcije koje smo dobili na stručnom skupu profesora povijesti ‘Poučavanje i učenje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti’, održanom u siječnju 2020. u Slavonskom Brodu u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje.

Koji su osnovni ciljevi i ishodi učenja na primjeru konkretnog filma i teme?

Nakon obrade ove nastavne jedinice i odgledanog filma, učenici će se moći prisjetiti kronoloških podataka i događaja vezanih uz početak Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj i osnivanje NDH; imati priliku saznati tko je Diana Budisavljević; navesti i objasniti barem tri razloga zašto su ustaše progonili Židove, Srbe, Rome i druge društvene skupine; primijeniti znanje o rasnim zakonima i progonima u nacističkoj Njemačkoj na situaciju u NDH; vrednovati važnost Akcije Diane Budisavljević za spašavanje pravoslavnih žena i djece; razviti svijest o postojanju ustaških i drugih logora u njihovoj blizini; dodatno razviti kritičko mišljenje; razviti empatiju prema žrtvama i toleranciju prema različitostima; razviti svijest o važnosti aktivnog građanstva; biti motivirani da i sami budu aktivniji građani.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više